
Er zijn een heleboel verschillende soorten weeën. Het is daarom niet altijd even makkelijk om te weten welke soort je nu aan het ondervinden bent. Een korte lijst van alle soorten kan misschien soelaas bieden.
Valse weeën
Deze weeën komen erg vroeg in de zwangerschap voor. Je kan ze al hebben vanaf de zesde week maar dan voel je ze gewoonlijk nog niet. In de laatste maanden voel je ze soms wel wat tot een harde buik kan leiden.
Oefenweeën
Deze weeën komen in de laatste weken van de zwangerschap voor en en zijn volstrekt normaal. Dit soort weeën komt vaak 's nachts voor maar ze zijn nog niet ze krachtig. Ze boeten meestal nog aan kracht later in de zwangerschap.
Buik-,rug- en beenweeën
Dat weeën in de buik voorkomen is algemeen geweten. Dat is dan ook de vaakst voorkomende variant. Weeën kunnen echter ook in de rug of in benen gevoeld worden. Aan de pijn van buik- en rugweeën kan door middel van ademhalingsoefeningen en warmte wel iets gedaan worden maar dat gaat niet bij beenweeën. Daarbij kan het alleen helpen een stevige massage te krijgen.
Indalingsweeën
Zoals het woord al zegt, komt deze vorm voor wanneer de baby is beginnen indalen in je bekken. Normaal gezien kunnen ze voorkomen rond de dertigste week maar ze beginnen meestal pas een week of vijf later. Indalingsweeën kunnen zeer pijnlijk zijn en doen denken aan bevallingspijn. Je weet echter dat het geen bevallingspijn is omdat de pijn niet sterker wordt.
Ontsluitingsweeën
Wacht best niet meer te lang met naar het ziekenhuis te gaan of de verloskundige te bellen als je deze weeën voelt. Wanneer om de vier a vijf minuten samentrekkingspijn optreedt, betekent het dat de ontsluiting begonnen is. Raadpleeg de verloskundige om precies te laten bepalen hoe groot de ontsluiting al is.
Persweeën
Hopelijk krijg je deze weeën pas als je al op het ziekenhuisbed (of de door jouw gekozen plek) ligt want ze zijn nodig om het kind buiten te persen. Zulke weeën komen voor bij acht of negen centimeter ontsluiting en zijn dan ook zeer krachtig. Het is bij deze weeën zelfs fysiek niet meer mogelijk ze weg te zuchten en je lichaam past zich eraan aan. Je buikspieren worden gedurende deze weeën automatisch opgespannen. Verzet je er niet tegen.
Naweeën
Nadat je bevallen bent van je kind, hoort ook de placenta of nageboorte nog naar buiten te komen. Het kan zijn dat je ook daarbij weeën voelt. De placenta komt namelijk los van de baarmoederwand en laat daarbij een wond achter, die echter zeer snel terug geneest.
Weeën interpreteren
Alhoewel er verscheidene soorten weeën zijn die verschillende dingen kunnen betekenen, zou je het best niet laten om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen bij onzekerheid. Weeën zijn namelijk de manier waarop je buik probeert te zeggen dat het binnenkort tijd is voor de bevalling. Het is dus heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren.