sex tijdens de zwangerschapTijdens een zwangerschap staat alles op z’n kop. Misschien je seksleven ook. Dat is niet vreemd. Veel vrouwen (en misschien mannen ook) lopen met de vraag rond of seks tijdens de zwangerschap veilig is. Brengt dat geen gevaren mee voor jouw baby of voor jezelf. Wat kun je beter wel doen en wat niet tijdens je zwangerschap?

Waar hoef je niet bang voor te zijn ?

 • Seks tijdens zwangerschap veroorzaakt geen miskraam
  Er wordt vaak gedacht dat vrijen tot een miskraam kan leiden. Dit is onjuist. De kans dat het mannelijk geslachtsdeel doordringt tot de baby is nihiel. De foetus zit goed verpakt in de vliezen en het vruchtwaren. De slijmprop in de baarmoederhals zorgt voor extra bescherming.
 • Seks tijdens zwangerschap maakt geen inbreuk op kind
  Er zijn een hoop stellen die ervoor vrezen dat ze bij het vrijen inbreuk maken op de rust en de veiligheid van het kind. Ook hier hoef je niet bang voor te zijn. De ongeboren baby zit veilig in jouw buik. Tijdens een orgasme hoef je ook niet bang te zijn dat bij het samentrekken van je baarmoeder de baby verstoord wordt. Je baarmoeder is een spier die je je hele leven al samentrekt en niet alleen tijdens je zwangerschap.
 • Bloedverlies bij sex tijdens zwangerschap is ongevaarlijk
  Het kan soms voorkomen dat je na de seks in je zwangerschap bloed verliest. Dit is niet gevaarlijk. De reden hiervoor is dat je baarmoedermond extra doorbloed is. Wanneer het mannelijk geslachtsdeel hier tegenaan komt, kun je een beetje bloed verliezen.
 • 4. Een harde buik na sex tijdens de zwangerschap
  Wanneer je een orgasme hebt, trekken je baarmoeder en bekkenbodemspieren samen. Tijdens je zwangerschap kan dit leiden tot een hele harde buik. Je baarmoeder wordt dan hard. Dit gaat vaak vanzelf over. Wat tegen een harde buik helpt is een warm bad, een warme douche of een kruik.
 • 5. Gevoel van lichte weeën
  Tijdens het klaarkomen kun je het gevoel hebben dat je lichte weeën hebt. Dit gevoel krijg je doordat de baarmoeder samentrekt. Soms krijg je een beetje buikpijn. Ook in dit geval geldt: het kan geen kwaad.

Wanneer is de beste periode om sex te hebben tijdens je zwangerschap?

Dit is ongetwijfeld het 2e trimester. Het eerste trimester heb je zelf namelijk nog veel last van zwangerschapskwaaltjes zoals ochtendmisselijkheid. In het 2e trimester voel je je een stuk beter en sterker. In het laatste trimester is je buik erg groot en wordt sex lastiger. Maar ook dan is sex tijdens de zwangerschap zeker mogelijk. Je zult dan wat creatiever moeten zijn met je partner. Aan het einde van het laatste trimester (vlak voor de geboorte) wordt het wel steeds lastiger. Je buik wordt nog groter en je kunt te maken krijgen met rugklachten. Je zult dan weinig zin hebben in sex tijdens de zwangerschap.

Wanneer moet je geen seks hebben tijdens de zwangerschap?

 • Gebroken vliezen
  Wanneer je vliezen zijn gebroken, is de scheiding tussen de buitenwereld en je ongeboren baby weg. De kans op een infectie wordt aanzienlijk groter wanneer je sexuele gemeenschap hebt met gebroken vliezen.
 • Bloedverlies voor de sexuele gemeenschap
  Indien je vóór de seks tijdens je zwangerschap bloed verliest, is het verstandig om de verloskundige in te lichten. De oorzaak ligt dan niet bij het vrijen, maar waarschijnlijk ergens anders.
 • SOA
  Wanneer je (seks)partner een SOA heeft, is het zeer onverstandig om sex tijdens de zwangerschap te hebben. Het is niet alleen zeer gevaarlijk voor jou, maar ook je ongeboren baby.
 • Weeën voor week 37
  Wanneer je een verhoogde kans hebt op een vroeggeboorte is sex tijdens de zwangerschap niet goed. De kans dat de weeën toenemen vergroot. Hiermee verhoogt de kans op vroeggeboorte.

Mocht je toch ongerust zijn of bij twijfel, neem dan contact op met een verloskundige..

 

zwangerschapsdagboek

Poll

Heb je wel eens sex gehad tijdens je zwangerschap?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: