Wat is de rol van de man tijdens de zwangerschap?

Dit artikel is een bedoeld voor de toekomstige papa!
Laat hem dit artikel lezen zodat hij jouw beter kan steunen tijdens je zwangerschap.

man kust buikProbeer zoveel mogelijk betrokken te zijn bij de zwangerschap, dit is niet alleen prettig voor de aanstaande mama maar op deze manier weet jij zelf ook allemaal wat er gebeurd tijdens de zwangerschap.

Hulp bieden bij praktische zaken

Verder moeten er nog veel zaken geregeld worden tijdens de zwangerschap waar jij als aanstaande papa een steentje aan kunt bijdragen. Ook moet mama veel zwangerschapsgerelateerde bezoekjes brengen. Ga eens met haar mee! De mama zal dit erg prettig vinden en jijzelf zult beter te weten komen wat er allemaal bij de zwangerschap komt kijken.

  • Verloskundige
    Ga zo nu en dan eens mee naar de verloskundige, zo kom je te horen hoe het met de ontwikkeling met de baby gaat. Vooral het eerste bezoek is erg belangrijk.
  • Echo onderzoek
    Ook hierbij geld, het eerste bezoek moet je zeker samen doen, want dit is een belevenis en ervaring voor jullie beide. Maar eigenlijk zou je als aanstaande papa, indien mogelijk, alle echo bezoeken moeten bijwonen. Zo zie je de baby groeien in mama's buikje!
  • Zwangerschapscursus
    Tijdens deze cursus wordt de mama langzaam 'voorbereid' op de bevalling. Bij sommige sessies is het nodig dat de partner (jij dus) er ook bij moet zijn. Er worden dan oefeningen gedaan die jullie samen moeten uitvoeren.

Naast deze bezoekjes zijn er ook allemaal praktische zaken die geregeld moeten worden, zoals:

  • Het aankopen van de babyuitzet
    Als dit jullie eerste kindje is zullen jullie samen een hoop spulletjes moeten kopen. Denk hierbij aan rompertjes, kleertjes, sokjes, kruikjes maar ook meubels voor de babykamer.
  • Het gereedmaken van de babykamer.
    Dit is een mooi klusje voor jou als aanstaande papa. Zeker als de babykamer nog geverfd of behangen moet worden. De chemische stoffen van de verf of behanglijm zijn schadelijk voor de baby dus is het niet verstandig als de mama dit gaat doen.
  • Geboortekaartjes
    Veel zwangere vrouwen hebben de neiging om geboortekaartjes het liefst zelf te regelen.
    Maar toch is het verstandig dat jij je er ook mee bemoeit. Want het is immers leuk om samen een mooi ontwerp voor je kaartje te kiezen. Als je de kaartjes bij een drukker laat maken dan is het ook goed dat jij de contacten met de drukker onderhoud zodat je eventuele wijzigingen nog kunt doorgeven. Want als de baby eenmaal geboren is, zal mama haar gedachte alleen nog maar bij de baby hebben!
    Je kunt ook online kaartjes bestellen bij greetz.nl of baby-cards.nl. Dit is nog makkelijker want bij deze diensten ontwerp je zelf het kaartje en zij drukken en verzenden het voor je. Hiermee neem je een hoop zorgen voor jou en mama weg.

Emotionele hulp bieden

Naast hulp bieden aan praktische zaken, is emotionele steun zeker net zo belangrijk. Onderschat dit dus niet!
De zwangerschapshormonen die bij je vrouw of vriendin flink huishouden kunnen ervoor zorgen dat ze emotioneler is dan normaal. Stemmingswisselingen zijn dan ook niet ongebruikelijk. Het ineens in huilen uitbarsten of een woede uitbarsten is heel normaal. Dit kun je allemaal wijten aan de zwangerschapshormonen.
Maar hoe ga je hiermee om?
Probeer in ieder geval zoveel mogelijk begrip te tonen voor haar situatie. Zwanger zijn is niet niks! Voel je ook niet persoonlijk aangevallen. Vang je vrouw of vriendin zo goed mogelijk op en probeer zoveel mogelijk met begrip te reageren, ook al zal dit niet altijd even makkelijk zijn.

Ook zal nesteldrang een rol spelen. De aanstaande mama krijgt dan een niet te stoppen behoefte om het huis zo man met babyschoon mogelijk te poetsen voor de komst van de baby. Probeer hier met humor op te reageren. Maar als de nesteldrang zo erg wordt dat ze (met een te dikke buik) te veel hooi op haar vork neemt, moet je ingrijpen. Dit doe je om haar zelf in bescherming te nemen, probeer haar dit ook uit te leggen. Zeker op het einde van de zwangerschap (laatste trimester) heeft ze veel rust nodig. Wil ze het huis toch schoon hebben? Moet alle was en alle nieuwe rompertjes toch nog eens gewassen worden? Help haar desnoods hiermee.

Praat met elkaar over de zwangerschap, de opvoeding en jullie verdere verwachtingen hiervan. Enkele adviezen die je tijdens jullie gesprekken kunt hanteren zijn:

  • Praat over de toekomstige taakverdeling in het huis. Spreek af wie wat doet. Zeker als jullie in de toekomst weer allebei gaan werken is dit belangrijk.
  • Over de opvoeding van jullie aanstaande kindje: denk eens terug aan de opvoeding die je zelf hebt gehad, kun je hier voorbeeld aan nemen?
  • Kijk eens om je heen, hoe pakken vrienden, kennissen en familieleden een nieuw gezinslid aan? Vraag eventueel tips (die zul je sowieso al veel krijgen!).
  • Praat ook eens over de kraamperiode, want dan wordt er ook veel van jouw verwacht. Zeker in de eerste dagen wanneer mama nog zwak is van de bevalling. Wanneer een keizersnede heeft plaatsgevonden heeft mama nog meer zorgen nodig in de eerste week na de bevalling. Gelukkig zal de kraamhulp ook wat werk uit handen nemen.

We hopen dat je met bovenstaande adviezen mama meer steun kunt bieden tijdens de zwangerschap. Maak er een mooie tijd van, geniet van jullie zwangerschap!
 

zwangerschapsdagboek

Bekijk ook eens: