Reizen tijdens je zwangerschap - meestal ontkom je er niet aan. Al is het maar om iemand in een andere woonplaats te bezoeken. Als je zwanger bent moet je voorzichtiger zijn dan normaal, je neemt immers altijd een kleine passagier met je mee. Hier vind je enkele tips:

  • Vermijd vervoermiddelen die je teveel vermoeienreizen tijdens zwangerschap
  • Ga tijdens de laatste 2 maanden niet te ver van huis. Mocht je voortijdig weeën krijgen, dan loop je het risico te moeten bevallen in een kraamkliniek die je niet kent.
  • Informeer je arts over eventuele reisplannen als je niet in goede gezondheid verkeert of als je lang dekt weg te blijven.
  • Vermijd exotische bestemmingen. Sommige verplichte vaccins zijn gevaarlijk tijdens je zwangerschap. Een voorbeeld: geneesmiddelen ter voorkoming van malaria zijn af te raden tijdens de zwangerschap.

Reizen met de auto

Met een kussen in je lenden zal je niet zo snel last krijgen van rugpijn. Houd regelmatig halt om je benen even te strekken en stijfheid te vermijden. Stop elke 200 kilometer voor 10 minuten om rust te nemen. In het laatste trimester van je zwangerschap kun je het beste lange afstanden vermijden. Ga bij voorkeur op de achterbank liggen. Leg het onderste deel van de veiligheidsriem goed onder je buik.

Reizen met de trein

Een treinreis is niet zo vermoeiend en daarom een prima transportmiddel voor (hoog)zwangere vrouwen. Voor lange afstanden (in het buitenland) reserveer je een slaapplaats.

Reizen met het vliegtuig

Voor hele lange afstanden is het vliegtuig de meest ideale vervoermiddel. Let wel op: sommige luchtvaartmaatschappijen weigeren zwangere vrouwen vanaf hun 7de maand. Ben je in de periode dat je op reis gaat ongeveer 7 maanden zwanger? Informeer dan bij de reisorganisatie of vliegmaatschappij of deze maatregel ook genomen wordt.
 

Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: