Wat zijn harde buiken?

Harde buiken ontstaan door spontane samentrekkingen van je baarmoeder. Hierdoor wordt je buik hard. Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet pijnlijk.
Vaak komen harde buiken meer voor bij een 2e of 3e zwangerschap.
Dus de regel is: hoe meer kinderen je hebt gekregen, hoe meer last je kunt krijgen van harde buiken tijdens de zwangerschap.39 weken zwanger harde buiken

Je kunt al vroeg in de zwangerschap last krijgen van harde buiken. Nogmaals, ze zijn vaak niet pijnlijk maar kunnen wel vervelend zijn.
Meestal komen harde buiken voor na fysieke inspanningen. Later in de zwangerschapsperiode neemt de frequentie van harde buiken toe, ook al bij kleinere fysieke inspanningen of onverwachte bewegingen.

In de laatste 2 maanden krijg je te maken met indalingsweeën, deze zorgen dat je kindje met het hoofdje onder in de baarmoeder komt te liggen en klaar is voor de geboorte. Deze indalingsweeën moet je dus niet verwarren met harde buiken.

Hoe ontstaan harde buiken?

Je baarmoeder is verbonden met het bekken via banden. Wanneer je je fysiek te zwaar inspant neemt de spanning op deze banden toe. Hierdoor wordt je baarmoeder geprikkeld en wordt hierdoor hard doordat de spieren van je baarmoeder zich samentrekken. Bandenpijn is ook vaak een veelgehoorde klacht.

Tips om harde buiken te beperken of verlichten

  1. Harde buiken zijn een signaal van je lichaam dat je rust moet nemen, geef gehoor aan dit signaal.
  2. Gebruik bij harde buiken een lekkere warme kruik en leg deze voorzichtig tegen je onderbuik, dit verlicht de last.
  3. Heb je al vroeg in de zwangerschap last van harde buiken? Koop dan een steunslip voor de zwangerschap. Door het dragen van dit broekje krijgt je baarmoeder meer steun. Ook helpt zo'n broekje tegen bandenpijn. Ook helpt een buikband tegen harde buiken daar deze je buik ook ondersteunen.
  4. Heb je er heel veel last van en is het ook pijnlijk of vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je verloskundige.
zwangerschapsdagboek

Polls

Heb jij wel eens last (gehad) van harde buiken tijdens je zwangerschap?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: