paracetamol tijdens zwangerschap

Paracetamol tijdens de zwangerschap - Wanneer je zwanger bent, is de kans dat je meer last krijgt van kwaaltjes waar je voorheen niet veel mee te maken had groot. Je hormonen slaan op hol en je immuunsysteem is zwakker dan normaal, wat voor sommige vrouwen kan leiden tot allerlei pijntjes. Normaal gesproken grijpen veel mensen snel naar pijnstillers wanneer ze bijvoorbeeld last krijgen van hun hoofd of rug. Maar bij veel geneesmiddelen is het verstandig om terughoudend te zijn wanneer je in verwachting bent.

Paracetamol tijdens de zwangerschap

Paracetamol is een van de meest gebruikte pijnstillers in Nederland. In principe wordt het gebruik van medicijnen afgeraden wanneer je zwanger bent, dus bedenk altijd goed of je het echt nodig hebt. Wanneer je af en toe paracetamol tijdens de zwangerschap neemt, kan dit over het algemeen weinig kwaad. Maar, zoals bij alles, geldt: met mate! Uit onderzoek is gebleken dat, wanneer vrouwen regelmatig paracetamol tijdens de zwangerschap slikken, dit wel degelijk schadelijk voor de foetus kan zijn. Het kan er namelijk toe leiden dat bij jongetjes de teelballen niet indalen. Dit gaat echter om hoge doseringen van de pijnstiller. Wanneer je je aan de aanbevolen dosering houdt, is dit middel een van de veiligste medicijnen die je kunt nemen wanneer je zwanger bent. Slik niet meer dan vier tabletten per dag, en neem het medicijn niet langer dan een week achtereen.

Ibuprofen

Ook voor andere medicijnen die zonder recept te verkrijgen zijn bij de apotheek geldt dat je ze niet zomaar kunt slikken wanneer je zwanger bent. Ibuprofen, een andere veelgebruikte pijnstiller die vrij verkrijgbaar is, kan een stuk schadelijker zijn tijdens de zwangerschap dan paracetamol. Wanneer je dit middel tijdens de eerste weken dat je zwanger bent gebruikt, kan dit een groter risico op miskramen en op hartafwijkingen bij de foetus geven. Wanneer je het gebruikt als de foetus al meer gegroeid is, kan het onder andere leiden tot bloedstollingsstoornissen en een slechte nierfunctie van je ongeboren kind. Het gebruik van ibuprofen gedurende de zwangerschap wordt dan ook sterk afgeraden. Wil je het middel toch gebruiken, overleg dan altijd goed met je huisarts!

Aspirine

Voor aspirine geldt in wezen hetzelfde als voor ibuprofen. Alleen in lage doseringen, van minder dan 80 mg per dag, en gedurende korte periodes, kan het middel veilig gebruikt worden. Meer gebruikt van aspirine kan leiden tot bloedingen bij de moeder en het kind, kan er voor zorgen dat het kind te laat geboren wordt, en wordt aangewezen als oorzaak voor meer bloedverlies tijdens de bevalling.
Pijnstillers zijn over het algemeen dus niet aan te raden gedurende de zwangerschap. Mocht je er toch echt één nodig hebben, dan is paracetamol de verstandigste en veiligste keuze.

 
 

Poll

Heb jij wel eens Paracetamol (of vergelijkbaar medicijn) gebruikt tijdens je zwangerschap?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: