Zo rond de helft van je zwangerschap verschijnen er plotseling of geleidelijk donkerbruine vlekken op je voorhoofd, je wangen en misschien ook wel op meer plaatsen van je gezicht en lichaam. Wat is dit? Uiteraard heb je veel over voor je kleintje, maar zulke ontsierende plekken? Het zijn zogenaamde zwangerschapsvlekken die bekend staan als een Zwangerschapsmasker. Ze ontstaan door de extra hormonen in de zwangerschap. Deze zorgen ervoor dat je meer pigment aanmaakt. Het masker is absoluut niet schadelijk en meestal verdwijnt het vanzelf na de bevalling. Toch is het vervelend om last te hebben van deze vlekken. Wat kun je eraan doen?

Preventiezwangerschapsmasker

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Waarschijnlijk kun je het masker niet altijd voorkomen, maar toch zijn er een aantal zaken waar je op zou kunnen letten. De allerbelangrijkste maatregel bij het voorkomen van een Zwangerschapsmasker is het vermijden van zonlicht. Probeer tijdens je zwangerschap echt zo min mogelijk in de zon te komen. Draag als je toch buiten in de zon moet fietsen of wandelen altijd een petje en smeer je gezicht in met een hoge factor. Helaas biedt deze maatregel geen volledige garantie en zou het kunnen dat jij toch last krijgt van de vlekken. Voel je dan niet schuldig, maar bedenk dat ze verdwijnen en maak de schade minder erg door onderstaande tips op te volgen.

Tips Zwangerschapsmasker

Moet jij tijdens je zwangerschap en daarna toch dealen met de donkerbruine vlekken op je huid? Probeer ze dan zoveel mogelijk te camoufleren door middel van make-up en speciale pigmentcrèmes. Het is wel belangrijk dat je geen gewone zalfjes tegen deze pigmentvlekken gaat smeren, want dat kan schadelijk zijn voor je baby. Als je niet heel ervaren bent met opmaken of je vindt het lastig om de vlekken zo goed mogelijk te camoufleren, ga dan een keer bij een schoonheidsspecialiste of een drogist langs. Zij kunnen je heel goed adviseren hoe je je het beste kunt opmaken, zodat je zo min mogelijk last hebt van het masker. Van de zwangerschap moet je tenslotte ongestoord kunnen genieten!

Lasertherapie

Wanneer het zwangerschapsmasker toch niet helemaal vanzelf verdwijnt na je zwangerschap, dan kun je besluiten een lasertherapie te ondergaan. Overleg met je huisarts naar de mogelijkheden. Informeer ook even bij je zorgverzekering in hoeverre je dit vergoed krijgt want deze behandeling kan best in de papieren lopen. Besluit je uiteindelijk de behandeling te ondergaan, doe dit dan pas als je geen kinderwens meer hebt, want anders loop je kans dat het masker bij een nieuwe zwangerschap weer terugkeert.

Heb jij wel eens last gehad van een zwangerschapsmasker?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

zwangerschapsdagboek

Bekijk ook eens: