12 weken zwanger echo – 12-weken-zwanger-echo[1]Week twaalf is één van de belangrijkste weken in de hele zwangerschap. Op dat moment zijn de organen namelijk helemaal volgroeid en is eigenlijk alles in het lichaam zoals het hoort te zijn. Het enige dat vanaf dat moment nog moet gebeuren, is het groeien van het embryo zelf. Bij twaalf weken kan ook gezegd worden dat er nog maar een kleine kans is op een miskraam, omdat je in de eerste weken hier een grotere kans op hebt. Vanaf twaalf weken zit je als het ware wel veilig.

De echo
Bij de twaalf weken is het dan eindelijk zover om naar je eerste afspraak met de gynaecoloog te gaan. Een spannend moment, want gaat alles wel goed in jouw buik? Groeit het kindje goed genoeg en is er niets om je je zorgen over te maken? Ten eerste ga je bij deze afspraak het hebben over bijvoorbeeld erfelijke ziektes of eerdere zwangerschappen. Op deze manier kan er een duidelijk dossier worden opgebouwd met informatie.

En dan komt het meest spannende moment van de afspraak, namelijk de echo. Eindelijk kun je jouw kind zien, een emotioneel moment waar je al weken naar uitkeek. Je kunt bij de twaalf weken al echt duidelijke vormen zien. Het is goed mogelijk om het gezicht te zien en je kunt ook de hartslag horen. Schrik niet: de hartslag van een embryo gaat erg snel en zal gedurende de zwangerschap nog sneller worden. Verder kan de embryo zelfs al aan een duim zuigen en dingen vastpakken met de handjes. Het is ook mogelijk dat je in deze week last krijgt van een lage bloeddruk. Er gaat vanaf de twaalf weken namelijk meer bloed naar het embryo, waardoor je waarschijnlijk duizelig zal worden en de bloeddruk zal verlagen. Dit is geen enkel probleem zolang deze niet te laag is. Gelukkig wordt ook dit bij de gynaecoloog meteen bekeken. Al met al een spannende week waar je je op kunt verheugen!