Zwanger zijn en jouw lichaam

Zwanger en Rugpijn  -Je bent ontzettend blij met je zwangerschap! Er is een baby op komst en je kijkt er ontzettend naar uit. Voor het zover is, moet het kleine vruchtje in je buik uitgroeien tot een volmaakt mens en daar zet jouw lichaam zich 100% voor in. Dat gaat soms gepaard met pijn en ongemak.

Zwanger en rugpijn

Een van de veel voorkomende klachten tijdens zwangerschap is pijn aan de rug. Rugklachten kunnen veel invloed zwanger en rugpijnhebben op je dagelijkse leven. Je kunt minder gemakkelijk bewegen, tillen en minder lang aan een stuk staan of zitten. Toch is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en gehoor te geven aan de signalen. Neem rust. Zwanger zijn houdt veel in; er staat veel op het spel.

Waar komt de rugklachten vandaan? Er zijn verschillende oorzaken. Je hormoonhuishouding verandert waardoor je last krijgen in de lage rug en de bekken. Je gestel wordt wat weker en flexibeler, omdat er ruimte moet komen voor de groei van de buik en de geboorte van de baby. Daarnaast heeft je lichaam, vooral in het laatste trimester, te lijden onder het gewicht van je buik. Deze twee oorzaken hebben weer effect op je gehele lichaamshouding. Je probeert onbewust een nieuwe balans te zoeken om jezelf van pijn te ontzien.

Bezoek aan de huisarts

Het is verstandig om de rugpijn te bespreken met je verloskundige. Deze kan aangeven of het een 'normale' pijn is, of dat het wellicht met wat anders te maken heeft, zoals met een blaasontsteking die uitstraalt naar de onderrug. In dat geval kan de verloskundige je adviseren om naar de huisarts te gaan.

Oplossing voor rugklachten tijdens zwangerschap

Vaker is de rugpijn puur zwangerschapsgerelateerd en zit de oplossing of het voorkomen van de pijn 'm in rust, lichaamshouding en lichte oefeningen.

  • Neem op tijd rust. Je lichaam heeft even andere prioriteiten, dus rust uit en geniet van het wonder dat zich voltrekt in je buik.
  • Let op je lichaamshouding. Zorg ervoor dat je bij staan en lopen je knieën niet op slot zet en houdt je rug en nek in een rechte lijn.
  • Rustig bewegen. Het lijkt een paradox; rust nemen en toch bewegen. Rustig bewegen kan een wandeling zijn of zwemmen. Je kunt ook fietsen om je knieën wat te ontzien. Alles met mate!
  • Draag goed schroeisel. Zet je hoge hakken even in de kast voor later. Ga voor (bijna) platte en stevige schoenen.
  • In bed en uit bed: Slaap eventueel met een kussen tussen je knieën als je graag op je zij ligt. Bij het uit bed stappen kun je beter eerst op je zij draaien en dan rechtop gaan zitten.
  • Pijn verlichten met warmte en massage. Als je veel pijn hebt, helpt een warm bad of een kersenpit zak. Ook een zachte, ontspannende massage helpt. Let op dat niet alle olie geschikt is voor zwangere vrouwen!
  • Buikband voor stabiliteit. Een band om je buik zal de boel een stuk steviger maken en het kan comfortabel zitten. Dit kan een stukje last en pijn wegnemen.
Zwangerschapskleding

Poll

Heb je last (gehad) van je rug tijdens je zwangerschap?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: