11 weken zwanger steken in de buikAls je elf weken zwanger bent zit het eerste trimester er bijna op. Voor veel vrouwen is het ingaan van het tweede trimester een grens die opluchting geeft. Wanneer je net voor het ingaan van het tweede trimester ineens steken in de buik krijgt kan dit ervoor zorgen dat je onzeker wordt over of het wel god gaat met het kindje in je buik.

Steken in de buik met elf weken zwangerschap kan verschillende redenen hebben. Vaak wordt er dan al snel gedacht aan een dreigende miskraam maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Je baarmoeder is aan het oprekken want deze moet nog flink groeien. Het groeien van de baarmoeder kan zorgen voor wat buikpijn die ervaren kan worden als een stekende pijn. Ook kan de stekende veroorzaakt worden door de banden die aan de baarmoeder vast zitten. Deze banden moeten ook mee rekken bij het groeien van de baarmoeder. Vaak zal deze pijn ontstaan bij onverwachtse bewegingen zoals niezen of hoesten. Ook bij het omdraaien in bed kan het voorkomen dat er een stekende pijn ontstaat wat veroorzaakt wordt door de banden.

Natuurlijk is kans op een miskraam met elf weken zwangerschap ook nog aanwezig. De kans op een miskraam is tot dertien weken zwangerschap het grootst. Wanneer je je hier zorgen over maakt kun je uiteraard het beste contact opnemen met je verloskundige. Je kunt dan aangeven wat je voelt en zij kan inschatten wat de klachten kunnen zijn. Zo nodig zal zij je willen zien en kun je langskomen op het spreekuur. Waarschijnlijk kan zij je zorgen wegnemen. Wanneer zij de stekende pijn ook niet vertrouwt en er eventueel nog andere aanwijzingen zijn dat er iets niet in orde is zal zij wellicht verder onderzoek willen doen door middel van een echo.

Belangrijk is om je rustig te houden en je niet te veel zorgen te maken!

Terugkeren naar 11 weken zwanger