De bevalling wordt meestal niet als een pretje ervaren. Deze kan langdurig en pijnlijk zijn. Vooral het gedeelte Pijn tijdens de bevalling 1waarbij jij moet persen (de uitdrijving) kan de pijn erg hevig zijn.

Een paar goede tips om mee te beginnen:

  • Laat je ten eerste niet gek maken door de bevallings-horrorverhalen die de ronde doen, de meeste zijn vaak overdreven en zelfs niet eens berust op de waarheid.
  • Ga de bevalling zelfverzekerd en goed uitgerust tegemoet dan komt de rest ook vanzelf goed.
  • Wees niet te nerveus! Waarom niet? Wanneer je nerveus bent heb je meer adrenaline, en deze remt de afgifte van pijnstillende endorfines af. Met andere woorden: hoe nerveuzer je bent, hoe meer pijn je zult hebben tijdens de bevalling. Wees dus kalm en ga de bevalling met vertrouwen tegemoet. Er zijn veel mensen (waaronder je verloskundige) bij je in de buurt die je helpen. Dat is een prettig idee.

Als je een zwangerschapscursus hebt gevolgd dan heb je daar al geleerd om hoe je met ademhalingstechnieken en massage de pijn een beetje te lijf kunt gaan. Mocht dit niet voldoende zijn en je wilt op voorhand al pijnverlichting voor je bevalling, dan kun je met je verloskundige overleggen welke opties voor jou beschikbaar zijn. De volgende pijnverlichtende opties zijn mogelijk:

  • Verdovende middelen.
    Deze kunnen de ergste pijn wegnemen. De middelen die je dan toegediend krijgt zijn o.a. : Stadol of Demerol. Deze pijnstillers zijn gebaseerd op opium, ze worden ook wel opioden genoemd.
  • De ruggenprik (ook wel epidural genoemd).
    De arts zal een klein buisje in je onderrug aanbrengen waar om het uur een pijnstiller wordt toegediend. Je zenuwen worden hierdoor verdoofd waardoor je minder pijn hebt. Maar omdat de moteriek hiermee ook verdoofd wordt zul je je benen nauwelijks voelen en de weeën dus ook niet. Hierdoor weet je niet precies wanneer je moet beginnen met persen, dit is een groot nadeel van dit middel. De verdoving werkt na ongeveer 20 minuten en je blijft bij bewustzijn.
  • Een nieuwere methode is de 'continue epidural'.
    In plaats van grote hoeveelheden zoals bij de epidural worden bij de continue epidural kleinere beetjes verdoving toegediend. Je voelt nog steeds geen pijn en je moteriek werkt ook nog zodat je kunt persen.
    Pijn tijdens de bevalling 2
    De ruggeprik (epidural)
  • De lopende epidural
    Bij deze laatste methode blijf je mobiel tijdens de verdoving.
  • Bevallen in bad (waterbevalling)
    In een warm bad kun je je beter ontspannen tijdens de bevalling en zoals je hierboven kunt lezen: als je ontspannen bent zul je minder pijn voelen dan wanneer je gespannen en nerveus bent. Je kindje komt onder water ter wereld, maar zal niet verdrinken want hij/zij gebruikt pas voor het eerst de longetjes wanneer je kindje voor het eerst in contact komt met zuurstof (lucht). Ga je in het ziekenhuis bevallen? Vraag dan je verloskundige naar de mogelijkheden van het bevallen in bad. Het voordeel van deze methode is dat hier geen medicijnen bij aan te pas komen.

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er diverse mogelijkheden om de pijn tijdens de bevalling te verlichten. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, praat hier dan over met je verloskundige. Deze kan je hierover adviseren en bepalen wat voor jouw persoonlijke situatie het beste zal zijn.

 

Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: