miskraamWat is een miskraam?

Een miskraam doet zich voor wanneer het vruchtje in de eerste 12 weken van je zwangerschap niet goed groeit en door je lichaam wordt afgestoten. Dit is een natuurlijk proces en hier hoef je je verder geen zorgen over te maken. Maar desondanks is dit voor veel vrouwen een emotionele en ingrijpende gebeurtenis. Het is toch je kindje die je verliest!  Ook al is het nog heel klein.
Tevens is het mogelijk dat vrouwen een miskraam krijgen nog voordat ze wisten dat ze überhaupt zwanger waren. Ze merken dat er bloedverlies optreed in het toilet en regelmatig wordt dit dan gezien als menstruatiebloed. Of het wordt helemaal niet opgemerkt.

Een op de 10 zwangerschappen eindigen met een miskraam.

De oorzaak van een miskraam

De oorzaak van een miskraam is een de meeste gevallen een afwijking in de chromosomen tijdens de bevruchting van de eicel. Deze afwijking zorgt voor een verstoring in de aanleg van de zwangerschap waardoor de embryo niet kan verder groeien en door je lichaam zal worden afgestoten.

Wat kun je doen om een miskraam te voorkomen?

Het antwoord hierop is simpel: niets. Je kunt enkel afwachten totdat de uitdrijving van de embryo voltooid is. Je kunt dit wel versnellen door hiervoor medicijnen in te nemen of te kiezen voor een medische ingreep. Er wordt dan een curettage uitgevoerd. De baarmoeder wordt dan met behulp van een dun slangetje leeggezogen. Wil hier hierover meer weten? Neem dan contact op met je verloskundige voor persoonlijk advies hierover. Ook over het innemen van medicijnen om de uitdrijving te versnellen.

Je kunt de kans op een miskraam wel verkleinen door een gezonde levensstijl aan te houden. We bedoelen hiermee:

  • Gezond en gevarieerd eten
  • Niet roken en gematigd alcohol (geen alcohol tijdens de zwangerschap!)
  • Veel bewegen
  • Geen medicijnen nemen zonder eerst overleg te plegen met je huisarts.

De symptomen van een miskraam

Hoe herken je een miskraam? Je herkent een miskraam aan de volgende symptomen:

  • Bloedverlies
    Bloedverlies tijdens een vroege zwangerschap hoeft niet altijd te duiden op een miskraam. De oorzaak hiervan ook een gesprongen bloedvaatje uit de baarmoedermond zijn, of een andere reden. Als een miskraam de oorzaak is van het bloedverlies dan is het proces al in gang gezet. De tijd dat de miskraam optreed kan variëren tussen enkele dagen of in sommige gevallen enkele weken. Meld bloedverlies in ieder geval altijd aan je verloskundige.
  • Koorts
    Heb je een last van koorts dan zou dit een teken van een miskraam kunnen zijn. Uiteraard kan koorts ook andere oorzaken hebben, dus maak niet meteen zorgen.
  • Buikkrampen en/of pijn in de rug
    Buikkrampen en menstruatiepijn kunnen een miskraam aanduiden. Ook is pijn in de rug een verschijnsel van een miskraam. Nogmaals: deze klachten hoeven niet altijd iets te maken hebben met een miskraam.
  • Vruchtwaterverlies
    Bij een latere miskraam is het mogelijk dat je ineens veel bloed verliest. Ook is het mogelijk dat je weeën krijgt en je vruchtwater verlies omdat de vruchtvliezen zijn gebroken. In dit geval ga je direct naar het ziekenhuis.
  • De zwangerschapssymptomen nemen af.
    De symptomen van de zwangerschap (gevoelige borsten, misselijkheid, etc) nemen af omdat de hoeveelheid zwangerschapshormonen afnemen bij een miskraam. Maar dit gebeurd ook aan het einde van het eerste trimester, dus maak je niet onnodig zorgen als je dit ervaart.

Als je een van bovenstaande symptomen ervaart, dan hoef je je nog niet meteen zorgen te maken. Ervaar je er meer dan een, neem dan eens contact op met je verloskundige. Heb je een slecht gevoel of vertrouw je het niet helemaal? Luister dan naar je lichaam en neem ook contact op met je verloskundige of huisarts.

Mogelijk kan er een echo genomen worden. De gynaecoloog kan dan zien of alles goed is met de embryo en of het hartje nog klopt.

Het is ook goed mogelijk dat je een miskraam krijgt zonder enkele symptomen te ervaren. Nogmaals: sommige vrouwen hebben niet eens door dat ze zwanger waren en zijn daarom niet bezig met het herkennen van deze symptomen. Een buikkramp kan immers altijd eens voorkomen. Als je niet weet dat je zwanger bent zul je ook niet meteen aan (de symptomen van) een miskraam denken.

Herstel na  miskraam - kan ik weer snel zwanger worden?

Nadat de embryo is uitgestoten kun je in de meeste gevallen gewoon weer zwanger worden. Er is dus nauwelijks sprake van een herstelperiode. Je kunt dus gewoon weer zwanger worden voor je eerst volgende menstruatie.
Er is hierover een onderzoek gedaan en hieruit is gebleken dat de helft van de vrouwen die een miskraam gehad hebben, binnen 4 maanden weer zwanger waren.

Steun op internet

Op internet kun je veel mensen ontmoeten die ook een (of meerdere zelfs) kindjes hebben verloren door een miskraam. Hieronder vind je alvast 2 handige linkjes:

Voor contact met lotgenoten kan je terecht bij de steungroep Miskraam Mama's
https://www.facebook.com/groups/599794170039671/
Voor de blogsite kun je terecht op : https://miskraammamas.wordpress.com/