Op vakantie tijdens zwangerschap? Dat  kan! Als je zwanger bent kun je best op vakantie. Zeker in de eerste maanden van je zwangerschap is dit geen probleem.Op vakantie tijdens zwangerschap 1
Als je van plan bent om te vliegen dan moet je rekening houden met het volgende:

 • Voor je de 28e week van de zwangerschap kun je probleemloos vliegen
 • Tussen de 28e week en de 35e week vragen de meeste vliegmaatschappijen een zwangerschapsverklaring
 • Na de 36e week van je zwangerschap zal geen vliegmaatschappij je meer aan boord willen wegens het te hoge risico van bevallen in de lucht.

Verder zijn wel er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hier vind je een lijstje met aandachtspunten voor als je op vakantie wilt tijdens je zwangerschap.

 • Overleg eerst je vakantievoornemens met je verloskundige of huisarts. Hij/zij kan je nog aanvullende adviezen geven die voor jouw persoonlijk van belang zijn.
 • Plan je vakantie indien mogelijk in je 2e trimester van je zwangerschap (week 14 t/m 27). In deze periode heb je de minste last van de zwangerschapskwaaltjes. De ochtendmisselijkheid is achter de rug, eveneens als de vermoeidheid en je buik is nog te klein om hier last van te hebben tijdens je vakantie.
 • Controleer voor de zekerheid even wat de medische voorzieningen er zijn op je vakantiebestemming. Vooral in arme landen wil dit nog wel eens te wensen over laten. Toch kun je hier onverhoopt gebruik van moeten maken en dan is het wel belangrijk dat er een ziekenhuis of kliniek aanwezig is voor de eerste hulp.
 • Vermijd risicovolle landen waar ziektes zoals malaria heerst. Je wilt als zwangere vrouw immers niet meer risico's lopen dan nodig is. Mocht je toch naar een dergelijk land willen afreizen, ga dan eerst naar de GGD voor de nodige vaccinaties en laat je daar goed informeren.
 • Als je gaat vliegen:
  • doe je er goed aan om luchtige kleren aan te trekken. Tijdens de vlucht zet je lichaam iets uit. Door deze luchtige kleren zit dan alles niet meteen te strak,
  • probeer ook af en toe van zithouding te veranderen voor de bevordering van de bloeddoorstroming,
  • maak af en toe even een wandelingetje door het gangpad ook ter bevordering van de bloeddoorstroming.
 • Om een zwangerschapsmasker te voorkomen doe je er goed aan om niet te lang achterelkaar in de zon te verblijven. Een zwangerschapsmasker heeft bruine vlekken in je gezicht en kunnen hierdoor je gezicht flink ontsieren. Na de zwangerschap verdwijnt dit weer. Het is in ieder geval niet goed om te lang in de zon te blijven liggen vooral niet als de zon erg fel en warm is. Smeer je altijd goed in!
 • Doe rustig aan tijdens je vakantie. Neem overal rustig de tijd voor en als je veel activiteiten (zoals excursies) hebt plan deze dan zó in dat je altijd een rustdag tussen de excursies hebt.
 • Drinken is erg belangrijk tijdens je zwangerschap, maar in het buitenland moet je extra voorzichtig zijn met het drinken van kraanwater. In veel landen is dit water namelijk niet veilig of geschikt om te drinken. Om zeker te zijn dat je veilig water drinkt neem je gewoon mineraalwater uit flessen. Controleer altijd dat de flessen verzegeld zijn alvorens je ze opent. Dan weet je zeker dat er niet mee geknoeid is.
 • Net als met het drinken van water moet je ook kritisch zijn met het voedsel tijdens je vakantie. Wees terughoudend met het kopen van voedsel van eetstalletjes aan de straat, zeker in ontwikkelingslanden. Je weet immers nooit zeker of dit eten betrouwbaar is. Als je twijfelt over de bereiding van het vleeOp vakantie tijdens zwangerschap 2s, dan neem je op dat moment geen risico en eet je even vegetarisch. Vers fruit is altijd goed, hier kun je weinig risico mee lopen.
 • Neem je zwangerschapsverklaring mee op vakantie! Dit is een soort medisch paspoort en deze kun je altijd tonen aan het lokaal medisch personeel zodat deze op de hoogte is van jouw medische situatie. Zet hier ook de contactgegevens van je verloskundige of huisarts op zodat men (of jijzelf) deze altijd kan bereiken mocht het echt nodig zijn.
 • Laatste tip: Geniet lekker van je vakantie! Maak je niet teveel zorgen, maar houd bovenstaande tips wel in gedachte. Als dit je eerste kindje is zal dit voorlopig wel de laatste vakantie zijn die jij met je partner alleen kunt nemen.

 

zwangerschapsdagboek

Bekijk ook eens: