Prenatale massage: wat zijn de voordelen en risico's?

Het is geen geheim dat een zwangerschap wat ongemakkelijk kan zijn. Ontdek hoe prenatale massage kan helpen
Je schouders doen pijn. Je voeten doen pijn. Je onderrug voelt aan alsof hij al een paar maanden een ander persoon draagt - want dat is ook zo. De ongemakken van de zwangerschap worden vaak over het hoofd gezien, maar als je ermee moet leven, kunnen ze het uitvoeren van dagelijkse taken bijna onmogelijk maken. Als je genoeg hebt van de constante pijnen van de zwangerschap, kun je je afvragen of prenatale massage verlichting kan bieden.

Wat is een prenatale massage?

Prenatale massage is een specifieke vorm van massage die is afgestemd op het verlichten van de spanningen en pijnen die door de zwangerschap worden veroorzaakt. Meestal richt de massage zich op de delen van het lichaam die hprenatale massageet meest door de zwangerschap worden beïnvloed. Hieronder vallen de onderrug, de middenrug, de kuiten, de voeten en zelfs de buik. Maar hoewel prenatale massage je kan helpen om je wat meer als je oude ik te voelen, brengt het wel een paar risico's met zich mee - vooral als je geen getrainde professional bezoekt.
Als je het idee van massage niet ziet zitten, kun je onze gids voor de beste massagepistolen bekijken. Vergeet niet je arts te raadplegen voordat je hulpmiddelen zoals massagepistolen gebruikt tijdens de zwangerschap.

Een prenatale massage, ook wel zwangerschapsmassage genoemd, is een massage die bedoeld is om de pijn en het ongemak te verlichten die tijdens de zwangerschap op verschillende plaatsen in het lichaam kunnen optreden. Vrouwen kunnen tijdens hun eerste trimester regelmatig massages krijgen. In het tweede en derde trimester moeten zwangere vrouwen speciale prenatale massages krijgen. De therapeut moet een speciale tafel gebruiken die ontworpen is voor de veranderende lichaamsvorm van de vrouw. Soms worden prenatale massages uitgevoerd terwijl de vrouw op haar zij ligt.
Een prenatale massage richt zich meestal op de delen van het lichaam die het meest door de zwangerschap worden beïnvloed. Idealiter geeft een prenatale massage je een meer uitgelijnd en ontspannen gevoel en verlicht het de druk op je onderrug, voeten en schouders.

Wat zijn de voordelen van prenatale massage?

Prenatale massage heeft naast pijnverlichting verschillende potentiële voordelen. Studies en anekdotisch bewijs tonen aan dat andere voordelen zijn: minder stress, betere slaap, en zelfs een betere band met je kind.

Verlichting van pijn en ongemak

Het kan helpen de spieren te ontspannen die betrokken zijn bij ischiaspijn, waardoor het door de beknelde zenuw veroorzaakte ongemak wordt verlicht - slechts 20 minuten massage per week leidt tot aanzienlijk minder pijn in benen en rug. Ook kan massage van gezicht, nek en schouders helpen om de druk op de sinus en hoofdpijn door spanning te verlichten.

Verminderde zwelling

Zwelling van de benen en voeten is een ander veel voorkomend symptoom van zwangerschap. Uit een studie uit 2020 bleek dat massage de vochtophoping die dit soort zwellingen veroorzaakt kan verminderen. Daarnaast bleek dat een dagelijkse voetmassage van 20 minuten de zwelling van enkels en voeten tijdens de zwangerschap kan verbeteren.

Verbetering van symptomen van angst, depressie en postnatale depressie

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap regelmatig gemasseerd werden, meldden niet alleen minder depressie en angst in de prenatale periode, maar ook minder depressie na de bevalling.

Betere slaap

Massage maakt endorfine vrij, dat zijn natuurlijk voorkomende hormonen die zorgen voor gevoelens van welzijn en pijnverlichting, Endorfines kalmeren je zenuwstelsel, waardoor je je meer ontspannen voelt en je beter slaapt.

Minder complicaties tijdens en na de bevalling

Perineummassage, wanneer die 3-4 keer per week wordt uitgevoerd vanaf 34 weken zwangerschap, kan het perineum - het gebied van spieren en huid tussen de vagina en de anus - elastischer maken en de ernst van scheuren en de noodzaak van een episiotomie - een chirurgische snede in het gebied om de geboorte van de baby te vergemakkelijken - verminderen.

Wat zijn de risico's van prenatale massage?

In de meeste gevallen is prenatale massage veilig en heilzaam. Als je echter geen ervaren massagetherapeut hebt of niet zeker bent van je medische geschiedenis, kunnen er enkele risico's zijn. De aarzeling van veel vrouwen om een massage te ontvangen in deze periode is meestal een aanleiding van tegenstrijdig advies, die tot verwarring leiden.

Vermijd diepe buikmassage, vooral in het eerste trimester.

Ga na 16 weken niet meer op je rug liggen, maar masseer op je zij of liggend op een helling van 45 graden.
Prenatale massage is misschien niet voor iedereen geschikt. Overleg met je arts of het veilig voor je is.
Massage is niet altijd de beste oplossing voor plotselinge zwelling, wat een teken van zwangerschapsvergiftiging kan zijn.
Vermijd diepe weefselmassage in de benen en bovenarmen. Dit komt omdat zwangerschap het risico op diepe veneuze trombose verhoogt, die soms niet gemakkelijk te herkennen is.
Vermijd het gebruik van bepaalde essentiële oliën, die niet veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap.
Hieronder staan zijn enkele oliën vermeld die wel veilig zijn:

  • lavendel
  • geranium
  • bergamot
  • wierook
  • grapefruit
  • pepermunt
  • neroli.

Overleg altijd eerst met de persoon die de massage verzorgd of het in jou geval veilig is om een van deze oliën te gebruiken.

Bekijk ook eens:

Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: