Kun je je haar blijven verven tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap weet je dat je een aantal dingen beter kunt laten, bijvoorbeeld het eten van filet americain, buitenlandse kazen of rauwe vis. Hiervan weet je als zwangere vrouw dat je dat beter kunt vermijden, maar hoe zit dat met je haar verven? Kun je dat gewoon (blijven) doen als je zwanger bent of wordt juist aangeraden om dat in die 9 maanden niet te doen? Hieronder lees je of het verven van je schadelijk is voor het kindje.

Waarom zou haarverf schadelijk kunnen zijn?

Als je gewend bent om eens in de zoveel tijd je haar te verven, wil je dat uiteraard ook blijven doen tijdens je zwangerschap. Uitgroei of die vervelende grijze haren zijn allesbehalve mooi en om dat weg te halen, moet je toch echt haarverf gebruiken. Nu zul je je misschien afvragen waarom je in hemelsnaam je haren niet zou mogen verven tijdens de zwangerschap, maar er zitten chemicaliën in haarverf. Aangezien je tijdens de zwangerschap niet alleen rekening moet houden met jezelf maar ook met het kindje, is het wel iets om over na te denken. Door die chemicaliën denken mensen namelijk al snel dat het schadelijk is voor de gezondheid, maar is dat wel terecht en welke chemicaliën zitten er in haarverf?

Welke chemicaliën zitten er in haarverf?

Haarverf bestaat voor een deel uit ammoniak en waterstofperoxide. Waar hier vroeger een redelijke dosis van gebruikt werd, zit er tegenwoordig nauwelijks tot geen ammoniak in haarverf. Doordat er enorme strenge veiligheidsvoorschriften aan het produceren van haarverf zitten, wordt er vandaag de dag steeds natuurlijkere en betere haarverf gemaakt.

Zijn deze chemicaliën ook schadelijk voor het ongeboren kindje?

Er zitten dus chemicaliën in haarverf, maar slechts in beperkte mate. Of deze chemicaliën ook schadelijk kunnen zijn voor het kindje, dat is echter de vraag. Het antwoord daarop is dat het niet schadelijk is voor de kleine in je buik. Dit, omdat er zo’n kleine hoeveelheid ammoniak en waterstofperoxide in de haarverf zit.

Je haar verven tijdens de zwangerschap is geheel veilig

De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) heeft ook aangegeven dat het verven van je haar tijdens de zwangerschap helemaal veilig is. Ook het KWF merkt op dat haarverf voldoet aan zeer strenge EU-richtlijnen, waardoor haarverf écht geen gevaar vormt voor de gezondheid voor jou of het kindje. Je kunt dus met een gerust hart je uitgroei bijwerken of grijze haren verbloemen met een likje verf. De NCV geeft ook aan dat, wanneer een product niet veilig is om te gebruiken tijdens de zwangerschap, dat duidelijk op het etiket dient te staan. Mocht je dus toch nog je twijfels hebben bij een bepaalde haarverf, check dan even het etiket.

Toch nog een paar tips

- Ga voor natuurlijke verf wanneer je toch niet de ‘normale’ haarverf wil gebruiken.
- Probeer eens je haar minder vaak te verven of verf alleen de uitgroei en niet je gehele haarbos.
- Breng de haarverf niet aan op de hoofdhuid en verf je haar in een goed geventileerde ruimte.