10 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 5 gram
Lengte baby: 4.5 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 10 weken zwanger

Al 10 weken zwanger. De foetus is nu helemaal compleet. Het is een mini kindje met alles er op en er aan. Alle organen zijn aangelegd. Het kindje moet nu nog veel groeien. Het is een baby die nog niet levensvatbaar is. Pas bij vanaf week 24 is je baby levensvatbaar buiten de buik van de mama. Maar dan moet je baby nog wel veel zorg hebben en nog zeker 14 weken in een couveuse liggen.

Staartje weg

Je baby lijkt bij 10 weken zwanger niet meer op een kikkervisje, want het 'staartje' is weg. Nu lijkt het steeds meer op een echt mensje. Het hart klopt heel snel en heeft zijn echte vorm gekregen. De tenen en ook de vingers zijn los en kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. De ogen hebben zich al weer wat verder ontwikkeld. Het buitenoor begint te groeien, maar het binnenoor is inmiddels af. Het kindje heeft een onder- en bovenkaak. Hier zitten al twintig hele kleine bobbeltjes, die pas veel later, na de geboorte, uitgroeien tot melktandjes. Op het kleine babyhoofdje groeien de eerste dunne haartjes al.

Alles er op en er aan

Bij 10 weken zwanger is je baby is nu zover door ontwikkeld dat alle organen aanwezig zijn. Je baby begint nu ook steeds meer op een klein mensje te lijken. Door de snelle ontwikkeling van het brein zal het hoofdje nog te groot zijn in vergelijking met de rest van het lichaampje. In de komende weken zal deze verhouding recht gaan groeien. De ontwikkeling van het skelet gaat ook hard vooruit. Het skelet is al een stuk steviger dan enkele weken geleken. Nu is het nog enkel een kwestie van groeien.

Geslachtsorganen

Momenteel wordt 10 weken zwanger babyer ook hard gewerkt aan de geslachtsorganen. Het is echter van buitenaf nog moeilijk te bepalen welk geslacht je kindje heeft. Wil je hier op korte termijn al achter komen, dan kun je dit doen via een vruchtwater punctie.

Geboren afwijkingen

Met de vruchtwater punctie kun je naast het geslacht ook geboren afwijkingen vroegtijdig laten constateren. Hebben er in jouw familie aangeboren afwijkingen voorgedaan? Dan zou je kunnen overwegen om deze test te laten doen. Overleg dit met je verloskundige.

Deze test wordt vergoed door je zorgverzekeraar, echter doe je er toch goed aan om hier voor zekerheid even naar te informeren. In de komende weken zullen we hierop terug komen.

Placenta

Rond deze tijd gaat de placenta functioneren. De dooierzak verdwijnt (deze lost op en wordt opgenomen door je lichaam) en het transport van voeding en zuurstof loopt via de navelstreng. Deze is in de komende weken nog erg dun, maar zal naarmate je zwangerschap verloopt dikker worden. In de placenta bevinden zich enkele bloedvaten. Twee bloedvaten zorgen voor de toevoer van voeding en zuurstofrijk bloed en de slagader in de navelstreng transporteert het zuurstofarm bloed en afvalstoffen weer terug naar jouw eigen bloedsomloop. De afbraak van de afvalstoffen zal dan gebeuren via jouw eigen lichaam.

 

Shoptips Week 10:

Informatie over jou bij 10 weken zwanger

Nu je 10 weken zwanger bent kan misselijkheid en ochtendmisselijkheid deze weken flink opspelen.10 weken zwanger buik
Dit is omdat de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon rond deze weken het hoogst is. In de komende weken zal de misselijkheid weer wat afnemen. Dus houdt het nog even vol. Mocht het je toch te veel worden, neem dan even contact om met de huisarts. Ook kun je ’s ochtends een glas lauw water drinken, dit helpt ook goed tegen ochtendmisselijkheid.

Blijf daarom de gehele dag goed drinken. Voldoende vocht inname is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Neem ook een vezelrijk ontbijt zoals muesli met yoghurt of Brinta. Vers fruit is ook erg goed, het bevat veel vocht en is ook nog eens erg gezond.

Eet iedere dag gezond, vooral vers en voedzaam!

Probeer nu iedere dag een rauwkostsalade te eten. Een salade bevat weinig calorieën, maar is heel rijk aan vitaminen en mineralen. Je kunt een salade in veel variaties maken. Bovendien kun je er eiwitten aan toevoegen in de vorm van stukjes vlees, gerookte kip, een gekookt eitje, gekookte en afgekoelde pasta, zoals penne of tagliatelle. Daarnaast kun je kaas, een dressing van yoghurt en bonen toevoegen. Ook kun je pijnboompitten en stukjes walnoot toevoegen. Met een salade kun je dus alle kanten op. Je kunt in de zomer een frisse, lichte salade maken en in de winter stel je salade samen met de groente van het winterseizoen. In de zomer kies je voor een salade bestaande uit sla, courgette in dunne reepjes, waterkers, spinazieblaadjes, venkel, erwten, rode bietjes, champignons,komkommer, rode bessen, abrikozen, walnoten en stukjes bosui.

In de winter kun je kiezen voor Chinese kool, gesnipperde witte kool, ui in ringen gesneden, rauwe bloemkoolroosjes, halve pitloze druiven, rode paprika, partjes sinaasappel, dunne schijfjes appel, rozijntjes en zilveruitjes. Een salade is eenvoudig en snel klaar te maken. En een zelfgemaakte salade is heerlijk van smaak.

Yoghurt

Iedere dag van een groot glas yoghurt genieten is aan te bevelen voor je zelf en voor de baby in je buik. Yoghurt is een heel gezond voedingsmiddel. Tevens is het veelzijdig, want met vers fruit- of vruchtensap, of met verse vruchten zoals aardbeien, bessen, banaan of kersen maak je een lekker toetje. Ook is yoghurt heel smakelijk met muesli. En een zelfgemaakte yoghurtdressing over de rauwkostsalade is gezonder dan een kant- en klaar dressing.

Fietsen

Fietsen is een goede vorm van bewegen, ook tijdens de zwangerschap!
Kijk tijdens het fietsen goed uit voor hobbelige wegen en kuilen. Fiets geen steile heuvels op, dit legt veel te veel druk op lichaam. Zorg ervoor dat de remmen van je fiets goed werken. En als je in het donker of in de schemer fietst, draag dan een fluorescerend jasje, zodat de automobilisten je goed en tijdig zien. Fietsen is heel gezond, het traint je beenspieren en is goed voor je hele lichaam. Het helpt tegen spataderen, want de bloedsomloop in je benen wordt extra gestimuleerd.

Kans op miskraam verlaagd bij 10 weken zwanger

Goed nieuws! Bij 10 weken zwanger is de kans op een miskraam verlaagd van 10% naar 3%. De kans op een miskraam blijft nog steeds aanwezig, maar is enorm afgenomen. Na week 14 is de kans op een miskraam vrijwel te verwaarlozen.

Voel je je erg emotioneel?

Wees gerust dat je stemmingswisselingen hebt in deze fase van je zwangerschap, dit is heel normaal. Het meeste last heb je hiervan als je 6 -10 weken zwanger bent. Daarna ebben ze even weg in het tweede trimester om in de laatste paar weken van je zwangerschap weer terug te komen.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de aanmaak van gezonde botten. Ook is het goed voor de ontwikkeling van de tanden van de baby, die in deze fase nu al worden gevormd onder het tandvlees. Het is daarom belangrijk om nu al te zorgen voor gezonde tanden en tandontwikkeling van je baby. Ga daarom lekker veel naar buiten in het zonlicht en neem extra vitamine D.

Obstipatie

Om alle voedingstoffen goed op te kunnen nemen, werken je darmen trager tijdens je zwangerschap. Hierdoor kun je last krijgen van obstipatie. Dit heeft met de almaar groeiende baarmoeder te maken. Hierdoor kunnen je darmen in de verdrukking komen waardoor deze wat langzamer werken dan je gewent bent. Wat kun je hieraan doen? Het helpt om veel te bewegen, veel water te drinken en vezels te eten. Vezels zitten in volkorenproducten, groenten en fruit.

Dagboek bijhouden

Nu je 10 weken zwanger bent, is het misschien een leuk idee om bewust even stil te staan bij deze bijzondere periode door al je gevoelens en speciale momenten op te schrijven in een zwangerschapsdagboek. Dit kan een echt dagboek zijn of een mooi schrift. Hierin kun je bijvoorbeeld beschrijven hoe je je voelde toen je je kindje voor het eerst op de echo zag of wanneer je je baby voor het eerst voelde in je buik. Dit dagboek is niet alleen leuk om later nog eens terug te lezen, maar geeft je op dit moment ook inzicht in hoe je alles beleeft en geeft je een moment voor jezelf.

Kleding

Als je 10 weken zwanger bent, is de baby in je buik nog klein en weegt nog niet zo veel, maar je baarmoeder groeit wel. Je bent misschien ook al iets aangekomen. Je kleding zit daardoor niet meer zo lekker, maar het is nog te vroeg voor zwangerschapskleding. Zorg voor comfortabele kleding door broeken en rokken met een elastische band te dragen. Of laat de kleding die je al hebt, vermaken, zodat jij er je prettig in voelt. Wil je online al eens kijken naar zwangerschapskleding? Neem dan eens een kijkje op onze online winkelen pagina. Hier vind je handige verzameling aan online webwinkels speciaal voor zwangere vrouwen.

Foto’s van je buik

Door elke week een foto te maken van je zwangere buik, zie je achteraf hoe je buik echt gegroeid is. Maak de foto bijvoorbeeld tegen een witte muur met het weeknummer er achter zodat je precies weet in welke week de foto is gemaakt. Dit maakt het achteraf makkelijker de foto’s uit te zoeken en op volgorde te leggen. Op deze manier heb je een mooi aandenken aan deze bijzondere tijd!

Bekijk ook eens: