Op deze pagina kun je met behulp van onderstaande handige ovulatie calculator je ovulatie periode berekenen.

Ovulatie Calculator - Bereken je Ovulatie

Eerste dag van je periode

Lengte van je cyclus

Hoe verschilt een ovulatiecalculator van een vruchtbaarheidskalender?

Een ovulatiecalculator schat hoe groot de kans is dat je op een bepaalde dag in je menstruatiecyclus een eitje loslaat. Een vruchtbaarheidskalender vertelt je op welke dagen je meer kans hebt om zwanger te worden als je seks hebt.

Wanneer een eierstok een eitje afgeeft heet dit de eisprong en dit gebeurt één keer tijdens je menstruatiecyclus. Een ovulatiecalculator geeft een schatting van de kans dat je ovuleert op bepaalde dagen in je cyclus en kan je helpen je meest vruchtbare dagen te bepalen. Deze calculators werken door de eerste dag van je laatste menstruatie en de lengte van je menstruatiecyclus te nemen om een reeks dagen te geven waarop je een eitje kunt loslaten.

Nadat een eitje is vrijgekomen, overleeft het maar maximaal 24 uur, dus als je weet wanneer je ovuleert, heb je een heel smal vruchtbaarheidsvenster voor geslachtsgemeenschap. Het goede nieuws is dat je meer vruchtbare dagen hebt waarop je zwanger kunt worden, omdat de kans op conceptie niet alleen afhangt van de levensduur van de eicel, maar ook van de levensduur van het sperma. Sperma kan tot 5 dagen na de geslachtsgemeenschap in je lichaam overleven, dus je kunt zelfs zwanger worden als je 4 of 5 dagen voor de eisprong seks hebt. Je vruchtbaarheidsvenster is het aantal dagen dat de eicel en het sperma kunnen overleven en dit is meestal ongeveer 6 dagen.

De 2 meest vruchtbare dagen tijdens dit 6-daagse vruchtbaarheidsvenster staan bekend als piekvruchtbaarheidsdagen. Dit is de dag vóór de eisprong en de dag waarop de eisprong plaatsvindt. Een ovulatietest meet de golf van luteïniserend hormoon (LH), die slechts 24-36 uur voor de eisprong plaatsvindt, zodat je nauwkeurig je 2 meest vruchtbare dagen kunt vaststellen.

Bekijk ook eens: