Wist je dat je eisprong maar 12 tot 24 uur duurt? In deze korte periode kan de bevruchting plaats vinden. Maar ook door geslachtsgemeenschap te hebben voor je eisprong kan je zwanger raken. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe het allemaal werkt zodat je precies weet wanneer je meest vruchtbare dagen zijn.

Zaadcellen overleven in je baarmoeder

Nadat je geslachtsgemeenschap hebt gehad overleven de zaadcellen in je baarmoeder. Hoe lang de zaadcellen overleven hangt af van de kwaliteit van de zaadcellen en de omstandigheden in je baarmoeder. Als de omstandigheden echt ideaal zijn dan kunnen de zaadcellen maar liefst 5 dagen in je baarmoeder overleven. Dit betekend dus dat het theoretisch mogelijk is dat je zwanger raakt als je 5 dagen voor je eisprong voor het laatst geslachtsgemeenschap hebt gehad.

Hoe korter op je eisprong je geslachtsgemeenschap hebt gehad hoe groter de kans is dat je zwanger raakt. In onderstaande tabel vindt je hiervan een overzichtje:

  • 6 dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap : 0% kan op bevruchting
  • 5 dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap : 10% kans op bevruchting
  • 4 dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap : 16% kans op bevruchting
  • 3 dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap : 14% kans op bevruchting
  • 2 dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap : 27% kans op bevruchting
  • 1 dag voor de eisprong geslachtsgemeenschap : 31% kans op bevruchting
  • geslachtsgemeenschap op de dag van de eisprong : 33% kans op bevruchting
  • de dag (+24 uur) na de eisprong: : 0% kans op bevruchting

Zoals je in bovenstaand overzichtje kunt zien is het niet mogelijk om zwanger te raken als de laatste keer geslachtsgemeenschap 6 dagen voor de eisprong plaats vond. Zodra je eisprong plaats vindt kan er nog maar korte tijd een bevruchting plaats vinden. 24 uur na je eisprong is bevruchting niet meer mogelijk.

Vruchtbare dagen

Zoals je in bovenstaand overzichtje ook kunt zien is de kans op bevruchting het grootst op het moment van de eisprong. Ook bij geslachtsgemeenschap tijdens de 2 dagen voorafgaand op de eisprong is de kans op bevruchting groot. De dag van de eisprong en de twee voorafgaande dagen aan de eisprong worden je meest vruchtbare dagen genoemd. Als je op minimaal één van deze dagen geslachtsgemeenschap hebt dan is de kans groot dat je zwanger raakt.

Nu is het niet zo dat je je kansen op een bevruchting vergroot door op je meest vruchtbare dagen heel vaak geslachtsgemeenschap te hebben. Als een man meerdere keren per dag geslachtsgemeenschap heeft gaat namelijk de kwaliteit van zijn sperma achteruit. Je hebt de beste kansen op een zwagerschap als er om de dag geslachtsgemeenschap plaatst vindt. De kwaliteit van het sperma is dan het beste.

Om je kansen op een zwangerschap te vergroten zal je inzicht moeten hebben in het moment waarop je je eisprong (ovulatie) kan verwachten.

Het bereken van de ovulatie

Het is vrij eenvoudig om je ovulatie te berekenen. Deze vindt namelijk precies in het midden van je menstruatiecyclus plaats. De eerste dag van je menstruatie wordt daarbij gerekend als dag 1. We zullen je een rekenvoorbeeld geven:
Je menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Op dag 14 zal je eisprong zijn. Dag 12, 13 en 14 gerekend vanaf je eerste dag van menstruatie zijn je meest vruchtbare dagen.

Om je ovulatie te kunnen berekenen zal je wel een regelmatige menstruatiecyclus moeten hebben, anders weet je tenslotte niet wat het midden van je cyclus zal zijn.
Soms kan je een onregelmatige cyclus hebben, als je nog niet zo lang geleden bent gestopt met het slikken van de anticonceptiepil bijvoorbeeld. Bij een onregelmatige menstruatiecyclus kan je van andere methode gebruik maken om te bepalen wanneer je eisprong is. Eén van deze methode is een ovulatietest.

De ovulatietest

Een ovulatietest werkt volgens hetzelfde principe als een zwangerschapstest. Je plast op een stripje en aan de hand van hormoonwaarden in je urine wordt gekeken of je eisprong binnenkort plaats gaat vinden.

Bij een ovulatietest wordt je LH-hormoon in je urine gemeten. Van dit hormoon is namelijk een piek waarneembaar, zo’n 1 tot 2 dagen voordat je eisprong plaats zal vinden.

Het voordeel van een ovulatietest is dat je 1 tot 2 dagen voor je eisprong al weet dat deze komt. Je hebt dan nog tijd om geslachtsgemeenschap te hebben op je meest vruchtbare dagen. Een andere voordeel van een ovulatietest is dat het een betrouwbare methode voor het bepalen van je eisprong is. De betrouwbaarheid is 99%. Een ovulatietest kan je overigens gewoon bij drogist of apotheek kopen. meest vruchtbare dagen

Andere methoden om je eisprong te bepalen


Sommige vrouwen merken het wanneer ze de eisprong hebben. Ze voelen dit als een buikpijn welke lijkt op menstruatiepijn. Deze buikpijn zit op de hoogte van de eierstokken en duurt meestal maar een paar uurtjes. Als je op je gevoel af gaat voor het bepalen van je eisprong besef dan wel dat je nog maar weinig tijd hebt voor een succesvolle bevruchting. Het is nog maar 12 tot maximaal 24 uur na de eisprong mogelijk om zwanger te raken.

Iets anders waaraan je de eisprong kunt herkennen is verandering in het vaginale slijm. Dit kan je al een paar dagen voor je eisprong opmerken zodat je nog gebruik kunt maken van je meest vruchtbare dagen. Enkele dagen voor je eisprong zal je vaginale slijm rekbaarder worden. Je kunt er tussen je vingers draden van trekken.

Een andere manier om je ovulatie te bepalen is de temperatuur methode. Hiervoor hou je iedere dag, bij het opstaan, je temperatuur bij (met een digitale thermometer). Je zult zien dat je temperatuur iedere dag redelijk hetzelfde is. Op de dag van je eisprong zal je temperatuur echter 0,3 tot 0,5 graden hoger zijn dan normaal. Je hebt dan nog maximaal 24 uur om te proberen zwanger te raken.

Bekijk ook eens: