12 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 20 gram
Lengte baby: 6.5 cm

12 weken zwanger - Zodra je 12 weken zwanger bent, heb je een echte mijlpaal bereikt. Alle belangrijke organen van je baby zijn nu gevormd en ontwikkelen zich vanaf nu verder. De basis is gelegd. Vanaf nu tot het eind van je zwangerschap zal je baby vooral groeien. 12 weken zwanger is daarnaast ook een mijlpaal omdat de kans op een miskraam vanaf dit moment aanzienlijk is afgenomen.

Ontwikkelingen van je baby bij 12 weken zwanger

Deze week wordt gewerkt aan het gezicht van je baby. Het gezichtje krijgt nu dan ook steeds meer menselijke trekjes. Ook zijn, nu je 12 weken zwanger bent, de beide oorschelpjes reeds goed te zien.

12 weken zwanger babyPlacenta

Je kindje is inmiddels flink gegroeid en is al zo’n 6,5 centimeter lang en zal ongeveer 20 gram wegen. Belangrijk om te weten is dat de placenta pas volledig ontwikkeld is als je 12 weken zwanger bent . Deze doet dan dienst als een soort filter. Als wat je inademt, maar ook eet en drinkt bereikt dit via de placenta je kindje. Het eten gaat er niet doorheen, maar wel de benodigde voedings- en bouwstoffen. Ook teer, nicotine, sigarettenrook, uitlaatgassen en chemische kleur- en smaakstoffen in bepaalde voedingsmiddelen krijgt je baby via de placenta binnen. Verstandig eten is daarom van heel groot belang. En deze wetenschap toont ook aan dat roken tijdens de zwangerschap heel slecht is voor je baby. Maar dat wist je waarschijnlijk al!
Hier vind je nog een opsomming van hoe je baby zich deze week ontwikkeld:

Kaken

De kaken zijn verder ontwikkeld. Bovendien heb je al kans dat je baby al heel rustig op zijn duimpje ligt te zuigen. Doordat de lipjes een beetje geopend zijn komt er ook vruchtwater binnen, de baby slikt dit door. Je baby plast dit ook weer uit. Deze ‘steriele urine’ komt in het zichzelf verversende vruchtwater terecht. De spieren van je baby worden uiteraard ook steeds sterker. Je kindje kan ook al gapen en zichzelf uitrekken. Met de handjes kan je kindje al iets vastpakken, bijvoorbeeld zijn eigen navelstreng.

Bewegingen

De bewegingen worden, nu je 12 weken zwanger bent, steeds krachtiger. De bewegingen worden nog niet door de hersenen aangestuurd, maar ze worden veroorzaakt door het ruggenmerg. Het kindje maakt de bewegingen dan ook met zijn hele lichaam. De hele kleine nageltjes verschijnen aan de teentjes en vingertjes van je baby.

Hartslag

Het hartje van je baby klopt met maar liefst 160 slagen per minuut! In verloop van de zwangerschap zal het aantal slagen van het hartje terugzakken naar een gemiddelde snelheid van 140 slagen per minuut.

Hartje

De ontwikkeling van het hartje van je baby is deze week bijna voltooid. Alleen is de verbinding tussen beide hartkamers nog niet Pas direct na de geboorte zal de verbinding tussen aorta en slagader zich voltooien. Dit vind plaats bij de eerste ademhaling. Het hartje van je baby klopt bij 12 weken zwanger razendsnel, namelijk tussen 140-160 slagen per minuut. Even ter vergelijking: bij een volwassene ligt de hartslag bij een normale rustsituatie rond de 50 slagen per minuut. Bij stress, angst of inspanningen kan dit wel oplopen tot 200 slagen per minuut.

Buikholte

Er is nu genoeg ruimte in de buikholte voor de darmen. Voorheen zat een deel van de darmen nog in de navelstreng, maar deze zullen zich terugtrekken uit de navelstreng en verplaatsen naar de buikholte.

Lymfocyten

Vanaf deze week maakt de lever van je baby Lymfocyten. Lymfocyten zijn witte bloedcellen die je baby beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
Ze spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Als het immuunsysteem zou falen dan ben je vatbaar voor vele ziektes waaronder ook Leukemie en HIV.

Zintuigen

In de hersentjes van je baby zal deze periode het gehoor- en reukorganen ontwikkelen. Ook zullen de oogjes en oortjes deze week hun definitieve plak gaan innemen.
De oogjes zijn voorlopig (tot de 7e maand van de zwangerschap) gesloten achter de oogleden. Achter deze oogleden zijn de oogjes volop in ontwikkeling. Al snel zullen donkere vlekjes in de oogjes komen die zich op den duur vormen tot pupillen.

Shoptips Week 12

Informatie over jou bij 12 weken zwanger

Voor veel vrouwen een spannende vraag: wanneer begin je nou een buikje te zien? Dit verschilt sterk per vrouw en hangt onder andere af van of het je eerste kindje is of niet. Bij de ene vrouw is nog niks te zien als ze 12 weken zwanger is, terwijl bij anderen de buik al duidelijk begint op te zwellen. Hoe minder strak je buikspieren zijn, bijvoorbeeld doordat je zwanger bent geweest, hoe sneller je een buikje zal zien.
Veel vrouwen merken ook veel verschil aan hun borsten. Vaak krijg je blauwe, opgezwollen aderen rond je tepel. Misschien niet zo mooi, maar dit kan verder geen kwaad en gaat ook vanzelf weer over.
In deze periode produceert je lichaam de helft meer bloed dan voor je zwangerschap. Dit extra bloed is nodig om voedingsstoffen naar de placenta te vervoeren en voor het afvoeren van de afvalstoffen van je baby.

Heb je tot nu toe je zwangerschap stil kunnen houden tegenover vrienden en familie? Dan is dit het moment om jullie grote nieuws te delen.

Je zult beginnen te merken dat de effecten van de eerste zwangerschapkwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid langzaam beginnen af te nemen. Nu de kans op een miskraam met de week kleiner wordt zou je kunnen nadenken om je naaste vrienden en familieleden op de hoogte brengen van het feit dat je zwanger bent. Je eetlust zal ook weer toenemen nu je 12 weken zwanger bent.

Striae

Door de (snelle groei) van je buik en borsten komt er een hogere spanning op je huid te staan. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat je huid de opeens snelle groei en veranderingen niet meer kan bijbenen. Dit kan zich uiten in Striae, oftewel zwangerschapsstriemen. Deze striemen zijn te herkennen aan roze striemen op de buik, billen en borsten. Ze kunnen geen kwaad, maar kunnen je lichaam wel ontsieren. Na de bevalling zal de kleur wel verbleken, maar verdwijnen zullen ze niet. Wel is het mogelijk om hier een laserbehandeling voor te nemen. Maar doe dit dan wel als dit je laatste zwangerschap is. Anders komen de striemen bij een volgende zwangerschap weer terug en dan zou het zonde zijn van de behandeling.

Je kunt striae voorkomen door de volgende tips op te volgen:

  • Smeer je huid (voornamelijk borsten, buik, dijbeen en billen) regelmatig in met zwangerschapsolie, 12 weken zwanger buikbodylotion of een verzorgende crème.
  • Drink genoeg vocht, hiermee houdt je je huid in een goede conditie en blijft het flexibel.
  • Geef je borsten terwijl je een douche neemt een wisseldouche met koud en warm water. Dit zorgt voor meer stevigheid in de borsten.

Kijk ook even op deze pagina voor meer tips om zwangerschapsstriemen te voorkomen.

Zwangerschapsmasker (Melasma)

Door de zwangerschapshormonen progesteron en oestrogeen is je huid gevoeliger voor de zon. Probeer daarom langdurig in de zon verblijven te voorkomen. Je kunt namelijk een z.g.n. ‘zwangerschapsmasker’ (Melasma) oplopen. Hierbij verschijnt er een bruine verkleuring op je gezicht die zich langzaam ontwikkeld. Het zwangerschapsmasker komt het meeste voor op de zon of nek. Ook kan het voorkomen op de bovenlip, kin en jukbeenderen. De bruine kleur zal niet egaal zijn omdat niet alle huidcellen even gevoelig zijn voor de zon.
Melasma is niet schadelijk voor jouw of je kindje maar het verdwijnt niet helemaal na de geboorte van je kindje. En het kan je gezicht ontsieren. Om dit te voorkomen kun je wel behandelen met een creme (hydrochinon), maar neem voor de zekerheid eerst contact op met je arts of verloskundige. Ook kan Melasma behandeld worden met een lasertherapie. Maar net als met zwangerschapsstriemen: het heeft pas zin om een laserbehandeling te ondergaan na je laatste zwangerschap, anders komt het wellicht weer terug.

Je eerste echo

Je zult rond deze tijd je eerste echo aangeboden krijgen. Hierin wordt bepaald hoe lang je precies zwanger bent. Deze echo zal tussen week 10 en week 14 uitgevoerd worden. Heb je nog geen bericht gehad? Informeer er eens naar bij je verloskundige. Alvorens je naar deze echo gaat zul je extra water moeten drinken. Dit heeft te maken dat het vocht de geluidsgolven beter doorlaten.

Voorkom ouderdomsvlekken

In de zwangerschapsperiode is je huid vaak gevoeliger dan normaal. Er kunnen sneller vlekken ontstaan.
Ouderdomsvlekken, maar ook nicotinevlekken zijn lelijke vlekken. Nicotinevlekken kun je wegwassen, door ze eerst in te wrijven met een schijfje citroen. Maar ouderdomsvlekken zijn moeilijker weg te werken, vaak lukt dit helemaal niet. Beschermen tegen overvloedig zonlicht is daarom heel belangrijk. Bescherm je huid met een goede zonnecrème. Je voorkomt op deze manier dat de vlekken steeds groter worden. Ook kun je zo voorkomen dat er meer vlekken ontstaan.

Ruwe handen

Doordat de baby in je buik een deel van je voedingstoffen opeist is er hiervan minder beschikbaar voor je eigen lichaam. Hierdoor kan er gemakkelijk een tekort aan vitamine A, proteïne, calcium en zink ontstaan. Als gevolg hiervan krijg je vaak sneller dan normaal ruwe handen. Regelmatig met een diepwerkende crème je handen insmeren is dan ook nodig. Vooral ’s nachts goed insmeren. Als je handen er rood uitzien, dan kun je bij de drogist een groen getinte crème kopen. Deze crème verbergt het rood. Zo zien je handen er altijd verzorgd uit, ook tijdens de zwangerschap!

Verloskundige

Rond de 12 weken ga je waarschijnlijk voor het eerst naar de verloskundige of gynaecoloog. Vaak een beetje spannend, maar vooral erg leuk. Je eerste bezoek bestaat vooral uit informatie krijgen en de kans om vragen te stellen. Maak hier zeker gebruik van! Je verloskundige zal jou ook allerlei informatie vragen. Onder andere over eventuele eerdere zwangerschappen en eventuele erfelijke ziektes of afwijkingen in de familie van jou en je partner. Daarnaast wordt ook je bloeddruk opgemeten en ga je bloed laten prikken. En zeker niet onbelangrijk, tijdens deze afspraak kan je voor het eerst het hartje van je baby horen!

Zwangerschapsvergiftiging

Het is mischien nog wat vroeg in de zwangerschapsperiode om het al over (hoge) bloeddruk te hebben, maar het is wel goed om je bloeddruk al eens door een verloskundige of huisarts te laten opnemen. Een te hoge bloeddruk kan zwangerschapsvergiftiging als gevolg hebben. Als je last hebt van de symptomen van zwangerschapsvergiftiging (tintelende handen en voeten, gespannen gevoel in de buik, flitsen of sterretjes zien) dan moet je absoluut eens contact opnemen met je arts of verloskundige. Zwangerschapsvergiftiging kan op een later stadium levensbedreigend zijn voor moeder en kind.

Zwangere buikjes van 12 weken

Foto's van zwangere mama's

Zwangere Buikjes Week 12

Samora 12 weken zwanger

Mieke 12 weken zwanger

Jeanne 12 weken zwanger

Mariska 12 weken zwanger

Sietzke 12 weken zwanger

Bekijk ook eens: