Checklist zwangerschap: Deze checklist zal je een beetje begeleiding geven van wat je elke maand moet regelen tijdens je zwangerschap.

Eerste maand
De eerste maand heb je nog weinig acties te ondernemen. Veel vrouwen weten nog niet eens dat ze zwanger zijn tijdens de eerste maand, tenzij de symptomen dit verraden hebben. Maar begin wel met een gezonde levensstijl als je dat nog niet deed. Je mag tijdens je zwangerschap absoluut niet roken want dat is erg schadelijk voor je ongeboren baby (lees er hier meer over). Dit geld ook voor drugs en alcohol gebruik. Hiermee zul je moeten stoppen.

Tweede maand
Als je het nog niet gedaan hebt: zoek een verloskundige praktijk op bij jou in de buurt en regel een eerste afspraak. De verloskundige zal jou begeleiden tijdens je zwangerschap. Deze zal ook de zwangerschapscontroles uitvoeren en hierbij de gezondheid van jou en je ongeboren kindje nauwlettend in de gaten houden.

Derde maandWoman looking at pregnancy test
Je zult eens moeten nadenken hoe je het een en ander gaat regelen wanneer de kleine spruit geboren is. Als jij voor je zwangerschap nog werkte moet je je zelfs afvragen of je hiermee door wilt gaan of verminderen of zelfs helemaal stoppen. Dit laatste is natuurlijk alleen mogelijk als de financiële situatie het toelaat want dan moeten jij en je partner met nog maar één inkomen zien rond te komen. Blijf je werken dan doe je er goed aan om je nu al in te schrijven bij een aantal crèches bij jou in de buurt. Zeker als je in een grotere gemeente woont, kunnen hier wel eens lange wachtlijsten zijn. Dus ben er op tijd bij!

Vierde maand
Zo langzamerhand wordt het eens tijd om je mensen om je heen te informeren over de komende gezinsuitbreiding. Want als jij het niet verteld zal je groeiende buikje dit zeer binnenkort zelf wel doen! Je doet er goed aan om ook even bij personeelszaken op je werk langs te lopen om te melden dat je zwanger bent. Meestal waarderen ze het wanneer je dit tijdig meld zodat men zich nu al op jouw afwezigheid tijdens jouw zwangerschapsverlof kunnen anticiperen.

Vijfde maand
Nu je over de helft bent komt de bevalling steeds dichterbij. Informeer eens bij jou in de buurt of er ergens een zwangerschapscursus gegeven wordt. Hier wordt je (samen met je partner) voorbereid op de bevalling en zul je bepaalde oefeningen moeten doen (samen met je partner) om je voor te bereiden op de komende bevalling. Niet bij elke les zal je partner aanwezig hoeven te zijn. Tijdens deze sessies kom je ook in contact met andere zwangere vrouwen bij jou in de buurt waar je ervaringen mee kunt uitwisselen. Je kunt ook eens bij je verloskundige informeren naar een zwangerschapscursus of zwangerschapsyoga.

Zesde maandchecklist_zwangerschap_2
Als je nog niets aan de babykamer hebt gedaan dan wordt het hier nu wel eens tijd voor. Wanneer je het geslacht van je baby nog niet weet of wilt weten dan kies je voor een neutrale kleur. Je kunt meubeltjes nieuw kopen maar je kunt ook eens op Marktplaats zoeken naar gebruikte babykamer meubels die vaak maar één of twee keer gebruikt zijn. Deze zijn dus nog in prima conditie en hiermee bespaar je veel geld. Als je babykamer later niet meer nodig hebt kun je zelf overwegen om deze ook weer op Marktplaats te zetten. Op deze manier kun je zelf een groot deel (of misschien wel alles) van je geld terugkrijgen.

Zevende maand
De bevalling komt steeds dichterbij en als de kleine er is heb je geen tijd meer om geboortekaartjes te regelen.
Dus kun je dit het beste deze maand regelen. Tegenwoordig is het erg leuk om deze zelf online te ontwerpen. Je kunt ze dan meteen voorzien van adressen en ook laten opsturen. Dat is erg makkelijk.

Achtste maand
Als je nog niet hebt besloten waar je wilt bevallen dan moet je hier wel eens over gaan nadenken. Je kunt dit nog op het laatste moment beslissen Als je in het ziekenhuis wilt bevallen dan zorg je dat je een vluchtkoffertje hebt klaarstaan voor het moment dat je vliezen breken. Want dan heb je geen tijd meer om in te pakken, dan moet je meteen naar het ziekenhuis. Beval je thuis? Zorg dan dat je alle spullen hiervoor in huis hebt.

Negende maand
De laatste maand. Je partner moet nu altijd bereikbaar zijn voor het geval dat. Dus zorg dat zijn mobieltje altijd is opgeladen en aanstaat, ook tijdens vergaderingen! Koop niet teveel rompertjes en andere babykleding. Je kindje groeit er in de eerste weken zo weer uit. En bovendien zul je tijdens het kraambezoek ook nog de nodige babykleding krijgen!

 

Bekijk ook eens: