wel_of_geen_kinderen_3Wil ik wel of geen kind? Dit is inderdaad de eerste vraag die je jezelf moet stellen voor je überhaupt zwanger wordt: wil je wel of geen kinderen?
Natuurlijk neem je deze keuze niet alleen, je praat hier serieus met je partner over.
Want als de kleine er eenmaal is gaat je leven volkomen veranderen. Alles zal dan om je kindje draaien.
Zaken zoals even op stap gaan, een bioscoopje nemen, op vakantie gaan, die nu heel eenvoudig en vanzelfsprekend zijn, worden als je baby eenmaal geboren is een hele onderneming.

Heb je al een kind? Dan is de keuze om een tweede kind te nemen meestal niet meer zo moeilijk als de eerste. Je weet dan allemaal wat je te wachten staat als je er al eentje hebt.

Ook zul je moeten kijken naar de huidige werk en inkomen situatie van jou en je partner moeten kijken. Als jij besluit (tijdelijk) te stoppen met werken dan moet je wel eerst kijken of het inkomen van je partner voldoende is om van rond te komen.

Het kan zijn dat je moederinstinct op gaat spelen wanneer je op kraamvisite bij vriendinnen of familie gaat terwijl je knabbelt op een beschuitje met muisjes. Het tegendeel kan ook, misschien denk je op zo'n moment wel juist dat je hier nooit aan zou willen beginnen.

Een halve eeuw geleden was het heel normaal dat een vrouw voor het kind en huishouden zorgde. Vandaag de dag heb je als vrouw gelukkig de keuze om jezelf te ontwikkelen in de maatschappij en een carrière op te bouwen. Deze vrijheid is erg prettig maar het maakt de keuze om wel of geen kinderen te neme

wel_of_geen_kinderen
De vraag wel of geen kind(eren) nemen kan een vraag zij die je nachten wakker houdt.

n er niet eenvoudiger op. Natuurlijk kun je het ook combineren. Je kunt je baby in de eerste levensjaren tijdens kantooruren naar een crèche brengen of door je naaste familie laten verzorgen indien mogelijk. Later als je kindje wat ouder is kan hij/zij naar school en dan kun je kiezen voor naschoolse opvang. Ook heb je nog de mogelijkheid om iemand in huis te nemen die de zorg van je kindje op zich neemt.

Dit is erg praktisch maar ben je er dan wel bewust van dat je een groot deel van de opvoeding

van je kindje uitbesteed aan anderen. Een lastige keuze die je toch (samen met je partner) zult moeten maken. Soms is er geen keuze omdat je nu eenmaal met één inkomen niet kunt rondkomen en dat jijzelf na de zwangerschapsverlof ook weer moet werken. Je kunt dan wel nog eens nadenken over ouderschapsverlof.

Maar om terug te komen of je nu wel of geen kinderen wilt moet je jezelf afvragen hoezeer de kinderwens bij jouw leeft. Wil je echt een kindje of wordt je een kindje opgedrongen omdat je directe omgeving zoals (schoon)ouders hier steeds naar vraagt? Soms kan er een enorme druk op je uitgeoefend worden omdat je (schoon)familie bijna van je eist dat je een kindje ter wereld zet omdat je anders de familielijn zou doen stoppen. Laat je hierdoor niet van je stuk brengen, we leven in een vrij land en het is jullie keuze die jij en je partner moeten maken!

 

Stel jezelf ook eens de volgende vraag: kan ik mijn kindje die ik ter wereld zet onvoorwaardelijk mijn liefde geven en kan ik dit kindje opvoeden tot hij of zij volwassen is geworden? Leeft het moederinstinct in jouw in die mate dat je echt een kindje wilt?

We willen je metwel_of_geen_kinderen_2 dit artikel niet ontmoedigen om een kindje te nemen, maar je moet wel kritisch nadenken over deze zaken. Want als je eenmaal een kindje hebt kun je de zaak niet meer terugdraaien!

Sommige vrouwen waarbij tijd een belangrijke rol gaat spelen (wanneer de leeftijd van 40 in de buurt komt) hebben het extra moeilijk met het maken met deze beslissing. Wanneer je ze dan vraagt komen ze vaak met de bekende smoezen dat 'er geen geld voor is' of dat 'de carrière dan beëindigd zou worden' of nog erger: 'dat het geen wereld is om een kind te krijgen'. In feite zijn deze vrouwen ook nog onzeker of ze nu wel of geen kinderen willen en komen ze aanzetten met deze smoezen. Enigszins herkenbaar?

Conclusie: Als je een kindje wilt moet je zeker zijn dat jij en je partner dit allebei willen en dat jullie er klaar voor zijn, zowel in praktische zin (woonruimte) als financiële zin. Jijzelf moet zeker zijn dat je het kindje dat je ter wereld brengt samen met je partner (eventueel hulp van kinderopvang of familie) kunt opvoeden. Pas als dat allemaal in orde is kun je er pas aan beginnen.

 
 

Bekijk ook eens: