Wat zijn zwangerschapshormonen en wat doen ze?

Zwangerschapshormonen zijn onmisbaar maar aan de andere kant ook vaak heel vervelend. Je enkels zwellen op, je borsten doen pijn, ze worden misschien ongewenst te groot of je echtgenoot vindt dat je niet te genieten bent vanwege je plotselinge buienwisselingen. Kortom: wat heb je eraan en welke soorten zijn er?zwangerschapshormonen

Je hebt die hormonen als vrouw in verwachting allereerst nodig voor een voortvarende zwangerschap. Ze laten je lichaam aanpassen aan de nieuwe fysieke constellatie. Je baby moet er wel bij varen en je lijf moet op tijd klaar zijn voor de bevalling. Maar een en ander gaat helaas doorgaans gepaard met al dan niet vervelende klachten en die merkt je foetus niet maar jijzelf des te meer. En dus ook de mensen in je onmiddellijke omgeving. Maar het is het meer dan waard, natuurlijk.

Productie HCG

De in de baarmoeder aanwezige bevruchte eicel gaat humaan choriongonadotrofine (HCG) produceren en dat maakt je lichaam duidelijk dat er een foetus in je baarmoeder groeit. Het corpus luteum, ofwel: het gele lichaam dat de eicel omhult, moet intact blijven en daar zorgt HCG voor. Bij een reguliere menstruatie stoot het lichaam dit maandelijks af. Maar tijdens je zwangerschap maakt dit corpus leteum aanvankelijk het hormoon progesteron aan. Die taak neemt je placenta later over. Verder zorgt HCG ervoor dat er geen eicellen meer rijpen. Op die manier kan je foetus lekker groeien want het hormoon zet vet om in energie. Het HCG maakt zwangerschapstesten mogelijk doordat het hormoon zich afscheidt via de urine. In het eerste kwartaal van je zwangerschap nemen de HCG-waarden snel toe. Daarna nemen ze weer af. Helaas zijn ze waarschijnlijk ook de oorzaak van de bekende zwangerschapsmisselijkheid.

Progesteron

Het zojuist genoemde hormoon progesteron bewaakt het innestelen van de bevruchte eicel. Het ontspant je baarmoederspieren en het laat een vreemd DNA - dat van je foetus - in je lijf toe. Verder beschermt dit hormoon het slijmvlies van je baarmoederwand. Bovendien onttrekt je baby er voedsel aan. Bijverschijnselen van de productie van progesteron zijn een lage bloeddruk en daardoor duizeligheid. In extreme gevallen kan bekkeninstabiliteit voorkomen. Verder kan je stoelgang van slag raken. En tot slot leidt het tot haargroei op ongewenste plaatsen, zoals op borsten en bovenkant onderbuik.

Oestrogeen

Het corpus luteum produceert ook oestrogeen en dat stofje kan je foetus echt niet missen. Het stimuleert de groei van diverse organen. Ook die productie neemt de placenta later over; na zo’n drie maanden. Het is bewezen dat door de voldoende productie van oestrogeen uiteindelijk je bevalling wordt voorbereid. Je kan er helaas spataderen van krijgen, plus ‘vreetbuien’, huidklachten en misselijkheid.

Oxytocine

Om de baarmoeder tijdens de bevalling samen te kunnen laten trekken, maakt je lichaam oxytocine aan. Heb je veel van dit hormoon in je lijf dan zal de bevalling gemakkelijker verlopen. Het stimuleert de weeën. Als het allemaal niet zo vlot, zal de arts of verloskundige synthetische oxytocine toedienen. Vaak krijgt een zojuist bevallen vrouw ook na afloop een injectie met dit synthetische hormoon om de placenta sneller uit je lichaam te laten komen en om het bloedverlies te beperken. Tot slot stimuleert oxytocine de cellen en spiertjes rond de melkaanvoer in je borsten. De eigenlijke chef van je borstvoeding is het hormoon prolactine. Zoals de naam al zegt: je melkfabriekje.

De laatste twee

Het relaxine hormoon ontspant de gewrichtsbanden van je bekken opdat de baby makkelijker eruit komt. Wellicht bevordert dit hormoon ook de ingangzetting van de bevalling, maar dat is nooit bewezen. Tot slot is er een hormoon dat melanocyt stimuleert. Het zorgt voor de aanmaak van meer pigment, waardoor je moedervlekjes krijgt. Sommige vrouwen houden er een zwangerschapsmasker aan over of een streep op hun buik: de linea nigra. Normaal gesproken worden je tepelhoven tijdelijk wat donkerder.

Al met al

Het klinkt misschien allemaal tamelijk beangstigend, maar wees gerust. Na de bevalling keert je normale hormoonhuishouding heel snel terug. Heel veel vrouwen hebben overigens in het geheel geen of weinig klachten tijdens hun zwangerschap. En de beloning is natuurlijk altijd groots: een mooie, gezonde baby. Dan heb je toch niets te klagen? Als alles echt zo erg zou zijn als het klinkt, zouden vrouwen nooit een tweede kind nemen.

Zwangerschapskleding

Polls

Heb je last gehad van de bijwerkingen van de zwangerschapshormonen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: