Hoofdpijn tijdens de zwangerschap - Zwangere vrouwen krijgen te maken met verschillende zwangerschapskwaaltjes of klachten die bij de zwangerschap horen. Een veel gehoorde klacht is hoofdpijn tijdens de zwangerschap. Dit komt vooral tijdens het eerste trimester (maand 1 t/m 3) en het derde trimester (maand 7 t/m 9) voor. Het gaat hier vooral om een aanhoudende hoofdpijn of spanningshoofdpijn. hoofdpijn tijdens de zwangerschapBij spanningshoofdpijn ontstaat er het gevoel alsof er een band strak om het hoofd getrokken wordt. Vaak is de pijn voelbaar aan de zijkanten en aan de achterkant. Deze pijn kan uitstralen naar de nek toe.

Oorzaken

Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap is de oorzaak voornamelijk te vinden in verandering van de hormoonhuishouding. In korte tijd gebeurt er veel binnen het zwangere lichaam en de aanmaak van een grote hoeveelheid hormonen kan klachten als hoofdpijn geven. Ook spanning of stress kan de oorzaak zijn. Daarnaast kan vermoeidheid ook een rol spelen. Vaal verdwijnen de klachten van hoofdpijn na het eerste trimester weer, maar verschijnen opnieuw tijdens het derde trimster. In deze periode is de oorzaak mogelijk te vinden in het aankomen in gewicht. Hierdoor verandert de lichaamshouding, wat spanningshoofdpijn tot gevolg kan hebben. Een andere oorzaak van hoofdpijn tijdens de zwangerschap in het derde trimester kan zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) zijn. Ruim 15 procent van alle zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Een hoge bloeddruk veroorzaakt zwangerschapsvergiftiging. Symptomen zijn niet alleen hoofdpijn, maar ook een ziek gevoel, misselijkheid en wazig zien. Daarnaast is er sprake van oedeem. Andere oorzaken van hoofdpijn zijn een te lage bloedsuikerspiegel, slaaptekort of te weinig beweging.

Behandeling van hoofdpijn

Het is belangrijk om stress tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te voorkomen. Dit vermindert ook hoofdpijn. Daarnaast zal er voldoende gedronken moeten worden (water) en is het beter om bepaalde voedingsmiddelen te laten staan (chocolade, oude kaas, fastfood, chips etc). Op tijd eten zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te snel verlaagd. Lawaai of veel drukte kan ook hoofdpijn uitlokken: probeer dit te vermijden. Daarnaast is voldoende slaap essentieel. Veel zwangere vrouwen slapen slechter door verschillende zwangerschapskwaaltjes of door de groeiende buik. Probeer bij te weinig slapen overdag een dutje te doen. Hierdoor verdwijnt hoofdpijn ook sneller. Als laatste is beweging aan te bevelen. Beweging zorgt voet alleen voor een betere doorbloeding, maar vermindert tevens stress en spanning. Daardoor slaap je beter en voel je jezelf fit en uitgerust. Bij ernstige hoofdpijn of bij migraine mag paracetamol gebruikt worden. Bij zwangerschapsvergiftiging is het belangrijk om naar de huisarts of verloskundige te gaan. De placenta gaat minder goed werken bij zwangerschapsvergiftiging, waardoor de baby minder voedingsstoffen krijgt toegevoerd. Ook de nieren en de lever gaan minder goed werken.

 

Heb jij wel eens last (gehad) van hoofdpijn tijdens de zwangerschap?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

 

Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: