Algemene informatie

Ochtendmisselijkheid vind zich meestal plaats tussen de 7e week en de 12e week van de zwangerschap. Dit is niet helemaal accuraat maar een gemiddelde. Het kan bij jouw dus een weekje korter of langer duren.
De oorzaak is niet helemaal Ochtendmisselijkheid_2 duidelijk maar dat het zwangerschapshormoon Humaan choriongonadotrofine (hCG) hier iets mee te maken heeft is zeer waarschijnlijk. Ochtendmisselijkheid (en ook misselijkheid op andere momenten van de dag) komt bij ongeveer 70% van alle zwangere vrouwen voor in het eerste trimester. Het is eigenlijk een signaal van je lichaam dat rust nodig heeft. Het is nog niet bewezen maar men vermoed dat als je hier gehoor aan geeft dat je kans op een miskraam dan nog kleiner wordt. Op momenten dat je misselijk bent zul je minder eten. Je hoeft je dan niet meteen zorgen te maken dat je baby hierdoor tekort komt. Jou lichaam heeft nog voldoende reserves aan voedingstoffen om de ontwikkeling van je baby voort te kunnen zetten.

Het oestrogeen hormoon zorgt ervoor dat alle geurtjes intenser bij je overkomen. Dit zou je ochtendmisselijkheid kunnen versterken aangezien je dan alle etensgeurtjes nog beter en intenser ruikt.

Adviezen om ochtendmisselijkheid te voorkomen

  • Luister naar je lichaam en geef het rust wanneer je lichaam hierom vraagt. Hiermee voorkom je al (ochtend)misselijkheid.
  • Vermijd stress
  • Probeer zoveel mogelijk kleine maaltijden te eten, maar besteed wel zoveel mogelijk aandachtOchtendmisselijkheid_1aan je ontbijt want dit is en blijft de belangrijkste maaltijd van de dag. Je kunt ook fruit, een paar beschuitjes/crackers of een meuslibol nemen in plaats van een boterham. Yoghurt met muesli kan ook.
  • Vermijd geuren die je niet kunt verdragen die de misselijkheid kunnen oproepen of kunnen versterken. Ventileer je woning daarom goed.
  • Laat eten door iemand anders (je partner) klaarmaken zodat jij niet in de geurtjes hoeft te zitten die je misselijkheid kunnen versterken.
  • Wanneer je de geur van warm eten niet kunt verdragen neem dan vers fruit, een salade (vers), beschuitje, rijstwafels, of andere (gezonde) snacks. Een kopje bouillon kan ook wonderen doen en wekt bovendien de eetlust op.
  • Kun je een lange tijd geen eten binnenhouden? Dan wordt het tijd om eens contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.

 

Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: