Wanneer ben ik vruchtbaar? Dat is een vraag die opkomt bij veel vrouwen die graag zwanger willen worden. Je bent als vrouw ongeveer vruchtbaar tot je 55e levensjaar. Dit varieert van persoon tot persoon dus de leeftijd kan per persoon variëren. Je bent elke maand slechts een paar dagen per maand vruchtbaar, en dat is tijdens je ovulatie periode. De dag dat je het meest vruchtbaar bent is de dag van de eisprong,
Maar hoe kom je erachter wanneer jij het meest vruchtbaar bent? Hiervoor kun je onderstaande calculator gebruiken. Vul je menstruatiecyclus in, als je deze niet week laat je 'm gewoon op 28 staan, want een cyclus van 28 dagen komt het meeste voor.

wanneer_vruchtbaar_3
Bron afbeelding: 10voorbiologie.nl

Omstreeks 14 dagen voordat je gaat menstrueren vindt de eisprong (ook wel ovulatie) plaats. Op dat moment komt er een rijpe eicel vrij. Wanneer die is eicel vrijgekomen is, is deze eicel vruchtbaar en kan deze bevrucht worden door het mannelijk zaad. Maar dit moet wel binnen 12 uur gebeuren want dit is de maximale levensduur van de vruchtbare eicel. De eerste uren is de eicel het meest vruchtbaar, daarna gaat de vruchtbaarheid hard achteruit. Na 24 uur is de kans op bevruchting heel laag

Hier vind je een makkelijk overzicht over de dagen voor ovulatie en de vruchtbaarheid daarvan:

Aantal dagen voor je ovulatie Kans op vruchtbaar
 6  zeer laag
 5  laag
 4  een klein beetje
 3  redelijk
 2  hoog
 1  hoogst
 0 (dag van de ovulatie)  100%
 -1 (dag na de ovulatie)  zeer laag

 

Klik hier om je ovulatie periode online te berekenen

 

De kwaliteit van het mannelijk zaad.

wanneer_vruchtbaar_1De kwaliteit van het zaad van je partner kan ook veel invloed hebben op de bevruchting van de eicel.
De zaadcellen van de man hebben een langer leven, deze kunnen 3 dagen (72 uur overleven). Dit getal is een gemiddelde. Er zijn ook uitzonderingen van een korte levensduur van het mannelijk zaadcel van 2 dagen, en een zeer lange levensduur van wel 10 dagen. Dit heeft ook met de fysieke conditie en de leeftijd van de man te maken. De kwaliteit van het zaad van een jongere man is beter dan die van een oudere man. Ook bepaald de bewegelijkheid van het zaad hoelang het zaad erover doet om tot de eicel te komen. Een gemiddelde tijd is tussen de 8 en 24 uur. Deze tijdsduur heeft ook weer alles met de kwaliteit van het mannelijk zaad te maken.
Hoe kan je partner de kwaliteit van zijn zaad verbeteren?

  • Verminderen van gebruik van roken alcohol en drugs, deze producten zorgen voor een lagere kwaliteit van het zaad.
  • Vermijd het gebruik van anabolen steroïden tijdens het sporten, dit zorgt voor een lagere zaadproductie.
    Probeer overgewicht zoveel mogelijk te beperken, bij overgewicht is de tetosteron- en zaadproductie op een lager niveau dan bij het ideale gewicht.
  • Reduceer het aantal zaadlozingen tot minimaal éénmaal per 36 uur. Hierdoor is de kwaliteit van het sperma per zaadlozing het beste. Maar te weinig zaadlozingen is ook niet goed, probeer minstens één zaadlozing tussen de 2 á 3 dagen aan te houden voor de beste kwaliteit van het zaad.
  • De temperatuur van de balzak is ook van invloed. Deze kan nadelig beïnvloed worden door een sauna, hete douche of bad, langdurig te hebben gezeten, of te strak ondergoed hebben gedragen. Deze factoren kan de temperatuur van de balzak doen stijgen en hierdoor gaat de kwaliteit van het zaad omlaag. De beste temperatuur van de balzak is rond de 35c.
  • Andere oorzaken zoals het werken met (gevaarlijke) chemische stoffen kan de kwaliteit van het mannelijk zaad ook nadelig beïnvloeden. Ook zaken zoals tekort aan vitamine C en overmatig stress of het hebben van een ontsteking kan het zaad van je partner nadelig beïnvloeden. Praat hier eens over met je huisarts als je hiermee te maken hebt.

Bekijk ook eens: