slapen tijdens zwangerschap 2

Slapen tijdens de zwangerschap - Goed slapen tijdens de zwangerschap is niet altijd vanzelfsprekend. Wanneer je zwanger bent kan een goede nachtrust wel eens tegenvallen. De zwangerschap kan het slaapritme wel eens verstoren. Ook is het zo dat je 's nachts juist niet kunt slapen terwijl je overdag je ogen bijna niet kunt open houden. Dit kan een oorzaak zijn van progesteron, hiervan maakt je lichaam meer aan tijdens je zwangerschap zodat je je extra  slaperig voelt.

Over het slapen

Tijdens een nachtrust zijn er 5 slaapfases waar je doorheen gaat:

 1. sluimeren
 2. licht slapen
 3. dieper slapen
 4. nog dieper slapen
 5. dromen (REM slaap)

In een nacht doorloop je deze cyclus zo'n 4 tot 5 keer.  Maar het verschil tussen niet en wel zwanger zijn zit 'm in de droomslaap/rem-slaap (REM staat voor Rappid Eye Movement). In deze fase slaap je namelijk veel lichter als je zwanger bent en wordt je sneller wakker van mogelijke geluiden in en om het je woning.

Oorzaken

De volgende oorzaken kunnen een reden zijn dat je niet lekker kunt slapen tijdens de zwangerschap:
 • te licht slapen
 • te laat naar bed gaan
 • te vroeg naar bed gaan
 • te vroeg wakker worden
 • niet goed kunnen inslapen (lang wakker liggen)
 • te vaak wakker worden tussendoor (bijvoorbeeld voor een toiletbezoek)
 
Dromen kunnen je ook teslapen tijdens zwangerschap 1genwerken tijdens je slaap. Heb je angst voor je bevalling? Dan kun je hier over dromen, en er zelfs nachtmerries van krijgen.
Tijdens het dromen verwerk je wat je die dag (of een periode ervoor) hebt meegemaakt en houden je onbewust bezig. Soms kan het zelfs zo zijn dat je een hele nacht over een onderwerp blijft dromen, zelfs al ben je een keer wakker geworden. Een goede tip is dan wanneer je wakker word even op te staan en een glas (warme) melk te drinken. Dan ben je even ontsnapt aan je dromen en zul je niet meer gauw over hetzelfde door blijven dromen.
Blijven nachtmerries aanhouden? Praat er dan met iemand over, zoals je partner of een goede vriendin.

Meer behoefte aan slapen tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent (en zeker hoogzwanger) heb je meer behoefte aan slaap dan normaal. Ben je niet zwanger, dan is 7 of 8 uur nachtrust meestal voldoende. Maar als je zwanger bent kun je wel 10 uur slapen op een nacht. Probeer hier aan toe te geven want je lichaam heeft (juist nu) deze rust nodig. Mocht je 's nachts niet alle slaap kunnen pakken die je nodig hebt, doe dan overdag op de bank of in bed nog een dutje.

 

Welke slaaphouding?

 
Wanneer je zwanger bent en je buikje wordt alsmaar groter zul je ook een goede slaaphouding moeten vinden. Dit val niet altijd mee!

Slapen op je rug

Op je rug slapen kan in het begin van je zwangerschap nog wel maar na een week of 16 is dit niet meer aan te raden. Je ligt dan niet meer lekker en het is ook niet goed voor de bloedsomloop, deze kan in de verdrukking komen door het gewicht van je baarmoeder. Ook kun je last krijgen van rugklachten en kun je last krijgen van je spijsvertering.

Slapen op je buik
Net als op je rug, kun je na een maand of 3 ook niet meer op je buik slapen. Je buik zal je dan in de weg liggen.

Slapen op je zij:
Wanneer je langer dan 3 maanden zwanger bent is op je zij slapen de beste houding. Je buik wordt dan goed ondersteund en je hebt verder nergens last van. Probeer dan wel je linkerzijde aan te houden want dan krijg je baby de beste bloed- en voedingstoevoer. Een prettige houding is met je knieën gebogen en tussen je benen een kussen.

 

Tips:

 
Met onderstaande tips heb je een nog betere nachtrust:
 • Neem voor je gaat slapen een warm bad of warme douche, dit werkt ontspannend.
 • Kun je niet direct slapen? Lees eerst een boek, hiervan ontspan je en wordt je slaperig (neem dan geen thriller of heel erg spannend boek want werkt averechts).
 • let er op dat je slaapvertrek een goede ventilatie heeft zodat je voldoende frisse lucht binnen krijgt gedurende de nacht.
 • Probeer geen proteïnerijk voedsel te nemen vlak voordat je naar bed gaat. Deze houden je bloedsuikerspiegel hoog en kunnen misselijkheid veroorzaken. vermeid (enkele uren voor het slapen gaan) dus producten zoals pindakaas, eieren en kalkoen.
 • Neem een aantal extra ondersteunende kussens. Zoals hierboven beschreven helpt een kussen tussen je benen al om prettig te liggen. Ook kun je je lig houding verbeteren door een extra kussen achter je rug te leggen ter ondersteuning.
 • Gebruik een zwangerschapskussen. Deze zijn bedoeld als voedingskussens, maar je kunt ze ook gebruiken als extra ondersteuning. Als je dit kussen nu aanschaft heb je er dus dubbel plezier van!
Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: