Jeuk tijdens zwangerschap is een vervelend zwangerschapskwaaltje waar veel vrouwen last van krijgen tijdens jeuk tijdens zwangerschaphun zwangerschap.
De jeuk komt voornamelijk voor op de buik, maar ook veel op de rug, armen, benen en de hoofdhuid. Sommige vrouwen hebben zelfs over het gehele lichaam last van jeuk tijdens de zwangerschap.

Oorzaak van jeuk tijdens de zwangerschap

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen voor jeuk tijdens zwangerschap:

  1. De meest voorkomende oorzaak is de groei van de buik het de huid oprekt. Dit veroorzaakt jeuk. Ook kan dit oprekken van de huid zwangerschapsstriemen veroorzaken.
  2. Een andere oorzaak is de betere doorbloeding tijdens de zwangerschap, hierdoor ontstaat jeuk vooral in de armen, benen rug en aan het hoofd.
  3. Een minder vaak voorkomende oorzaak is een verstoorde hormoonbalans hetgeen een stuwing van gal in de luchtwegen veroorzaakt.  Dit heet zwangerschapscholestase en doet zich vooral voor in het laatste trimester van je zwangerschap. Bij deze oorzaak is de jeuk het ergst en zelfs op sommige momenten ondragelijk te noemen. De jeuk doet zich vooral voor op armen, benen, handpalmen en voetzolen.

Behandeling van jeuk tijdens de zwangerschap

Wanneer de verbeterde doorbloeding de oorzaak is kun je helaas weinig tegen de jeuk doen. Hieronder vind je enkele bruikbare tips die de jeuk wat verdraagzamer maken:

  • Gebruik indien mogelijk lichte kleding en liefst van katoen.
  • Neem mentolgel of poeder om de jeuk te verlichten
  • Probeer een droge huid te voorkomen. Staat de radiator aan in huis? Zorg dan voor een bakje water bij de radiator om te voorkomen dat de lucht in huis niet te droog wordt.
  • Probeer zo weinig mogelijk te krabben want hierdoor raakt de huid nog meer geïrriteerd. Knip je nagels zo kort mogelijk om krabben te voorkomen.
  • Neem een wisseldouche en sluit af met koud water.
  • Heeft de huisarts zwangerschapscholestase geconstateerd? Gebruik dan (in overleg met je huisarts) een huidverzorgende crème of een jeuk verlichtende lotion.

Hoe nu verder?

Na de zwangerschap zal ook dit kwaaltje verdwijnen. Heb je naast jeuk ook nog andere huidproblemen en merk dat er ook blaasjes of bultjes op je huid aanwezig zijn? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

Feedback

Laat ons (en de bezoekers weten) of last hebt gehad van jeuk tijdens de zwangerschap.

zwangerschapsdagboek

Poll

Heb je last (gehad) van jeuk tijdens de zwangerschap

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: