35 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 2500 gram
Lengte baby: 43.5 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 35 weken zwanger

Je baby is bij 35 weken zwanger nu al zo goed als compleet. Alleen aan de hersentjes wordt nog hard gewerkt. Maar dit is een continu proces dat zich 35 weken zwanger babyna de geboorte ook nog voortzet. Mogelijk voel je af en toe een ‘plopje’ vanuit je buik. Dan heeft je kleine spruit de hik! Waarschijnlijk heeft hij/zij dan net even teveel vruchtwater in één keer ingeslikt. Omdat je baby nu zo weinig plaats heeft zul jij die hikjes ook voelen.

Indalen

Je verloskundige zal rond deze week controleren of je kindje al is ingedaald. Is dit nog niet gebeurd dan zal de verloskundige de ligging van je kindje proberen te veranderen. Mocht dit niet werken en je baby zal in de komende weken ook niet meer vanzelf van ligging veranderen dan zul je moeten bevallen in het ziekenhuis.

Omvang baby

Ook met je baby gebeurt er nog van alles bij 35 weken zwanger. Zoals gezegd is je baby zo goed als compleet, het is ongeveer zo groot als een flespompoen! Het is dus al een echt klein mensje, dat wat in je leeft. De vele donshaartjes die eerst het hele lichaam van je baby bedekten, zijn met 35 weken zwanger verdwenen. In plaats hiervan worden de vetlaagjes van de baby steeds dikker. Zo blijft je baby toch nog lekker warm in de baarmoeder. Je baby kan ook al gaan poepen in je buik. Dit is echter niet helemaal de bedoeling. Gebeurt het toch, dan is het raadzaam om in het ziekenhuis te bevallen. Het vruchtwater is dan namelijk verkleurt en ‘vervuild’. In het ziekenhuis kan de baby extra goed in de gaten gehouden worden.

Shoptips Week 35

Zwangerschapskleding
kinderwagen

Informatie over jou bij 35 weken zwanger

Vaak moeten plassen

Je merkt dat je steeds vaker moet plassen. Dit zwangerschapskwaaltje hebben we al eens eerder besproken maar vooral in de laatste weken van je zwangerschap zul je hier steeds meer last van krijgen. Doordat je blaas steeds meer in de verdrukking door je baarmoeder komt, kan er bij 35 weken zwanger niet meer zoveel urine in. Hierdoor moet je dus vaker naar het toilet. Sommige zwangere vrouwen merken dat de blaas niet meer goed afsluit en hierdoor wel eens spontaan urineverlies hebben. Na de zwangerschap is ook dit kwaaltje weer verleden tijd.

Ademhalen

Je baarmoeder zal deze week het hoogste punt bereiken en drukt daarom nog meer tegen je longen aan dan voorheen. Dit ga je wel merken met ademhalen. De longcapaciteit zal hierdoor met ongeveer 25% afnemen. Momenten van inspanning zoals traplopen of iets tillen (dit moet je in ieder geval zo veel mogelijk beperken) zul je ervaren door snel buiten adem te zijn. Doe het dus rustig aan.

Harde buiken

Harde buiken komen ook vaker voor. Deze moet je niet verwarren met weeën.35 weken zwanger buik

Harde buiken zijn samentrekkingen van je baarmoeder. Je baarmoeder is namelijk een grote spier. Dit doet je baarmoeder om zich voor te bereiden op de bevalling. Doordat je baarmoeder tijdens deze samentrekkingen dan hard wordt spreekt men ook wel over harde buiken. Ze kunnen enkele keren per dag voorkomen, maar ook bij een inspanning door te bukken, opstaan of tillen. Ook kan je baby een samentrekking veroorzaken door zich om te draaien of te trappen. Wanneer je te maken krijgt met harde buiken is dit een signaal van je lichaam dat je het wat rustiger aan moet doen. Ga even liggen als de situatie het toestaat. Klik hier om meer te lezen over harde buiken.

Nesteldrang

Veel zwangere vrouwen krijgen zo vlak voor de bevalling nog last van opruimwoede oftewel nesteldrang. Je huis kan maar niet schoon genoeg zijn!

Maar laat je er niet teveel in meeslepen want je bent met 35 weken een hoogzwangere vrouw en je dan heb je nu eenmaal beperkingen. Je bent snel moe en (zoals hierboven beschreven) snel buiten adem. Vraag of je partner je wilt meehelpen met opruimen en poetsen. Wellicht wil je naaste familie of vrienden ook meehelpen. Het is verstandig om je huis op orde te hebben voor week 37. Vanaf die week mag je thuis bevallen. Al is het wel zo dat statistisch gezien de meeste kindjes geboren worden tijdens de 40e week.

Zwangerschapsverlof

Veel vrouwen gaan bij 35 weken zwanger met zwangerschapsverlof. Het is raadzaam om je zwangerschapsverlof op tijd op te nemen. Vanaf 35 weken zwanger beginnen de klachten namelijk echt toe te nemen. Je bent sneller moe, je hebt meer urineverlies, je hebt last van voorweeën en de harde buiken komen sporadisch opzetten. Daarom is het verstandig om voldoende rust te nemen voor jezelf en je kindje, om je goed voor te kunnen bereiden op de bevalling. Zo zorg je dat je er zelf klaar voor bent, lichamelijk en geestelijk, en kun je je kindje met alle rust verwelkomen!

Indalingsweeën

Naast de hard buiken, kunnen er bij 35 weken zwanger ook al beginnende weeën ontstaan. Deze weeën komen door de indaling van de buik en voelen als een zeurderige pijn. Ze ontstaan doordat het kindje steeds meer gaat dalen en worden daarom ook wel ‘indalingsweeën’ genoemd. Indalingsweeën kunnen hetzelfde voelen als een harde buik (dan voelt het meer als een bal in je buik) of als menstruatiepijn (steken in de onderbuik). Je kunt er niet veel aan doen, ze gaan vanzelf weer over. In tegenstelling tot de echte weeën komen ze onregelmatig en duren ze niet zo lang. De echte weeën zijn vaak intenser en regelmatiger. Toch verwarden sommige vrouwen ze met elkaar.

Hoe weet je wanneer je échte weeën hebt?

Als je naar je verloskundige gaat bellen bij iedere buikkramp die je voelt, heeft dat natuurlijk niet heel erg veel zin. De voorweeën en indalingsweeën zijn de voorlopers van de echte weeën. Op een gegeven moment loopt dit in elkaar over en worden de krampen regelmatiger en langer. Omdat het soms lastig is om te bepalen wanneer het precies een echte wee is, zijn daar bepaalde hulpmiddelen voor. Je kunt met de weeëntimer heel gemakkelijk bijhouden wat de duur van de weeën is en hoeveel tijd er tussen twee weeën inzit. Op deze manier weet je precies wanneer het tijd is om de verloskundige te bellen.

Veel mensen hebben tegenwoordig een smartphone.
Daarom is deze weeëntimer als app beschikbaar, erg handig!

Voor iOS (Apple iPhone, iPad) gebruikers klik hier

Voor Android (Samsung en andere merken telefoons en tablets) gebruikers klik hier

Andere kwaaltjes bij 35 weken zwanger

Naast urineverlies, minder longcapaciteit en samentrekkingen van de buik, kun je bij 35 weken ook allerlei andere kwaaltjes krijgen. Denk hierbij aan vlagen van misselijkheid, brandend maagzuur of last van de darmen. Hier is vrij weinig aan te doen. Probeer gewoon normaal en gezond te blijven eten en het voor de rest gewoon over je heen te laten komen. Naarmate de weken vorderen zal je baby groter worden (en de buik dus ook) en zal de buik meer en meer gaan zakken. Hierdoor komt er steeds meer in de verdrukking en worden de kleine klachten alleen maar groter. Maar gelukkig zijn all deze kwaaltjes na de geboorte van je kindje allemaal verleden tijd. Nog even volhouden dus!

Kleine aanpassingen

Bij 35 weken zwanger is het raadzaam om naast jezelf en de baby, ook voor de kraamverzorgster al wat dingen geregeld te hebben. Zij komt je thuis helpen en moet dit wel onder goede omstandigheden kunnen doen. Daarom is het belangrijk om je bed al te verhogen tot 80 cm (minimaal). Dit kun je doen met bedverhogers, die (vaak gratis) af te halen zijn bij winkels als de Thuiszorgwinkel. Deze aanpassing is verplicht volgens de Arbowetgeving, dus zorg dat je het op tijd geregeld hebt.

Zwangere Buikjes Week 35

Sabine - 35 weken zwanger

Elke Pellens - 35 weken zwanger

Michelle Getreuer 35 weken zwanger

Kyra Klein - 35 weken zwanger