Kosten van een baby in het eerste jaar

Kinderen kosten geld, en dat begint al in het eerste levensjaar van je kindje.
Een belangrijke factor is het inkomen van het gezin dat mogelijk lager wordt als één van beide ouders minder gaat werken, of zelfs helemaal (tijdelijk) stopt met werken. Hierdoor wordt de koopkracht van het gezin lager.

Hieronder sommen we de belangrijkste kosten op van de kosten van je baby in het eerste levensjaar. De totale kosten van een kind, van geboorte tot uitwonend met baan zijn ongeveer € 100.000 per kind. Maar dit betaal je natuurlijk gespreid en je krijgt hulp van de overheid door middel van kinderbijslag (meer hierover onderaan dit artikel).

Babyvoeding

Geef je borstvoeding? Dan bespaar je hier de eerste maanden geld op. Bij flesvoeding moet je rekenen op ongeveer €2,- per dag. Houdt er wel rekening mee dat je mogelijk kolfmateriaal moet aanschaffen als je moedermelk wilt bewaren.

Hulpmiddelen bij voeding

Hiermee bedoelen we de flesjes, speentjes, eventueel een fleswarmer, of als je borstvoeding geeft een speciale BH. Houdt rekening met ongeveer € 75,- want je zult ook af en toe speentjes moeten vervangen.

Luiers

Dit is uiteraard afhankelijk van het merk en kwaliteit van de luiers die je koopt, maar houdt rekening met een bedrag tussen de € 500 en € 600,- voor het eerste jaar. Per maand is dit ongeveer € 25,-

Babyverzorging

Hiermee bedoelen we o.a.

 • Baby badje
 • Speciale baby zeep en zalf
 • Washandjes
 • Veiligheidsspelden
 • Thermometer
 • Kruikje voor in bed
 • Luieremmer

Kosten ongeveer: € 125.-

Babykleding

De meeste mensen beginnen met een garderobe van het volgende:

2 paar sokjes
6 rompertjes
6 truitjes
4 broekjes
1 jasje

Kosten ongeveer: € 150.-

Babykamer

De kinderkamer neemt een aanzienlijk gedeelte van de kosten in beslag. Uiteraard is dit niet van toepassing als je al een kindje hebt gehad, dan kun je de meubeltjes opnieuw gebruiken. Wellicht moet je dan wel nog wat kleine aanpassingen doen als het geslacht deze keer anders is. Denk hierbij aan het opnieuw verven van de babykamer en andere accessoires kopen i.v.m. de kleurstelling als je dit belangrijk vindt. De gemiddelde kosten van een nieuwe babykamer zijn:

Commode: € 300.-
Ledikant: € 200,-
Accessoires: € 150,-
Kledingkast: € 200,-

Totaal: € 850,-

Dit zijn gemiddelde kosten.

Babybox

Een box is heel erg handig voor in de woonkamer. Je kunt je baby (vanaf de eerste maand) in de box leggen met speeltjes zodat jij even je handen vrij hebt en de kleine bevindt zich in een veilige omgeving. Een eenvoudige nieuwe box is al verkrijgbaar vanaf € 50.-. Wil je een box van betere kwaliteit, dan ben je al gauw tussen de € 100,- tot 200,- kwijt.

We houden voor onze berekening een bedrag aan van € 120,-

Buggy / Combiwagen

Een buggy heb ik ook in verschillende soorten en maten. De prijzen variëren ook enorm. Je hebt al een buggy voor € 49,95 maar deze zijn erg eenvoudig en ook niet geschikt voor hele jonge baby's. Een buggy die je vanaf het begin al kunt gebruiken (en later kunt transformeren naar kinderwagen, een zogenaamde combiwagen) van behoorlijke kwaliteit kost al gauw € 349,- Speelt geld geen rol en kies je voor de beste kwaliteit, dan krijg je al gauw met bedragen van 1149,- tot zelfs € 1349,- te maken.

We houden voor onze berekening een bedrag aan van € 350,-

Babyfoon

Een babyfoon kun je al kopen voor een bedrag van € 30,-.
Maar wil je ook beeld erbij dan zit je al rond de € 90,- en hoger. We gaan in dit geval uit van een toestel die enkel het geluid doorgeeft.
Een traditionele babyfoon dus. Maar niet de aller goedkoopste want we gaan er vanuit dat je wel een beetje kwaliteit wilt.

We houden voor onze berekening een bedrag aan van € 50,-

Autostoeltje

Voor autostoeltjes geldt hetzelfde als babyboxen en buggy’s.
Ze zijn er van € 49,95 tot € 399,-.
Maar voor een goede kwalitatieve autostoel zonder poespas die wel voldoende veiligheid biedt voor je kindje kom je al gauw aan een bedrag rondom de 100 á 150 euro. Ook hier vind je hoge prijzen in het top segment van rond de € 500,- en € 800,-

We houden voor onze berekening een bedrag aan van € 125,-

 

Hieronder zie je een overzicht van alle kosten.

Babyvoeding (bij flessenvoeding) € 2,- per dag x 365 = € 730,-
Hulpmiddelen bij voeding € 75,-
Babyverzorging € 125,-
Babykleding € 150,-
Babykamer (commode, ledikant, klerenkast) € 850,-
Babybox € 120,-
Buggy (combiwagen) € 350,-
Autostoeltje € 125,-
Babyfoon € 50,-
Totaal voor het eerste levensjaar
€ 2575,-

Houdt er dus wel rekening dat dit allemaal gemiddelden zijn. Je eigen situatie kan dus anders zijn. Zie bovenstaande tabel als een indicatie waardoor je ongeveer weet wat je financieel te wachten staat.

Draagzak / Draagdoek (optioneel)

Als je je baby altijd bij je wilt dragen dan kun je kiezen voor een draagzak of een draagdoek.
Een draagzak is duurder, deze zijn te koop vanaf ongeveer € 75,- maar bieden wel meer comfort en kun je langer dragen (bijvoorbeeld bij een wandeling). Een draagdoek is er al vanaf € 30,-.

Het kan goedkoper!

Uiteraard kan het goedkoper. Ten eerste: je hoeft niet alles nieuw te kopen. Vraag eens na bij vrienden/familie/kenisen of zijn nog babyspullen hebben die je voor een mooie prijs kunt overnemen. Daarnaast is er natuurlijk nog marktplaats.nl. Hier gaat een wereld open aan gebruikte babyspullen van mensen die er na gebruik maar wat graag weer vanaf willen. Dus als je een krappe beurs hebt zou ik daar zeker eens een kijkje nemen. Ook zul je tijdens kraamvisite veel kleertjes en spulletjes als geschenk krijgen. Koop in het begin dus nog niet teveel kleertjes.

Kinderopvang

Bovengenoemde kosten zijn allemaal materialistische kosten. Maar als beide ouders blijven werken komen er natuurlijk ook nog andere kosten bij zoals kinderopvang. We kunnen hier moeilijk een bedrag over melden omdat er gewoon teveel factoren bij komen kijken. Denk hierbij aan:

 • de samenstelling van je gezin,
 • het aantal uren per week je kinderopvang neemt,
 • het gezinsinkomen,
 • het uurtarief van je kinderopvang.

Voor meer informatie over kinderopvang kijk je eens op deze pagina’s

http://www.kinderopvangtotaal.nl/Kinderdagverblijven/Actueel/2015/10/Uurtarieven-kinderopvang-2016-definitief-2704421W/
http://www.nibud.nl/consumenten/kosten-van-kinderopvang/

Als je gebruik maakt van kinderopvang heb je ook recht op kinderopvangtoeslag.

Kinderbijslag

Wanneer je een kind (of meerdere) hebt, heb je automatisch recht op kinderbijslag. Deze wordt in het begin van elk kwartaal (januari, april, juli, oktober) uitgekeerd. De hoogte van de kinderbijslag hangt af van het aantal kinderen je hebt. Zodra je aangifte doet van van de geboorte van je kind bij de gemeente wordt dit automatisch doorgegeven aan de sociale verzekeringsbank. voor meer informatie over kinderbijslag kijk je op http://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/

Peiling - Geef ons je mening

Heb je voordat je zwanger werd nagedacht over de kosten van een (extra) kind?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: