Wat is de kans op een tweeling of meerling?

Een tweeling wordt ook wel een meerling genoemd, alhoewel een meerling ook uit drie, vier of zelfs meer baby's kan bestaan. Tweelingen komen bij 1 op de 100 zwangerschappen voor. Een drieling komt bij 1 op de 8.000 zwangerschappen voor. Over het algemeen hebben oudere vrouwen meer kans op een tweeling dan jongere vrouwen. Ook donker getinte vrouwen hebben meer kans op het krijgen van een tweeling meerling. Ben je zelf onderdeel van een tweeling, dan is de kans groter dat jij ook weer een tweeling krijgt. Dit geldt alleen voor vrouwen. We onderscheiden de eeneiige en de twee-eiige tweelingen. Een eeneiige tweeling bestaat vaker uit meisjes, terwijl dit voor een twee-eiige tweeling anders is. Bij deze laatste kan een tweeling ook uit zowel een jongetje als een meisje bestaan, omdat de tweeling voortkomt uit twee afzonderlijke eicellen en zaadcellen.

Zwanger zijn van een tweeling meerling

Wanneer je 6 weken zwanger bent is het vaak al duidelijk op de echo te zien: je krijgt een tweeling of een meerling. Soms heb je dit al opgemerkt doordat je eerder en heviger misselijk bent of andere klachten hebt. Bij een meerlingenzwangerschap wordt er meer van het zwangerschapshormoon hCG geproduceerd. Dit veroorzaakt dan ook de klachten. Tijdens een meerlingenzwangerschap is de kans op een hoge bloeddruk verhoogd. Ook kan er eerder een zwangerschapsvergiftiging ontstaan en heb je meer kans op zwangerschapsdiabetes. Juist daarom wordt je tijdens deze zwangerschap intensiever begeleid, vaak door de gynaecoloog. Tot aan de 28e zwangerschapsweek verloopt de groei en ontwikkeling van de baby's vaak gelijk als bij een eenlingzwangerschap. Na de 28e week zien we dit teruglopen. Dit heeft te maken met de ruimte die in de baarmoeder aanwezig is. De buik zal meer oprekken, waardoor een meerlingzwangerschap aan de buitenkant ook vaak goed zichtbaar is. Je kan meer last hebben van bandenpijn, bekkenstabiliteit, rugklachten, blaasklachten of andere ongemakken. Ervaar je ernstige klachten, overleg dan met de verloskundige of gynaecoloog. Soms is fysiotherapie of een andere vorm van therapie de oplossing.

De bevalling van een tweeling meerling

Een meerlingzwangerschap eindigt eerder in een vroeggeboorte dan een normale zwangerschap. Doordat de baarmoeder meer uitrekt kunnen er eerder weeën ontstaan. Ben je nog geen 35 weken zwanger, dan wordt geprobeerd de weeën tegen te houden. Wanneer je meer dan 38 weken zwanger bent dan wordt de bevalling opgewekt. Dit omdat na de 38 weken ruimtegebrek en een slechter werkende placenta de baby's in gevaar brengen. Het opwekken van de bevalling heet ook wel inleiden en gebeurt door middel van het toedienen van hormonen via een infuus. De bevalling van een tweeling meerling vindt altijd onder medische begeleiding en in het ziekenhuis plaats. Bij een vaginale bevalling wordt er vaak een infuus aangebracht. Hierdoor kunnen medicijnen toegediend worden wanneer blijkt dat de baarmoeder te zwak is voor een sterke weeënactiviteit. De bevalling duurt vaak niet langer dan bij een normale bevalling. Het persen kan zelfs wat makkelijker gaan doordat deze baby's ook wat kleiner zijn dan normaal. De baby's worden niet altijd snel na elkaar geboren. Zo kunnen de persweeën ineens afzwakken of het tweede kindje ligt dwars. In deze gevallen is het nodig om in te grijpen. Bij te zwakke weeën worden er wee-opwekkende medicijnen toegediend. Bij een dwarsligger zal dit soms een keizersnede worden. De kans dat de placenta na de geboorte van de baby's vast blijft zitten is verhoogd aanwezig. Deze moet dan onder narcose verwijderd worden. Ook een nabloeding komt vaker voor. Medicijnen moeten de baarmoeder helpen om meer samen te trekken en de wond dicht te drukken.

zwangerschapsdagboek

Ben je zwanger (geweest) van een tweeling of meerling?

Laden ... Laden ...

Zou je graag zwanger willen zijn van een tweeling?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: