Portrait of an attractive pregnant woman touching her belly whilWanneer je zwanger bent maak je je meer zorgen over je gezondheid dan normaal. En dat is niet zo gek, want je bent namelijk ook verantwoordelijk over de gezondheid van je ongeboren kindje.

Maar je teveel zorgen maken over de gezondheid van je ongeboren kindje kan stress opleveren, en dat is ook ongunstig voor je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap moet zou je ook op mentaal vlak gezond moeten zijn.

Om wat zorgen weg te nemen lees je hier een opsomming van alle zaken waar je op moet letten tijdens je zwangerschap. Als je je aan onderstaande lijst houdt ben je zo goed als zeker van een gezonde zwangerschap.

 

 

 • Niet roken
  Roken tijdens de zwangerschap is not done, dat is bij iedereen wel bekend. Doe je dit wel, dan breng je je ongeboren kind serieus in gevaar. Roken heeft een negatief effect op de doorbloeding van je baarmoeder. De schadelijke stoffen (zoals teer) komen ook bij je baby terecht en dit kan gevolgen hebben tot vroeggeboorte of ernstige afwijkingen tijdens de geboorte zoals een open ruggetje.
 • Geen alcohol
  Ook teveel gebruik van alcohol kan (vooral in de eerste 20 weken van de zwangerschap) veel schade toedoen aan je ongeboren kindje. Een zogenaamd foetaal alcoholsyndroom kan zich voordoen doordat de ontwikkeling van de hersenen door alcohol nadelig wordt beïnvloed. Ook kan, net als bij roken teveel gebruik van alcohol lijden tot aangeboren afwijkingen.
 • Geen drugs
  Ook voor drugs geldt: de stoffen die je inneemt door gebruik van drugs komen ook terecht in de bloedbaan van je baby en kan de ontwikkeling van je baby (zeer) ernstig beïnvloeden. De gevolgen kunnen zelfs fataal zijn voor je ongeboren kindje.
 • Vermijd contact met chemicaliën (dus ook met poetsen)
  Poetsen met chemicaliën kan, net als verven gevaarlijk zijn voor je baby. De dampen die je inademt, en ook direct contact tussen chemicaliën en jou huid is schadelijk. De stoffen komen namelijk via jou bloedbaan in de placenta terecht en kan schade aan je ongeboren baby toebrengen. Mocht je graag willen schoonmaken dan doe je er goed aan door dit te doen met natuurlijke schoonmaakmiddelen. Chemicaliën zoals ammonia en bleekwater kun je ook beter vermijden. Als het niet anders kan en deze chemicaliën (of verf) moet aan te pas komen? Laat dan de toekomstige papa maar eens de handjes uit de mouwen steken. 
 • Niet lijnengezond_zwanger2
  Door te lijnen loop je gevaar dat je niet genoeg voedingsmiddelen binnenkrijgt. Deze zijn juist tijdens je zwangerschap van levensbelang voor je ongeboren baby. Het zijn als ware de bouwstenen voor je baby. En uiteraard zul je in gewicht toenemen tijdens je zwangerschap. Maar na je zwangerschap zullen de meeste kilo'tjes er weer snel af gaan. Zoniet, dan kun je na de bevalling beginnen met afvallen, maar niet daarvoor.
 • Extra hygiëne met voedsel
  Was al je fruit en groente extra goed. Vermijd ook ongepasteuriseerd voedsel zoals melk en kaas. Rauw vlees (zoals filet americain) laat je ook links liggen tijdens je zwangerschap. Deze risicoproducten kunnen je baby schade toebrengen.
 • Vermijd medicijnen
  Wanneer je toch medicijnen moet gebruiken zul je deze uit advies van je huisarts innemen. Toch controleer je voor de zekerheid de bijsluiter of het betreffende medicijn nadelige effecten heeft voor zwangere vrouwen heeft. Over je huisarts: we gaan er wel vanuit dat je je huisarts geïnformeerd hebt over jouw zwangerschap!
 • Drink koffie met mate
  Koffie kan vooral in het begin van je zwangerschap schade toebrengen aan de foetus. Vaak zorgen je zwangerschapshormonen er voor dat de geur en smaak van koffie je tegenstaat, dus dat komt goed uit!
 • Neem genoeg rust en ga tijdig naar bed
  Wanner je voelt dat je lichaam rust nodig heeft negeer je dit signaal niet. Rust is erg belangrijk voor je. Je lichaam is namelijk hard aan het werk met de bouw en ontwikkeling van je baby. Geef je lichaam ook de rust om hieraan te werken.
 • Vermijd zieke mensen
  Tijdens je zwangerschap kun je zieke mensen beter vermijden. Een kus ter begroeting met een ziek persoon kan ook al volstaan met een handdruk. En daarna was je je handen nog even. Dit lijkt wat ver gaan maar voor de gezondheid van je ongeboren kindje doe je alles! Als je veel met het openbaar vervoer reist: let dan op zieke mensen in treinen en bussen. Probeer deze te mijden want ook door deze mensen kun je besmet raken. Dit geld ook voor scholen waar mogelijk zieke kinderen lopen.
 • Neem voldoende lichaamsbeweging tijdens je zwangerschap
  Een goede conditie is belangrijk, ook tijdens je zwangerschap. Maar overdrijf dit niet. Zeker in de laatste maanden valt het niet mee om nog veel aan lichaamsbeweging te doen. Een wandelingetje of een stukje fietsen kan ook al genoeg zijn. Dansen en zwemmen kan ook ontspannend zijn tijdens de zwangerschap.

 

Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: