Wanneer verloskundige bellen - De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken zwanger. De bevalling kondigt zich aan met voorweeën en daarna beginnen de echte weeën, dit zijn de ontsluitingsweeën. Op dat moment hoef je nog niet de verloskundige te bellen.

Wanneer bel je de verloskundige?

  • Als je vliezen overdag gebroken zijn. ’s Nachts hoef je nog niet meteen te bellen als je baby goed wanneer verloskundige belleningedaald is en het vruchtwater helder is. Je kunt nog even rusten en de verloskundige in de ochtend waarschuwen. Desnoods stuur je wel alvast een berichtje naar je verloskundige.
  • Wanneer je bloed verliest
  • Als je vliezen zijn gebroken maar je kindje is nog niet ingedaald moet je direct bellen. Jijzelf moet dan gaan liggen om het verlies aan vruchtwater te beperken.
  • Wanneer de weeën krachtig zijn en zich regelmatig voordoen. Dat wil zeggen om de 3 tot 4 minuten en ongeveer een minuut duren. (Bij je 2e kindje komen ze om de 5 minuten voor).
  • Als de kleur van het vruchtwater bruin is (dan is er sprake van ontlasting in het vruchtwater hetgeen gevaarlijk kan zijn voor je baby).
  • Wanneer je je baby niet meer voelt bewegen (vanaf week 28 zou je je baby elke dag moeten voelen bewegen).
  • Wanneer je kindje in een dwarsligging of stuitligging ligt.
  • Ben je nog geen 37 weken zwanger en je vliezen breken? Bel dan ook direct de verloskundige.
  • Als je ongerust bent / je hebt het gevoel dat er iets niet in orde is.

Voorbereidingen van de geboorte.

In de laatste maand voor de bevalling zal je lichaam beginnen met zich voor te bereiden op de geboorte van je kindje. Het volgende zal gebeuren:

  • Je baby zal indalen. Het hoofdje komt geleidelijk aan steeds dieper in je bekken te liggen. Omdat dit heel langzaam gaat zul je hier niet veel van merken. Echter kun je wel te maken krijgen met indalings weeën.
  • Je krijgt harde buiken en oefenweeën, dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder. In het begin zul je dit niet merken maar de naarmate de oefenweeën krachtiger worden ga je dit wel voelen. Ook zal je buik zo nu en dan even aanvoelen als een basketbal.
  • De slijmprop die bij 5 weken zwanger is aangelegd om infecties van buitenaf te voorkomen zal aan het einde van je zwangerschapsperiode loskomen en je lichaam verlaten. Je zult de slijmprop in het toilet vinden. De kleur van het slijm is doorzichtig en er kunnen sporen van bloed aan zitten. Mogelijk zijn er wat restjes aan de vagina blijven plakken. Dit kun je met wat wc-papier verwijderen. Let op! Er is nu geen bescherming meer voor infecties van buitenaf. Ga dus niet meer vrijen met je partner of in bad totdat je bevallen bent.

Bloedverliesingedaalde baby

Het is mogelijk dat je bevalling begint met een beetje bloedverlies. Dit is een indicatie dat de baarmoedermond aan het ontsluiten en verweken is. Ook komt de slijmprop los en dit kan tevens een leiden tot beetje bloedverlies. Als je twijfelt over de hoeveelheid bloedverlies bel je ook de verloskundige. Is het bloed helderrood? Bel dan ook de verloskundige.

Baby ingedaald of niet?

Breken je vliezen en is je baby ingedaald? Dan zal het hoofdje van je baby tegen de baarmoedermond aan liggen en voorkomt dat er veel vruchtwater naar buiten loopt.

Is je baby nog niet ingedaald? Dan moet je meteen gaan liggen want er is nu niets dat het vruchtwater tegenhoud om uit de baarmoeder te lopen. Zelfs de navelstreng kan mee naar buiten komen.
 

alles voor de babykamer
kinderwagen

Bekijk ook eens: