eetbuien tijdens de zwangerschap
[ Klik om te vergroten ]

Nou weten we allemaal dat je eigenlijk altijd naar je lichaam moet luisteren, daarom is het zo vreemd dat de meeste vrouwen dat pas doen bij een zwangerschap. Want tijdens de zwangerschap geeft het lichaam aan waar het extra behoefte aan heeft. Dit resulteert vaak in een eetbui. Je krijgt dan ineens trek in de meest gekke dingen, combinaties van eten waar je anders nooit aan zou denken.

Gevolgen

Een enkele eetbui kan natuurlijk geen kwaad, maar als je met enige regelmaat aan zo'n eetbui toegeeft heeft dat natuurlijk wel gevolgen voor je lichaam. Want het is namelijk niet zo dat je voor twee eet tijdens een zwangerschap. Ja, de baby groeit in je buikje, maar heeft niet zoveel eten nodig als jij. In totaal hoef je namelijk maar maximaal 300 calorieën extra binnen te krijgen per dag. En dat is eigenlijk helemaal niet zoveel.

Bouwstoffen

Om een kindje te laten groeien in je buik heeft je lichaam veel bouwstoffen nodig. Voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld zouten zitten in augurken en in rood vlees zit veel ijzer. In ijs of slagroom zit dan weer melk en zo zijn er nog wel meer voorbeelden van eten waar je naar kunt verlangen. Je lichaam weet wat het nodig heeft en geeft je een signaal, het signaal om juist dat te eten. Het komt dan ook vaak voor dat zwangere vrouwen juist hele vreemde combinaties van eten maken. Augurken met slagroom is daar een bekend voorbeeld van.

Toegeven

Nou is het niet fout om aan zo'n vreetbui toe te geven. Maar beter kun je nog voor een gezonder alternatief gaan. Als je weet waar je lichaam naar vraagt kun je ook voor een gezonder alternatief kiezen. Gewoon een gezonde snack lijkt geen oplossing, maar wel als je rekening houd met de voedingsstof waar je lichaam naar verlangt. Of een gezonde snack tussendoor om even de trek te stillen en een gezonde maaltijd waar je rekening houd met de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Voorkomen

Een eetbui kun je aan voelen komen en dus kun je hem ook voorkomen. Zorg er in ieder geval voor dat je niet in de verleiding kunt komen. Dat wil zeggen dat je geen ongezonde snacks in huis haalt, maar alleen gezonde snacks. Vaak kun je een eetbui afremmen door op dat moment een glas water te drinken. Want het kan namelijk voorkomen dat je lichaam behoefte heeft aan water, de lichaamscellen bestaan voor het grootste gedeelte uit water en om te groeien heeft een baby dus ook veel vocht nodig. En natuurlijk moet je er altijd voor zorgen dat je regelmatig gezond eet.

En mocht je dan toch nog zo af en toe een echte eetbui krijgen. Het hoort er ook gewoon een beetje bij. Een zwangerschap verandert je lichaam en dus ook je hormoonhuishouding. Daar kan het ook nog wel eens aan liggen, het feit dat je hormonen van slag zijn. Dit staat bekend als hormonale onbalans.

Tips

Hier nog eens de tips op een rijtje:

  • Zorg dat je regelmatig en voldoende eet. Neem dus een goed ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Hiermee voorkom dat je tussendoor eetbuien krijgt.
  • Zorg ervoor dat je alleen gezonde snacks in huis hebt zodat als je eetbuien krijgt, deze dan kunt bestrijden met gezonde snacks in plaats chips en chocola.
  • Drink water tijdens een eetbui. Dit verdijft het honger gevoel ook. Daarnaast is voldoende water drinken erg belangrijk tijdens je zwangerschap.
  • Zoek afleiding, spreek af met vriendinnen en ga leuke dingen doen. Hierdoor denk je ook niet altijd aan het hongergevoel.

 

 

Zwangerschapskleding

Poll

Heb jij wel eens eetbuien (gehad) tijdens je zwangerschap?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: