Algemene informatie over bloeddruk

Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap - De hoeveelheid druk die uitgeoefend wordt door het bloed op de wanden van de bloedvaten is de bloeddruk. De bloeddruk geeft slagaderlijke bloeddruk en wordt uitgedrukt in mm HG (millimeter kwik). De bloeddruk in andere bloedvaten is lager dan de slagaderlijke bloeddruk.

Er zijn fases:

  • Systolisch
    Het hart trekt samen, de bloeddruk stijgt en bloed stroomt uit de vaten.
  • Diastolisch
    Het hart ontspant, de bloeddruk daalt en het hart wordt gevuld met bloed.

Normale bloeddruk:

  • Een normale systolisch bloeddruk ligt tussen de 90 en 140 mm Hg (bovenste getal).
  • Een normale diastolisch ligt tussen de 50 en 90 mm Hg (onderste getal).

Een te hoge bloeddruk is wanneer de systolische bloeddruk 140mm of hoger meet en/of de diastolische waarde hoger is dan 90mm.

Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap 1

Bij een te hoge bloeddruk tijdens zwangerschap kun je nog steeds een kind gezond ter wereld brengen, maar een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap is wel iets om aandacht aan te schenken. Een te hoge bloeddruk kan namelijk gevaarlijk zijn voor jou en je baby. De kans op complicaties tijdens je zwangerschap bij een te hoge bloeddruk is hoger dan bij een normale bloeddruk.

Wanneer je bloeddruk normaal was voordat je zwangerschapsperiode plaatsvond en je hebt sinds de 2e helft (na 20 weken dus) last van een hoge bloeddruk, dan spreken we over 'zwangerschaphypertensie'. De oorzaak hiervan is nog niet precies bepaald maar het zou te maken kunnen hebben met de ontwikkeling van de placenta in de eerste helft van je zwangerschapsperiode.

Wat kunnen de effecten zijn van een te hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap?

  • Jouw nieren kunnen beschadigd raken
  • Het geboortegewicht van jouw baby kan te laag zijn
  • Je kunt te maken krijgen met preeclampsie (HELLP syndroom)  en dit kan levensbedreigend zijn voor zowel jou als je baby.

Wat zijn de symptomen van een te hoge bloeddruk?

De meest voorkomende klachten zijn:

  • misselijkheid en zelfs overgeven
  • last hebben van lichtflitsen en af en toe wazig zien
  • vaker hoofdpijn dan normaal
  • pijn in de buik (boven in de buik)
  • opeens meer vocht vasthouden dan je gewend bent

Vaak is het zo dat je verloskundige jouw bloeddruk controleert tijdens de periodieke zwangerschapscontrole.
Maar als bovenstaande symptomen bij jou van toepassing zijn dan doe je er goed aan om eens contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Deze zal dan je bloeddruk meten. Mocht hier een te hoge waarde uitkomen dan wordt er vervolgonderzoek uitgevoerd. Dit gebeurd door een bloedafname die in een onderzocht op Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap 2een verlaagd gehalte bloedplaatjes. Ook kan een urineonderzoek worden uitgevoerd. Tenslotte kan er nog een onderzoek naar de gezondheid van het ongeboren kind worden uitgevoerd met een echo-scan.

Wanneer het HELLP-syndroom bij jouw geconstateerd wordt dan zal je verder in het ziekenhuis worden behandeld onder begeleiding van een gynaecoloog. Thuis bevallen zit er dan ook niet meer in, de bevalling zal dan ook in het ziekenhuis plaatsvinden om snel in te kunnen grijpen bij complicaties. De ernst van het HELLP-syndroom bepaald of je opgenomen wordt in het ziekenhuis. Bij een ernstige vorm van het HELPP-syndroom zul je mogelijk tot het einde van de zwangerschap opgenomen worden. Is het minder ernstig, dan wordt je poliklinische behandeld.

Hoe kun je een hoge bloeddruk voorkomen?

Door de volgende adviezen op te volgen:

  • Voorkom stress! Stress is een essentiële oorzaak van een hoge bloeddruk.
  • Eet gezond, laat kant-en-klare maaltijden (magnetronmaaltijden en pizza's) links liggen, deze bevatten veel zout en vet.
  • Beweeg genoeg, lichaamsbeweging is altijd gezond, en helpt ook een hoge bloeddruk tegen te gaan. Maar in de laatste maanden van de zwangerschap wordt dit steeds moeilijker door de alsmaar groter wordende buik. Probeer indien mogelijk een klein wandelingetje te maken.
  • Alcohol en roken zijn doe je tijdens de zwangerschap al niet, maar ze zijn na je zwangerschap ook gevaarlijk en kunnen ook bijdragen aan een hoge bloeddruk
zwangerschapsdagboek

Bekijk ook eens: