Tijdens de bevalling heb je last van allerlei pijnen. Het is dan ook voor veel vrouwen een vervelende ervaring. Erg dubbel, want het kan ook het mooiste moment van je leven zijn. Een van de soorten pijn die je gaat ervaren, zijn de weeën. De een krijgt deze al vroeg, bij de ander gebeurt dit laat en zijn de weeën daardoor maar kort. Een van de soorten weeën zijn in de rug, de zogenaamde rugweeën.

Wat je moet weten over rugweeën

In de rug kan het erg pijnlijk zijn, wat de bevalling niet bepaald makkelijk zal maken. Het zijn natuurlijk geen weeën die in de rug zitten, maar die uitstralen naar de rug toe. Er is een ding dat scheelt, namelijk dat deze soort weeën pas laat in het proces komen. Meestal is dat al na een aantal centimeters ontsluiting. Bij tien centimeter mag je gaan persen en de laatste centimeters kunnen erg snel gaan. Je hoeft er dus niet vanuit te gaan dat je uren of zelfs dagen last hebt van deze soort weeën. De reden van de heftige pijn is dat er op een heftige manier wordt getrokken aan de baarmoederwanden. Helaas is het lastig om deze soort weeën weg te puffen zoals geleerd wordt. Puffen is dus niet de manier om het te verminderen, maar er zijn wel manieren om het wat minder pijnlijk te maken.

Allereerst zul je de rugweeën moeten herkennen. Het wordt dan ook gezien als een heftige menstruatiepijn die doorstraalt naar de rug. Voor velen is het een heftige rugpijn in combinatie met de pijn die gevoeld wordt tijdens de menstruatie. Het wegpuffen ervan is dus niet echt mogelijk. Het is overigens ook mogelijk dat de pijn nog verder uitstraalt, maar bijvoorbeeld de benen. In dat geval spreek je over beenweeën.

Wat je kunt proberen, is tegendruk geven. Het is dan prettig om gemasseerd te worden tijdens deze pijnen door bijvoorbeeld je partner. Gewoon op de rug drukken kan ook verlichting geven, dus de ander hoeft niet echt te kunnen masseren. Wat weleens gezien wordt, is dat er zo hard gedrukt wordt dat het vervolgens zorgt voor blauwe plekken. Geen zorgen, want die zijn verder onschuldig en als het de pijn minder maakt, is het geen probleem. Verder is het aangeraden om iets warms op de rug te leggen, net als het gebruiken van een kruik bij de menstruatiepijn. Een warme douche of een bad kan ook helpen, maar zodra je al in het ziekenhuis ligt, is een kruik dan beter. De warmte helpt, maar je kunt de kruik ook op de plekken drukken. In de douche kan je de harde straal gebruiken op de rug. Tot slot is het een kwestie van kijken welke positie prettig is voor jou. De rugweeën zullen na enige tijd overgaan, dus onthoud dit en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Bereid je erop voor dat deze soort weeën voor kunnen komen. Leg alvast een kruik klaar of zorg bijvoorbeeld voor een massageapparaat. Als het echt niet meer te doen is, kun je altijd vragen naar iets tegen de pijn.

Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: