Wanneer je zwanger bent geworden moet er thuis veel geregeld worden. Denk hierbij aan de kinderkamer, geboortekaartjes, de babyuitzet, en nog veel, veel meer. Maar ook moet je bij je werkgever het een en ander regelen.

Denk hierbij aan zwangerschapsverlof en later eventueel ouderschapsverlof. Ook kan het zijn dat je in de laatste maanden voor je zwangerschap aangepaste werkzaamheden krijgt. Dit omdat je je huidige werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren met je bolle buikje! Uiteraard hangt dit helemaal van de aard van je werkzaamheden.

Zwangerschapsverlof

zwangerschapsverlof
Werken en tegelijk op je baby passen? Niet zo handig!

Volgens de wet moet je je 3 weken voordat de zwangerschapsverlof aanvangt melden dat je zwanger bent. Maar in de praktijk is het raadzaam om dit al veel eerder te melden. Zeker als je in een positie bent waarbij je een belangrijke rol op je werk speelt (denk hierbij aan projectleidster, directiesecretaresse of lerares).
Als je je werkgever tijdig informeert kunnen zij hier tijdig op inspelen en voor

tijdens jouw zwangerschapsverlof een vervangster regelen. Het wordt je dus vaak niet in dank afgenomen als je uiterlijk 3 weken voor je zwangerschapsverlof meld dat je zwanger bent. Meld het dus op tijd!

De duur van de zwangerschapsverlof (ook wel bevallingsverlof genoemd) is 16 weken. Je hebt een beetje speling in de weken, je mag kiezen tussen de 4 of 6 weken voor de bevalling en de rest is dan na de bevalling. Werk je als zelfstandige? Dan moet je bij het UWV een Zelfstandig en Zwanger-regeling aanvragen. Je krijgt dan een uitkering op basis van je inkomsten van je eigen bedrijf. Het is dan uiteraard aan jezelf om je werkzaamheden en opdrachten zo in te plannen dat je niet in de problemen komt met je zwangerschapsverlof.

Je man of vriend heeft ook recht op verlof rondom de bevalling. In Nederland heeft de partner 2 dagen recht op kraamverlof na de bevalling. Maar natuurlijk wil je dat je partner vlak voor- en tijdens de bevalling ook aanwezig is! Hiervoor kan hij gebruik maken van kort verzuimverlof hetgeen onder calamiteitenverlof valt. Je partner kan deze tijd ook gebruiken om aangifte te doen van geboorte van jullie kindje.

Als je zelf ziek word door de zwangerschap, dan heb je gewoon recht op een uitkering van de ziektewet. Overlapt de tijd dat je ziek bent je zwangerschapsverlof? Dan gaat de zwangerschapsverlof in en zal de ziektewet worden beeïndigd.

Ouderschapsverlof

Naast je zwangerschaps- en bevallingsverlof heb je ook de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen.
Je gaat dan minder werken om zo voor je kind(eren) te zorgen. Je werkgever moet dit toestaan. Je hebt recht op 26 weken ouderschapsverlof over een periode van 12 maanden.

Hoe is het in België geregeld? Lees het op: http://www.werk.belgie.be/detailA_Z.aspx?id=818
 
Terugkeren naar Tijdens de Zwangerschap
 

kinderwagen

Bekijk ook eens: