Gezond Zwanger zijn - Gezond en onbezorgd zwanger zijn wil iedereen. Maar daar moet je wel iets voor doen.
Helaas heb je niet altijd alles in de hand, maar je kunt zelf wel zoveel mogelijk doen om problemen met de gezondheid van jouw en je baby te voorkomen.gezond_zwanger4

In dit artikel vind je 10 tips die je kunt aanhouden voor een gezonde zwangerschap:

  1. Gezonde voeding is alles, zeker tijdens de zwangerschap. Eet zo gezond mogelijk. Lees ook ons artikel over gezonde voeding tijdens de zwangerschap voor meer informatie.
  2. Vermijd stress, stress kan een te hoge bloeddruk en hart en vaatziektes veroorzaken. Tijdens je zwangerschap kan stress ook het gevolg zijn van een te vroeg geboren baby.
  3. Ga voorzichtig om met geneesmiddelen en medicijnen. Gebruik ze alleen als het echt nodig is en overleg eerst met je verloskundige of huisarts voordat je een medicijn of geneesmiddel gebruikt. Lees ook altijd de bijsluiter goed door om te controleren of hetgeen je wilt gebruiken ook geschikt is voor zwangere vrouwen.
  4. Probeer niet te laat naar bed te gaan. Wanneer je zwanger bent is een goede nachtrust belangrijk.
  5. We weten allemaal dat roken tijdens de zwangerschap heel slecht is. Maar wist je ook dat het gebruik van alcohol slecht is voor je baby? Overmatig alcohol gebruik kan in het begin van je zwangerschap een miskraam veroorzaken. In een later stadium kan het een oorzaak zijn van aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje.
  6. Probeer naast alcohol ook afstand te doen van cafeïne. Teveel gebruik van cafeïne kan ook een miskraam opleveren. Wanneer je extreem veel koffie drinkt (meer dan 8 koppen per dag = 600mg cafeïne) kan zelfs resulteren tot een doodgeboorte.gezond_zwanger5
  7. Beweeg genoeg, in het begin van je zwangerschap kun je dit doen door verschillende soorten sport uit te voeren. Later wordt dit lastiger, maar stop zeker niet met bewegen. Fietsen, wandelen en zwemmen is ook bewegen!
  8. Probeer uit de buurt te blijven van chemicalieën. De lucht die je hiervan inademt kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Moet je schoonmaken met sterke schoonmaakmiddelen? Laat dit dan over aan je aanstaande partner.
  9. Als je met het openbaar vervoer reist probeer dan hoestende of kuchende mensen te vermeiden. Bij een begroeting van een onbekende persoon kun je volstaan door een hand te geven in plaats van te zoeken. Als je het niet vertrouwd was je daarna je handen of zorg dat je een ontsmettend middel bij je hebt waarmee je je handen zo nu en dan kunt insmeren.
  10. Teveel bloot staan aan straling is ook gevaarlijk voor je ongeboren kind. Probeer dit te voorkomen. Bij straling hebben we het over röntgenfoto’s, magnetron, zendmasten. Leg je telefoon tijdens het slapen niet te dicht bij je bed, want een moderne telefoon zend ook veel vormen van straling uit (wifi, gsm, gps).

 
 

Zwangerschapskleding

Bekijk ook eens: