Bandenpijn, wat is het?

Bandenpijn is één van de zwangerschapskwaaltjes waarmee je te maken kunt krijgen tijdens je zwangerschap. Je baarmoeder zit in je buikholte vast aan banden (pezen/spieren) die je baarmoeder op zijn plabandenpijnats houden. Deze banden lopen van de baarmoeder naar het schaambot.

Wanneer je baarmoeder groeit tijdens je zwangerschap wordt deze zwaarder en komen deze banden onder druk te staan. Vanaf dat moment kun je af en toe bandenpijn verwachten. Je zult bandenpijn ervaren als een stekende (scherpe) buikpijn die even blijft hangen.

Waar voel je de bandenpijn?

Banden pijn treedt op links of rechts onder in de buik of in de navelstreek. De pijn kan uitstralen naar de liezen, de vagina en in sommige gevallen ook naar de rug. Dit is dus anders als bij weeën want dan komt en gaat de pijn in korte periodes. Bij de volgende momenten krijg je last van bandenpijn:

  • wisselen van houding,
  • na fysieke inspanningen,
  • bij het maken van onverwachte bewegingen (er komt dan meer druk op de banden te staan). Niezen is hier een voorbeeld van,
  • wanneer je baby zich in omdraait in je buikje.

Vanaf wanneer krijg je te maken met bandenpijn?

De meeste zwangere vrouwen hebben last van bandenpijn na week 20 van de zwangerschap. Maar er zijn ook uitzonderingen. In sommige gevallen kan bandenpijn ook vroeger in de zwangerschap voorkomen. Dit is vooral zo bij een tweede (of derde) zwangerschap. Dan kan bandenpijn eerder optreden dan week 20.

Tips om bandenpijn te verlichten.

Als je veel last hebt van bandenpijn kun je dit tegengaan met onderstaande tips:

  • Voorkom om je buik te laten hangen. Als veel staat tijdens je zwangerschap doe je er goed aan om regelmatig je buikspieren aan te spannen. Hiermee voorkom je dat de baarmoeder teveel hangt aan de banden waardoor bandenpijn ontstaat. Je draagt je buik dan met je spieren en niet met je banden. Vermijd wel om je rug hol te trekken anders krijg je ook last van rugpijn.
  • Gebruik een buikband om je buik te ondersteunen. Deze helpen enorm. Daarnaast zijn buikbanden ook nog eens erg hip en trendy. Ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar en met leuke teksten en/of motieven. Ook kun je ze zelf ontwerpen. Kijk eens op bol.com, daar hebben ze ook een groot aanbod aan buikbanden.
  • Voorkom zoveel mogelijk bukken en het tillen van zware objecten. Moet er iets getild worden in huis? Laat dan je partner of een ander gezinslid dit doen.
  • Een lekker warm bad of douche aan het einde van de dag doet wonderen. Vooral als je die dag erg actief bent geweest. Een warme kruik kan ook, leg deze op de plek(ken) waar je de pijn voelt.
  • Slaap niet op je buik, maar als je (hoog)zwanger bent is dit toch al niet mogelijk.

Heb jij last (gehad) van bandenpijn tijdens je zwangerschap?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: