36-weken-zwanger-misselijkheid-136 weken zwanger misselijk – Misselijkheid is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje.
Vooral in de eerste weken van de zwangerschap doet misselijkheid zich voor.
Ochtendmisselijkheid is dan ook een bekend fenomeen. Bij het wakker worden doet misselijkheid zich dan voor.

Na het eerste trimester verdwijnt de (ochtend)misselijkheid en na 16 weken is het zo goed als verdwenen. Maar sommige vrouwen blijven de hele zwangerschap last van misselijkheid houden.

Sommige vrouwen hebben last van overgeven tijdens de zwangerschap. Dit kan overgaan in overmatig overgeven. We speken dan over zwangerschapsbraken. Dit kan gevaarlijk zijn omdat je dan geen vocht en voedsel meer kunt binnenhouden. Dit is normaal al gevaarlijk maar tijdens de zwangerschap is dit zelfs zeer ernstig. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met je huisarts of verloskundige. Als het nodig is zal je worden opgenomen en zal er een infuus aangebracht worden om het gevaar van uitdroging tegen te gaan.

Heb je in het derde trimester (zoals bij 36 weken zwanger) last van misselijkheid? Dan is het een goede zaak om je bloeddruk te (laten) controleren. Misselijkheid en braken bij hoogzwangere vrouwen kan namelijk een symptoom zijn van een te hoge bloeddruk.

Wat kun je doen tegen misselijkheid?

  • Sabbelen of zuigen op een snoepje of zuurstok helpt tegen misselijkheid
  • Eet kleine beetjes per dag (kleine maaltijden) zodat je maag vol blijft.
  • Beweeg door te fietsen en wandelen zodat je genoeg frisse lucht binnenkrijgt. Dit is goed tegen de misselijkheid
  • Bij ochtendmisselijkheid: neem een crackertje of beschuitje voordat je opstaat. Zo is je maag al een beetje gevuld voordat je je aankleed en gaat ontbijten.
  • Je kunt de misselijkheid te lijf gaan met Vitamine B6, deze hebben een goed effect op de symptomen die misselijkheid veroorzaken. Verder hebben Vitamine K, gemberwortel en Okugest ook goede effecten op misselijkheid en braken.
  • Probeer niet te zwaar te eten. Neem licht verteerbaar voedsel zoals groente, rijst, bouillonsoep, fruit. Zoals boven al gemeld: eet niet teveel in één keer.36-weken-zwanger-misselijkheid-2
  • Wellicht een ietwat alternatieve methode: met Acupunctuur kun je je lichaam weer in balans krijgen. Lees hier meer over acupunctuur en zwangerschapsmisselijkheid.

Koorts kan ook een rol spelen tijdens je zwangerschap, maar komt minder voor. Vaak is hiervan een griepje de oorzaak .
Probeer aspirine hiervoor te vermijden. Je kunt wel een paracetamol innemen hiervoor (500mg). Lees wel altijd de bijsluiter, zeker nu je zwanger bent.
Koorts (boven de 38.5 graden) kan in het eerste trimester gevaarlijk zijn voor je kindje.
In het laatste trimester kan koorts een oorzaak zijn van vroegtijdige weeën.

Neem daarom tijdig contact op met je verloskundige of huisarts als je koorts hebt. Het is mogelijk dat je een antibioticakuur voorgeschreven krijgt.
 
Terugkeren naar 36 weken zwanger