zwanger-en-overgewichtMen zegt wel eens 'zwangerschap is topsport'. Niets is minder waar. Maar met overgewicht wordt je zwangerschap er niet makkelijker op. Naast overgewicht is roken tijdens de zwangerschap ook heel slecht. Met roken moet je stoppen, en dat lukt de meeste aanstaande moeders wel, zeker als er een kindje in het verschiet is. Maar overgewicht is niet zomaar te verhelpen. Bij sommige mensen is genetisch en bij andere mensen ontbreekt de dicipline om af te vallen. Toch is het goed om niet te zwaar te zijn als je zwanger wilt worden. Want bij overgewicht beginnen de problemen al om überhaupt zwanger te worden. Ongeveer 12 procent van de vruchtbaarheidsproblemen heeft te maken met het overgewicht. Wanneer je BMI (Body Mass Index) hoger is dan 29 bevindt je je al in een gebied waarbj je minder makkelijker zwanger wordt. Elke punt daarbovenop gaat de kans om zwanger te worden met 4 procent omlaag.

Let op: dit is een schatting van de onderzoekers en nog niet bewezen.

Probeer af te vallen voor je zwanger wilt worden

Wil je serieus zwanger worden, ga dan een plan maken om af te vallen. Er zijn online veel dieten en tips te vinden. Hieronder vind je er al enkele:

  • Laat alle ongezonde tussendoortjes links liggen. Dit zijn de grootste dikmakers.
  • Eet goed tijdens de maaltijden zodat je tussen de maaltijden door geen honger krijgt. Maar eet wel gezond, dus geen vette maaltijden.
  • Eet seizoensgebonden groente, deze zijn vaak erg gezond
  • Beweeg voldoende, ga lopen of fietsen wanneer dit mogelijk is. Laat de auto staan.
  • Eet goed ontbijt en neem hier bruin brood of cornflakes. Deze vullen goed en bevatten veel vezels.
  • Durf eens iets anders te eten probeerd eens (bruine) rijst, falafel of linzen in plaats van aardappelen.
  • Toch trek tussendoor? Neem dan een stuk fruit of water.
  • 's avonds trek? Neem dan yoghurt (eventueel met fruit). Zin om te snacken? Laat de chips liggen en neem nootjes. Deze bevatten minder vet. Maar neem ook deze met mate.

Consequenties voor overgewicht tijdens de zwangerschap

Onderstaand lijstje onderbouwd het feit dat je beter (indien mogelijk) niet teveel overgewicht kunt hebben tijdens je zwangerschap.

Vermijd stress

Stress tijdens je zwangerschap is erg slecht voor je kindje. Overgewicht tijdens je zwangerschap kan stress veroorzaken. Probeer dit te voorkomen. Overleg dit met je verloskundige, zij zal je hier steun en advies bij geven. Ook kun je een diëtist inschakelen die voor jouw een gebalanceerd dieet zal maken voor de maanden tijdens je zwangerschap. Afvallen tijdens de zwangerschap is niet goed, ook niet tijdens overgewicht. Maar teveel eten is ook niet goed.

Zwanger met overgewicht is zeker mogelijk

Mocht je toch zwanger zijn met overgewicht dan zul je door je verloskundige en eventueel ook geneacoloog begeleid worden. Mogelijk krijg je ook meerdere periodieke controlles, voornamelijk in het laatste trimester. Zwanger zijn met overgewicht is zeker mogelijk, al is de kans op complicaties en zwangerschapskwaaltjes hoger dan bij een vrouw zonder overgewicht.

Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: