Schijnzwanger, wat is het en wat kun je er tegen doen?

Wat is schijnzwanger?

Schijnzwanger is een vreemd fenomeen. Je voelt alle symptomen van zwanger worden, maar je bent het niet.
De oorzaak hiervan is nog niet helemaal duidelijk. Maar de medische wetenschap vermoed dat dit komt omdat je heel erg bezig bent met het (proberen) zwanger worden. schijnzwanger
Wanneer de kinderwens erg groot is en je bent constant in de gedachte om zwanger te geraken dan gaat je lichaam hier langzaam maar zeker ook in geloven. Enkele symptomen van de zwangerschap doen zich dan al voor. Een voorbeeld: je gewicht neemt toe en dan denk je al meteen, yes ik ben zwanger! Maar dat kan ook een andere oorzaak hebben. Je hersenen interpreteren deze symptomen dan als een mogelijke zwangerschap. Hierdoor worden de zwangerschapshormonen aangemaakt waardoor nog meer zwangerschapssymptomen zich vertonen.

Je kunt de zelfde zwangerschapssymptomen ervaren tijdens je schijnzwangerschap:

  • Gewichtstoename
  • Misselijkheid en zelfs overgeven
  • Vaak moeten plassen
  • Gevoelige borsten
  • Vermoeidheid en de behoefte om veel te slapen
  • Je bent overtijd

Schijnzwangerschap kan heel vervelend zijn, want je denkt dat je zwanger bent, alleen het is niet zo. Daarom zullen veel vrouwen ook verbaast en teleurgesteld zijn wanneer de zwangerschapstest aantoont dat ze niet zwanger zijn. Zelfs mannen kunnen schijnzwanger zijn, alleen komt dit maar heel zelden voor.

Hoe lang duurt schijnzwanger?

De duur van schijnzwanger kan variëren van enkele dagen tot een periode van een maand. Wanneer je ongesteld wordt zullen alle symptomen weer verdwijnen. Dus je kunt zelf bepalen tot hoelang de schijnzwangerschap nog duurt. Je moet je afvragen wanneer je voor het laatst menstruatie hebt gehad, dan weet je ook hoe lang het duurt voordat je volgende menstruatie weer komt.

Wat kun je doen tegen schijnzwanger?

Je kunt niet zoveel doen tegen schijnzwanger. Het enige is wat je kunt doen is afwachten totdat je lichaam ophoud met het geven van de valse symptomen. Zelf kun je proberen je wat minder te focussen op de kinderwens, want dat is de oorzaak. Heb je heel veel last van de symptomen? Dan kun je eens overwegen contact op te nemen met je huisarts.

 

 

Bekijk ook eens: