11 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 10 gram
Lengte baby: 5.5 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 11 weken zwanger

11 weken zwanger - dit is een week waarin het kindje razendsnel in je buik groeit. Het gewicht van de foetus verdubbelt, en het wordt een centimeter langer. Het kindje is nu ongeveer 5,5 centimeter lang en weegt zo’n 10 gram. Voorlopig zet deze snelle groei nog zeker een paar weken door. Pas na de 16e week wordt de groei iets minder. Nu je 11 weken zwanger bent ontstaan ook de geslachtsorganen. Bij een meisje de eierstokken met miljoenen eitjes en bij een jongen de zaadballen.

Zeeën van ruimte

Bij 11 weken zwanger is het skelet is helemaal af, maar het bestaat nog niet uit harde botten. Wel uit zacht kraakbeen. Ook de schedelbotten worden al harder. In het midden blijft de zachte plek. Deze zachte plek noemt men de fontanel. Het hoofdje is rond en nog steeds heel groot, het neemt vijftig procent van de totale lengte in beslag. Het kindje heeft in de baarmoeder nog steeds heel veel ruimte. Je baby beweegt zich vrij met de armpjes en beentjes in de baarmoeder en zwemt in het vruchtwater. Als het rondzwemt stoot het af en toe tegen de baarmoederwand. Maar daar zul je niks van merken, dat duurt nog een paar weekjes. Als je 11 weken zwanger bent zijn de oogjes nog steeds dicht, dat blijft zo nog een tijdje. Het hartje klop echt heel erg snel, tussen de 110 en 160 keer per minuut.

Bij 11 weken zwanger is je baby’tje nog erg klein en heeft dus nu nog zeeën van ruimte. In het derde trimester van je zwangerschap zal dit wel anders zijn, en in de laatste weken van je zwangerschap kan je baby zich nauwelijks meer bewegen. Maar nu kan het nog alle kanten op tuimelen!

Ontwikkeling van de hersenen

De hypofyse is deze week te herkennen aan de typerende vorm. Deze klier is ongeveer een centimeter groot en regelt een flink aantal hormonen in het lichaam van je baby. De hypofyse is te vinden in de holte van de schedelbasis achter de neusring. De hypofyse wordt ook wel het hersenaanhangsel genoemd en heeft als medische (latijnse naam) Glandula Pituitaria.

Meer informatie vind je op wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypofyse

Verder ontstaan er deze week steeds meer neurale verbindingen tussen de hersencellen.

De functie van de nieren is rond deze week ook begonnen. Ze hebben nu hun vaste en definitieve plaats gekregen in het lichaam van je baby. De functie van de nieren is

  • Afvalstoffen verwijderen van het bloed. Naast zuurstof zitten er ook afvalstoffen van bijvoor11 weken zwanger babybeeld de spieren. Deze moeten worden afgevoerd, dit gebeurd via de urine. De nieren filteren dus de afvalstoffen uit het bloed en zorgen dat deze met een plasje het lichaam verwijderen.
  • Regeling van het vocht- en zoutbalans. Naast het regelen dat de zouthoeveelheid in je bloed op een goed balans blijft zorgen de nieren er ook voor dat je bij (te veel) drinken je meer naar het toilet moet en wanneer je veel zweet je juist minder gaat plassen om niet te veel vocht te verliezen.
  • Aanmaak van verschillende hormonen. Deze hormonen zijn signaaltjes om andere cellen in het lichaam aan het werk te zetten. De hormonen die de nieren aanmaakt zijn: Renine (regeling van de bloeddruk) en Erytropoëtine (voor de aanmaak van de rode bloedlichaampjes). Tevens zorgt dat vitamine D3 wordt omgezet naar het actieve vitamine D. Vitamine D draagt zorg voor de opname van kalk in de botten.

Aan de handen van je baby wordt ook hard gewerkt. De vliesjes tussen de vingers en nageltjes zijn deze week niet meer aanwezig. Het vasthouden van objecten is dus mogelijk, alleen zijn de hersenen hiervoor nog niet ver genoeg doorontwikkeld. Over een paar weekjes zal je baby zich vergrijpen aan de navelstreng om mee te spelen. Maar zover zijn we nu nog niet. De ontwikkeling van de vingernagels is bij 11 weken zwanger ook begonnen. Over ongeveer 22 weken zullen de nagels de vingertoppen bereikt hebben.

Shoptips Week 11

Informatie over jou bij 11 weken zwanger

Drink voldoende

11 weken zwanger buikNu je 11 weken zwanger bent krijgt je blaas steeds minder ruimte door de alsmaar groeiende baarmoeder. Hierdoor zul je vaker naar het toilet moeten dan je gewend bent. De neiging om daardoor minder te drinken is daardoor wel aanwezig. Geef hieraan niet aan toe want je lichaam heeft juist in deze tijd extra veel vocht nodig. Probeer zoveel mogelijk water te drinken, hier is je lichaam het meest mee geholpen. Je lichaam moet namelijk vruchtwater aanmaken. Daarnaast is veel vocht innemen ook goed om obstipatie te voorkomen.

De vlokkentest

De naam vlokkentest komt van het weefsel dat uit de placenta wordt genomen om te onderzoeken. Dit weefsel ziet er vlokkerig uit en zo komt de test aan zijn naam.
Het afnemen van dit weefsel kan via een naald gebeuren of vaginaal. Als het vaginaal gebeurd wordt hier een dun tangetje of slangetje voor gebruikt. In de meeste gevallen wordt voor de naald gekozen en een verdoving is hiervoor niet nodig. Al kan de prik wel even pijnlijk zijn.

Het doel van een vlokkentest is om te bepalen of je ongeboren kind een chromosoomafwijking heeft zoals het Syndroom van Down. Daarnaast is geslachtsbepaling ook mogelijk.
Meestal wordt een vlokkentest aangeraden bij vrouwen die ouder zijn dan 36 jaar want dan is de kans op een kindje met het Syndroom van Down groter.. Maar er kunnen andere medische redenen zijn waarom een vlokkentest afgenomen wordt. De vlokkentest kan vanaf week 11 tot en met week 14 uitgevoerd worden en de uitslag is in de meeste gevallen na 2 weken bekend. Wil je het geslacht niet weten? Dan kun je dit aangeven. Maar meestal wordt hierom gevraagd of moet je dit aangeven op een intake formulier.

De betrouwbaarheid van een vlokkentest is hoog, maar een vruchtwaterpunctie is heeft nog een hogere betrouwbaarheid. Mocht er twijfel zijn bij de uitslag van de vlokkentest, dan wordt alsnog een vruchtwaterpunctie besproken. Een vruchtwaterpunctie kan worden uitgevoerd vanaf week 15.

Meer informatie? Lees dan ook eens dit artikel over de vlokkentest op deverloskundige.nl

De echo

Als er geen medische indicatie is kun je een pret-echo laten maken. Je kunt hiervoor terecht bij een commercieel echobureau. Deze echo wordt voor je gemaakt als extratje bovenop de regulieren echo's.  De reden waarom men een pretecho laat maken is omdat dit meestal een een leuke kennismaking is met je kindje in je buik. Ook is het voor andere familieleden leuk om het nieuwe broertje of zusje te zien. Daarnaast krijg je in veel gevallen ook nog een filmpje (dvd) mee naar huis om het thuis nog eens na te kijken. Let op, deze pretecho wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Informeer dus eerst naar het tarief en de mogelijkheden zodat je later niet voor een vervelende verassing komt te staan.

Welke echo's vinden zich plaats tijdens je zwangerschap? Dit kan per verloskundige praktijk een beetje verschillen maar meestal krijg je rond op deze periode's een echo:

9 - 12 weken: eerste echo (termijn echo)
20 weken: de 20 weken echo
30 weken: groei echo
36 weken: liggings echo

Echografie bestaat al ongeveer 40 jaar. De techniek is steeds verbeterd en verfijnd en de ontwikkelingen op dit terrein gaan erg snel. Er is nog nooit schade aangetoond als gevolg van echografie. Het hartje van je baby kan beluisterd worden met een apparaatje dat een doptone wordt genoemd.

Zwangerschapscontroles

Zwangerschapscontroles zijn in ons land heel goed geregeld. De verloskundige, of in speciale gevallen de gynaecoloog, zijn hiervoor de aangewezen deskundigen. Het eerste bezoek voor een controle staat meestal gepland tussen de 10e en de 12e week van de zwangerschap. Tijdens deze controle zal ook de termijnecho plaatsvinden. Bij deze echo zal o.a. de uitgerekende datum opnieuw vastgesteld worden. Daarnaast kan de verloskundige ook zien of je zwanger bent van een meerling of niet. De eerste controle neemt meer tijd in beslag dan de vervolgcontroles.

Vergeetachtigheid

Waar heb ik mijn autosleutels ook alweer neergelegd? Of je bent een afspraak helemaal vergeten? Zelf snap je niet dat je zo’n warhoofd bent geworden. Dat is niet gek. Je hebt toch veel aan je hoofd. Je weet dat er iets speciaals aan de hand is. Je bent dan ook vaak met je eigen gedachten bezig. En als je over een paar weken je kind voelt trappelen ben je echt helemaal afgeleid. Het is ook moeilijk om je gedachten bij dat gesprek te houden als je je kind in je buik voelt bewegen. Je kleintje vraagt dan om aandacht. Dit is allemaal heel normaal bij 11 weken zwanger en ook later tijdens de zwangerschap.

Voldoende rusten

Zorg ervoor dat je in deze periode voldoende rust neemt. Bijna iedereen voelt zich in heviger mate moe gedurende de zwangerschap. Soms zou je wel de hele dag willen slapen. Wat je daaraan kunt doen is het volgende. Probeer wat meer te slapen, ga wat vroeger naar bed en doe, als het kan, een middagdutje. Je zult merken dat je je dan minder snel moe voelt. Hierdoor kun je meer genieten van je zwangerschap.

 

 

Tip voor week 11:

Zwangerschapsstriemen zijn een vervelend zwangerschapskwaaltje.zwangerschapsstriemen
Wanneer je buik groeit kan je huid de 'snelheid' van de groei niet meer bijbenen waardoor je lelijke striemen krijgt over je huid.

Dit kun je voorkomen door je huid goed in te smeren met Bepanthen. Je buik groeit nu nog niet zo hard, maar door je buik nu al regelmatig in te smeren help je je huid in een goede conditie te houden en daarmee voorkom je Zwangerschapsstriemen. De créme is lekker zacht en heeft een aangename geur.

Klik hier om online te bestellen bij Bol.com

 

Bekijk ook eens: