Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

buitenbaarmoederlijke zwangerschap 2
De locaties A t/m G duiden aan waar de eicel zich (buiten de baarmoeder) kan innestelen.

Tijdens de bevruchting kan het wel eens anders verlopen dan de bedoeling is. Wanneer een mannelijke cel de vrouwelijke eicel bevrucht heeft, zal de de eicel zich verplaatsen via de eileiders (geholpen door de trilharen in de eileiders) naar de baarmoeder. Daar zal het eitje zich innestelen. Welnu, dit is de normale gang van zaken en zo gaat het 99% van alle bevruchtingen ook. Maar het kan ook wel eens fout gaan. Het kan namelijk ook voorkomen dat de eicel de eicel de baarmoeder niet haalt en zich innestelt in de eileider.  Naast de eileider kan de eicel zich ook innestelen in de baarmoederhals, eierstokken en de buikholte (zie afbeelding).  Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt in de medische wereld ook wel EUG genoemd : Extra Uterus Graviditeit (letterlijk betekend dit buiten baarmoeder zwangerschap). Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan grote complicaties opleveren. Zelfs levensbedreigend. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gaat in geen enkel geval goed aflopen voor de embryo. De vrucht zal tijdens de behandeling niet gered kunnen worden.

Oorzaken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

De oorzaken kunnen zijn:

  • Een ontsteking die zich in het verleden in de eileider heeft voorgedaan of nog steeds voordoet.
  • Endometriose - slijmvlies dat de binnenkant van de baarmoeder bedekt zich ook buiten de baarmoeder bevind (bijvoorbeeld in de eileiders).
  • Het gebruik van een spiraaltje (kan ontsteking of een zogenaamde 'luie eileider' veroorzaken)
  • Een aangeboren afwijking in de eileider.
  • Een operatie in de streek van de eileider. Litteken weefsel kan de weg naar de baarmoeder belemmeren.
  • Vleesbomen (myomen) kunnen de weg naar de baarmoeder blokkeren.
  • Roken: vrouwen die roken hebben een toenemende kans op een Buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Leeftijd: de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap neemt toe naarmate de leeftijd vordert.

Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

  • Misselijkheid (met mogelijk flauwvallen)buitenbaarmoederlijke zwangerschap 1
  • Vaginaal bloedverlies
  • Pijn in de onderbuik (kan zich uitstralen naar je schouder)
  • Neiging tot steeds te moeten plassen
  • Eenzijdige buikpijn (in de streek waar de eicel zich bevind)

De symptomen doen zich meestal voor tijdens week 6 tot en met week 10 van je zwangerschap. Herken je een of meerdere symptomen, neem dan zeker contact op met je huisarts.

Behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als er een vermoeden is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zal je met behulp van een echo onderzocht worden. Als men niet zeker is wordt de diagnose via een kijkoperatie gesteld.
In een vroeg stadium kan de eileider (als de eicel hierin genesteld is) nog gered worden. De embryo zal een stof geinjecteerd krijgen waardoor het afsterft en door je lichaam opgenomen wordt.

Bij een acute vorm van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (in een later stadium) zal de eileider barsten door de druk van de groeiende embryo. Dit kan een levensbedreigende situatie voor de moeder vormen. Men ondergaat hevige pijn, de bloeddruk daalt snel en een bleke huid is het gevolg hiervan. De patiënt zal dan tijdens een spoedoperatie geholpen moeten worden. Tijdens deze operatie zal niet alleen het embryo maar ook de eileider verwijderd worden. Bij ernstige gevallen is het soms ook nodig dat de eierstok verwijderd wordt.

Ben er dus tijdig bij als je iets niet vertrouwd. Te lang wachten kan, zoals je hierboven kunt lezen, heel vervelende gevolgen hebben.

Opnieuw zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kun je zeker weer zwanger worden. 60% van de vrouwen zijn gewoon weer zwanger geworden. Ongeveer 10% van de vrouwen die een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben gehad is onvruchtbaar geworden.

Maar het kan ook zijn dat je niet meer durft om zwanger weer te worden. Dan ben je niet de enige, 30% van de vrouwen durft niet meer zwanger te worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. En niet zonder reden. Want als je dit al eens gehad hebt, is de kans dat het weer gebeurd ongeveer 12%.

Wil je toch weer zwanger worden? Vermeld dan aan je verloskundige of gynaecoloog dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap achter de rug hebt gehad.

 

zwangerschapsdagboek

Bekijk ook eens: