11 weken zwanger kans op miskraam11 weken zwanger kans op miskraam – Wanneer je elf weken zwanger bent weet je waarschijnlijk al een paar weken dat je zwanger bent. Misschien heb je al een echo gehad en heeft de verloskundige al kunnen zien of het vruchtje er goed uit ziet.

De kans op een miskraam is het grootst tussen de acht en dertien weken zwangerschap. Wanneer je elf weken zwanger bent is de kans op een miskraam dus groter dan wanneer je de dertien weken gepasseerd bent. Dit is ook de reden waarom aangeraden wordt de zwangerschap pas bekend te maken wanneer je de twaalf of dertien weken zwangerschap gepasseerd bent. Je hoeft dan als het onverhoopt misgaat niet iedereen van alles uit te leggen en te vertellen. Vaak wordt het aan de nabije familie en de goede vrienden wel eerder verteld.

Vergeet niet dat de prille zwangerschap van elf weken in de meeste gevallen gewoon goed gaat. Zeker wanneer je al een echo gehad hebt en de verloskundige geen verontrustende dingen gezien heeft hoed je je echt geen zorgen te maken over een miskraam. Wanneer er op de echo wel een (geringe) afwijking gezien is zal de verloskundige wellicht een extra echo willen maken na een paar weken om te kijken hoe het verloop verder is.

Symptomen van een miskraam met elf weken zwangerschap kunnen zijn dat je bloedverlies hebt of dat je buikpijn krijgt. Bloedverlies is een slecht teken en wanneer je dit hebt kun je het beste direct contact opnemen met je verloskundige. Zij zal dan waarschijnlijk een echo willen maken om te kijken of het hartje nog klopt. Wanneer je buikpijn krijgt hoeft dit lang niet altijd te betekenen dat er een miskraam plaatsvindt. Dit kan ook te maken hebben met het groeien van je baarmoeder en de onrustige organen die plaats moeten maken voor de groei van de baarmoeder.

Het advies is om wanneer je je zorgen maakt contact op te nemen met je verloskundige. Zij heeft ervaring en zij kan je eventueel geruststellen.
 
Terugkeren naar 11 weken zwanger