11 weken zwanger misselijkheid11 weken zwanger en last van misselijkheid – Een zwangerschap staat er bekend om vervelende bijwerkingen te kunnen hebben. Één van de vervelendste bijwerkingen is wel (ochtend) misselijkheid. Wanneer je rond de elf weken zwanger bent is de kans op misselijkheid het grootst. In het eerste trimester van de zwangerschap bouwt zich het HCG hormoon op. Dit hormoon kan zorgen voor misselijkheid. Van de vierde week van de zwangerschap tot ongeveer de dertiende week van de zwangerschap wordt dit hormoon in hoog tempo verhoogd. Er zijn vrouwen die helemaal geen last hebben van dit hormoon en hiervan ook niet misselijk worden. Bij andere zwangere vrouwen zorgt dit hormoon al in de vierde week van de zwangerschap voor extreme misselijkheid. Rond de elfde week van de zwangerschap zal dit hormoon in de hoogste mate aanwezig zijn en dus ook de misselijkheid het ergst zijn. Hierna neemt het weer af en in veel gevallen zal de misselijkheid hierdoor ook afnemen.

Er zijn vrouwen die de gehele zwangerschap in extreme mate last blijven houden van de misselijkheid maar bij de meeste vrouwen zal het na elf weken beter gaan. Wanneer je erg misselijk bent is het verstandig om toch kleine beetje te blijven eten. Kies dan voor licht verteerbaar voedsel zoals een cracker. Vaak helpt het om zeer regelmatig te blijven eten. Een lege maag kan de misselijkheid sterk verergeren. Neem ook voldoende rust. Veel prikkels kunnen er ook voor zorgen dan de misselijkheid toeneemt. Wanneer je elf weken zwanger bent en misselijk bent is de kans nog erg groot dat je er binnen enkele weken minder last van zult krijgen en kun je het aanpassen vaak nog goed opbrengen. Het is immers ook voor een goed doel.

De baby in je buik zal geen hinder ondervinden van jouw misselijkheid. Hij is zij merkt hier helemaal niks van en pakt alle voedingsstoffen di hij of zij nodig heeft hoe dan ook toch wel.

Terugkeren naar 11 weken zwanger