Zwangerschapsvergiftiging komt bij ongeveer 15% voor bij zwangere vrouwen. De meeste vrouwen krijgen hiervan last na week 20 van hun zwangerschap, maar zelfs na de geboorte van je kindje kun je er nog mee te maken krijgen. Op deze pagina vind je alle informatie over Zwangerschapsvergiftiging.

Wat is Zwangerschapsvergiftiging

De term 'Zwangerschapsvergiftiging' is eigenlijk misleidend en wordt in de medische wereld ook niet meer zo vaak gebruikt. Er is namelijk helemaal geen sprake van gif tijdens de zwangerschap. Onder de term zwangerschapsvergiftiging worden meerdere complicaties bedoeld die voorkomen tijdens en (kort) na de zwangerschap. Dit zijn (oplopend van minder ernstig naar ernstig):

 

  • Zwangerschapshypertentie
    We spreken van zwangerschapshypertentie wanneer je tijdens de 2e helft van je zwangerschap een hogere bloeddruk hebt dan de eerste helft van je zwangerschap.
  • Pre-eclampsie
    Bij Pre-eclampsie is er sprake van een te hoge bloeddruk en worden er teveel eiwitten via de urine afgevoerd. Hierdoor zal de placenta minder goed werken hetgeen resulteert dat je ongeboren baby te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en dus zich minder snel ontwikkeld. Pre-eclampsie kan ook een nadelig effect hebben op andere organen zoals je lever, nieren en bloedvaten.
  • HELLP syndroom
    HELLP staat voor Hemolysis (afbraak van het bloed - rode bloedcellen) Elevated Liver enzymes (de lever functioneert niet meer goed) and Low Platelets (het aantal bloedplaatjes is verminderd). Ook bij deze vorm van zwangerschapsvergiftiging verlies je eiwit via de urine en is de bloeddruk te hoog. De kan is aanwezig dat je baby een achterstand in de groei oploopt.
  • Eclampsie
    Bij eclampsie spreken we over de ernstigste vorm van zwangerschapsvergiftiging. Stuiptrekkingen en epileptische aanvallen doen zich voor en worden afgesloten door het verliezen van het bewustzijn. Deze vorm is zo ernstig dat het levensbedreigend is voor moeder en kind en een ziekenhuisbehandeling is dan meestal noodzakelijk.

    zwangerschapsvergiftiging 2

Zwangerschapsvergiftiging Symptomen

Je herkent zwangerschapsvergiftiging aan onderstaande symptomen:

  • Je hebt last van een te hoge bloeddruk
  • Je voeten en handen tintelen
  • Je hebt regelmatig last van hoofdpijn
  • Misselijkheid en braken (ook na het 1e trimester)
  • Verstoringen in het gezichtsveld (sterretjes, lichtflitsen en wazig)
  • Opgezwollen gezicht, handen, enkels
  • Te veel eiwit in de urine

Herken je een of meerdere symptomen, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

De gevolgen van zwangerschapsvergiftiging

De gevolgen van zwangerschapsvergiftiging kunnen ernstig zijn, zowel voor moeder als kind:

Voor jou als moeder kunnen enkele organen door gevolg van te hoge bloeddruk de functie verliezen. De bloedvaten worden door de hoge bloeddruk poreus, hierdoor lekt er vocht uit de bloedvaten. Dit vocht kan zich ophopen in weefsels van organen / lichaamsdelen. Ook worden de lever en milt poreus waardoor deze slechter functioneren. Vrouwen verliezen hierdoor eiwitten via de urine.

Voor je ongeboren kind is zwangerschapsvergiftiging ook schadelijk. De functie van de placenta gaat achteruit waardoor je baby onvoldoende zuurstof en voedingstoffen binnen krijgt. Hierdoor zal je baby minder snel groeien dan een gezonde baby. Het is dan veelal zo dat kinderen die geboren worden met zwangerschapsvergiftiging een te laag gewicht hebben en meestal ook kleiner zijn dan gezonde baby''s.zwangerschapsvergiftiging 1

Zwangerschapsvergiftiging Behandelen

Bij een lichte vorm van zwangerschapsvergiftiging (Zwangerschapshypertentie) is er geen behandeling nodig. Wel blijft controle bij de huisarts of gynaecoloog nodig. Indien nodig zal deze je medicatie voorschrijven om je bloeddruk te verlagen. Bij een zwaardere vorm van zwangerschapsvergiftiging kan gekozen worden voor extra medicatie. Bij een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging zul je worden opgenomen in het ziekenhuis. Je krijgt daar bloeddrukverlagende medicatie en jij en je baby zullen goed in de gaten gehouden worden. De duur van het verblijf in het ziekenhuis hangt af van de ernst van de situatie.

Zwangerschapsvergiftiging voorkomen

Je kunt zwangerschapsvergiftiging helaas niet voorkomen. Wel kun je er op tijd bij zijn. Heb je dus last van een van bovenstaande symptomen, trek dan direct aan de bel. Ga ook altijd naar de controles tijdens je zwangerschap. Mocht er iets niet in de haak zijn, dan kan dit op tijd geconstateerd worden.

Een gezonde levensstijl is altijd een goed begin. Gezond en gevarieerd eten en voldoende bewegen voorkomt veel zwangerschapskwaaltjes. Er wordt beweert dat extra vitamine D de kans op zwangerschapsvergiftiging verlaagt. Overleg eerst met je verloskundige of huisarts voordat je overgaat tot inname van extra vitamine D.

 

zwangerschapsdagboek

Bekijk ook eens: