Wat zijn de verschijnselen van bevalling?

  • Sterke, frequente weeën
  • Bloederige vertoning
  • Het breken van je vliezen
  • Baarmoedermond die zich begint te verwijden
  • Krampen
  • Pijn in de rug

In dit artikel worden alle verschijnselen toegelicht.

Sterke, frequente weeën

Je weet dat je echte weeën hebt (in plaats van de praktische Braxton Hicks weeën) door de frequentie, de intensiteit en de plaats van de pijn te beoordelen. Als je twijfelt, stel jezelf dan de volgende vragen:Verschijnselen van bevalling

  • Hoe lang duren de weeën? Echte weeën duren elk 30 tot 70 seconden.
  • Zijn de weeën sterk? Echte weeën worden na verloop van tijd sterker en verminderen niet, ook niet als je van houding verandert. Het kan zijn dat je niet meer kunt lopen of praten tijdens de weeën als ze eenmaal gevorderd zijn.

Bloederige vertoning

Je kunt het verlies van je slijmprop merken - de kurk die je baarmoeder afsluit van de buitenwereld. Het kan in één groot stuk naar buiten komen (het lijkt op het slijm in je neus) of in een heleboel kleintjes, hoewel je er misschien helemaal niets van merkt (en sommige vrouwen verliezen het niet voor de bevalling).

In de laatste dagen voor de bevalling zul je waarschijnlijk toegenomen en/of verdikte vaginale afscheiding zien. Deze verdikte, rozeachtige afscheiding heet bloederige schijn en is een goede aanwijzing dat de bevalling eraan komt.

Buik- en lage rugpijn

Je kunt het gevoel hebben dat je sterke menstruatiekrampen, maagklachten of druk in de onderbuik hebt. Je kunt ook pijn in je onderrug hebben die uitstraalt tot in de benen. Deze pijn gaat niet weg als je van houding verandert.

Water breken

Hoewel je in films zou denken dat je pas hoort dat je weeën hebt als je vliezen breken (midden in een romantisch etentje in een druk restaurant natuurlijk), is dat een zeer onwaarschijnlijk scenario.

Bij de meeste vrouwen scheuren de vliezen en lekt er vruchtwater nadat andere weeënverschijnselen al zijn begonnen. En je hoeft het ook niet allemaal in één grote stroom te verliezen - voor sommige vrouwen voelt het breken van de vliezen meer als een stroompje.

Het breken van je vliezen is eigenlijk een van de laatste tekenen van de bevalling die de meeste vrouwen meemaken - en het gebeurt in slechts 15 procent of minder van de bevallingen op natuurlijke wijze. Reken er dus niet op als een duidelijk teken van bevalling.

Vroege tekenen dat de bevalling nabij is (maar nog niet is begonnen)

Let op deze zeer vroege tekenen van bevalling (ook wel bekend als pre-arbeidsverschijnselen), die overal kunnen voorkomen, van een volle maand of meer tot slechts een uur of zo voordat de actieve bevalling begint.

Babydruppels

Als je een eerste moeder bent, verwacht je dat je baby een paar weken voordat de bevalling begint (meestal zo'n twee tot vier weken eerder, maar dat kan variëren) in je bekken zakt.

Bij volgende bevallingen gebeurt deze "verlichting" vaak pas als je echt aan het bevallen bent. Je baby komt in positie om uit te treden, idealiter met het hoofd naar beneden en laag (en niet in stuitligging).

Je kunt het gevoel hebben dat je nog meer waggelt dan je tot nu toe deed - en je kunt nog steeds last hebben van frequent plassen zoals je waarschijnlijk in het derde trimester deed, omdat het hoofd van de baby nu op je blaas drukt.

Het goede nieuws is dat je wat meer ademruimte hebt, omdat je kleintje zich van je longen verwijdert.
De baarmoederhals begint zich te verwijden

Ook je baarmoederhals bereidt zich voor op de geboorte: In de dagen of weken voor je bevalling begint hij te verwijden (zich te openen) en te verwijden (uit te dunnen). Bij je wekelijkse controle in het laatste deel van je zwangerschap kan je verloskundige de ontsluiting meten en volgen via een inwendig onderzoek.

Maar iedereen vordert anders, dus laat je niet ontmoedigen als je langzaam of helemaal niet ontsluit.

Krampen en toegenomen rugpijn

Je kunt wat krampen en pijn in je onderrug en lies voelen als de bevalling nadert, vooral als dit niet je eerste zwangerschap is. Je spieren en gewrichten rekken en verschuiven ter voorbereiding op de geboorte.

Losse gewrichten

Tijdens je hele zwangerschap heeft het zwangerschapshormoon relaxine ervoor gezorgd dat je gewrichtsbanden wat losser worden (het is ook verantwoordelijk voor je mogelijke onhandigheid in het afgelopen trimester).

Voordat je gaat bevallen, kun je merken dat de gewrichten in je hele lichaam wat minder strak en meer ontspannen aanvoelen. Dat is gewoon de natuurlijke manier om je bekken te openen zodat je kleine passagier zijn weg naar de wereld kan vinden.

Diarree

Net zoals de spieren in je baarmoeder zich ontspannen als voorbereiding op de geboorte, ontspannen ook andere spieren in je lichaam - waaronder die in de endeldarm. En dat kan leiden tot diarree voor de bevalling (alsof de zwangerschapsdiarree die je al had nog niet erg genoeg was!).

Hoewel het vervelend is, is het volkomen normaal. Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft en onthoud: het is een goed teken!

De gewichtstoename stopt

De gewichtstoename tijdens de zwangerschap stopt vaak helemaal aan het eind. Sommige aanstaande moeders verliezen zelfs een paar pond.

Dit is normaal en heeft geen invloed op het geboortegewicht van je baby. Hij komt nog steeds aan, maar jij daalt door minder vruchtwater, meer plaspauzes en misschien zelfs meer activiteit.

Vermoeidheid en nesteldrang

Wacht eens even, is dit het derde trimester of het eerste? Tussen de actieve blaas en de hernieuwde vermoeidheid kun je soms het gevoel hebben dat je teruggereisd bent in de tijd.

Die supergrote buik, samen met je samengedrukte blaas en andere organen, kunnen het lastig maken om een goede nachtrust te krijgen tijdens de laatste dagen en weken van de zwangerschap. Stapel dus die kussens op en doe dutjes als het even kan.

Tenminste, tenzij je je het tegenovergestelde van superslaperig voelt. Sommige moeders krijgen een energiestoot (ook wel nesteldrang genoemd) als de verjaardag van hun baby nadert, en kunnen de dwingende drang om alles op te ruimen en te organiseren niet weerstaan. Ook dat is niet erg, zolang je maar niet overdrijft!

Ga ik bevallen? Moet ik de dokter bellen?

Heb je nog steeds het gevoel dat je niet weet wanneer je "Het is tijd!" moet aankondigen en je klaar moet maken om je baby te ontmoeten? Probeer er niet over te stressen. Je zult je arts of verloskundige nu vaak zien, en zij zal je helpen alle belangrijke aanwijzingen te herkennen.

Als je denkt dat je gaat bevallen, heeft je arts je waarschijnlijk geadviseerd wat je moet doen als je uitgerekende datum nadert en je denkt dat je regelmatig weeën krijgt (bijvoorbeeld "Bel me als ze ongeveer vijf minuten na elkaar komen en minstens een uur lang").

Weeën zullen niet allemaal precies op elkaar volgen, maar als ze vrij consistent, pijnlijker en langer worden (meestal 30 tot 70 seconden elk), is het tijd om je arts te raadplegen.

Als je denkt dat je aan het bevallen bent, maar je weet het niet zeker, bel dan. Je arts kan je uitleggen wat er aan de hand is en je laten komen als er onzekerheid is.

Voel je ook niet beschaamd of bezorgd als je buiten kantooruren belt: Je behandelaar weet dat dit bij het werk hoort.

Je moet je arts of verloskundige altijd bellen als:

  • Je bloedingen of helderrode afscheiding ervaart (niet bruin of rozig).
  • Je vliezen breken - vooral als het vocht er groen of bruin uitziet. Dit kan een teken zijn dat er meconium, of de eerste ontlasting van je baby, aanwezig is, wat gevaarlijk kan zijn als je baby het tijdens de geboorte binnenkrijgt.
  • Je ervaart wazig of dubbel zicht, een hevige hoofdpijn of een plotselinge zwelling. Dit kunnen allemaal symptomen zijn van zwangerschapsvergiftiging, die gekenmerkt wordt door een door zwangerschap veroorzaakte hoge bloeddruk en medische hulp vereist.

Wat is vroeggeboorte?

De overgrote meerderheid van de zwangerschappen - ongeveer 90 procent - haalt week 37 van de zwangerschap. Van vroeggeboorte is sprake als de bevalling vóór week 37 optreedt. Bel je arts als je de 37e week nog niet hebt bereikt en je weeën krijgt.
Kan ik bevallen en het niet weten?

Elke bevalling is, net als elke zwangerschap, anders. Voor de meeste vrouwen volgen de weeën een enigszins voorspelbaar pad, ook al vorderen ze in een ander tempo (of soms niet). En meestal helpen de weeën van een moeder haar op weg en sturen ze haar naar het ziekenhuis als het echt begint te worden.

Ken je de weeën als je ze voelt?

Vertellen die weeën je wat je moet weten? De kans is groot van wel. Maar als je twijfelt, bel dan je behandelaar en laat je baarmoederhals controleren, zodat je wat je voelt of ervaart aan een professional kunt voorleggen.

Heb je een onderbuikgevoel (of heeft je partner dat) dat het weeën zijn, ook al zeggen je bronnen - en zelfs je arts of verloskundige of de triageverpleegkundige in het ziekenhuis - dat het waarschijnlijk niet zo is? Laat het toch onderzoeken.

Natuurlijke manieren om de bevalling te bevorderen

Ben je nog niet aan het bevallen ... maar wel voldragen en wil je graag verder? Er zijn een paar natuurlijke trucs die kunnen helpen om de bevalling op te wekken en die je zelf thuis kunt proberen, zoals wandelen, seks, gekruid eten en acupunctuur.

Er is echter niet veel onderzoek dat deze methoden ondersteunt, en je moet altijd eerst met je arts praten voordat je iets probeert om de verjaardag van de baby te bespoedigen.

Hoe dan ook, nu je de eindstreep nadert, zal je baby laten weten wanneer hij klaar is om je te ontmoeten. Probeer dus gewoon te genieten van deze laatste dagen en weken van rust voordat je een volwaardige ouder bent!

 

Veel gestelde vragen

Wat zijn enkele tekenen dat de bevalling nadert?

De volgende tekenen kunnen er allemaal op wijzen dat de bevalling nabij is:

  • Baarmoedermond die zich begint te verwijden
  • Krampen
  • Pijn in de rug

Wat zijn de eerste vroege tekenen van de bevalling?

Enkele vroege tekenen van de bevalling kunnen zijn:

  • Sterke, frequente weeën
  • Bloederige vertoning
  • Het breken van je vliezen

Hoe kun je zien of de bevalling nog enkele dagen op zich laat wachten?

Andere vroege tekenen dat de bevalling nabij is (van een maand tot slechts enkele uren) zijn onder andere:

  • De baby daalt
  • De baarmoederhals begint zich te verwijden
  • Krampen en toegenomen rugpijn
  • Losse gewrichten
  • Diarree
  • Vermoeidheid
  • De nesteldrang

 

Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: