angst-tijdens-de-bevallingNa het zwanger zijn zijn vrijwel alle vrouwen er echt aan toe om eindelijk de baby in de armen te houden, maar er is nog een ding dat iedere vrouw dan te doen staat, en dat is bevallen. De een vindt het een geweldige gebeurtenis, de ander wil het liever vergeten. Er zijn een heleboel verschillende verhalen over bevallen, maar je zult dit toch echt zelf mee moeten maken. Angst voor bevalling is volkomen normaal. Wat moet je verwachten? Gaat het wel allemaal goed met jouw baby? Je kunt de angst voor de bevalling in ieder geval verminderen met aankomende tips.

Tips tegen angst

 • Praat met je verloskundige.
  Het is verstandig om je goed voor te bereiden. De angst voor dingen die je dan niet weet, is er dan al niet meer. Als je precies weet wat er moet gebeuren en hoe dat in zijn werk gaat, zul je merken dat je je al wat beter voelt. Vergeet ook zeker niet om erover te praten. Dit kan zijn met vriendinnen, maar je kunt het er ook over hebben met je verloskundige gynaecoloog. Zoek het vooral niet teveel op internet, want mensen zetten daar vrijwel nooit leuke en mooie verhalen neer. Je zult dan onnodig misschien banger worden.
 • Ontspan jezelf
  Ontspanning is niet alleen belangrijk gedurende de zwangerschap, maar ook voor en tijdens het bevallen. Nu is het misschien lastig om dan te relaxen, maar je kunt wel proberen om de ademhaling rustig te houden waardoor het lichaam dat ook is. Als je relaxed bent, gaat de bevalling een stuk beter. Zet je favoriete muziek op, ga tijdens de zwangerschap lekker vaak in bad met een rustgevende geur en zorg dat je minstens iedere dag even een relaxmomentje hebt. Wat betreft de ademhalingsoefeningen kun je zeker eens online kijken. Hier kun je er een heleboel vinden waarvan je rustig wordt.
 •  Bepaal van te voren of je pijnstilling wilt gebruiken en zoja welke.
  Er zijn een aantal mogelijkheden om de pijn tijdens de bevalling tegen te gaan, de meest bekende is de ruggenprik (epidural).
 • Vertrouw op je lichaam
  Je lichaam is er op gemaakt om een kind op de wereld te zetten. Al miljarden vrouwen zijn je al voor geweest. En alle mensen om je heen zijn ook ooit geboren. Dus vertrouw op je lichaam en maak je niet al te veel zorgen
 • Rust goed uit
  Zorg voor voldoende rust voor de dag dat je uitgerekend bent. Als je goed uitgerust bent heb je meer energie voor de bevalling en zal het ook beter gaan.

Waar wil je bevallen

De een wil thuis bevallen, de ander wil het in het ziekenhuis. Beide zijn logische keuzes. Als je je erg druk maakt, is het aangeraden om naar het ziekenhuis te gaan. Hier weet je zeker dat er hoogopgeleid personeel is dat jou kan helpen tijdens de bevalling. Ook als er ook maar iets niet goed is, kan je meteen geholpen worden. Het is de meest veilige manier van bevallen en je kunt er dan ook op rekenen dat het hier helemaal goed gaat komen. Zelfs als er sprake is van complicaties, is de kans groot dat deze zo opgelost worden dankzij het goede personeel dat dagelijks te maken krijgt met bevallingen. Wil je hier meer over lezen, kijk dan eens op onze pagina van 30 weken zwanger, hier worden alle voor en nadelen van thuis en in het ziekenhuis bevallen besproken.

Al met al is angst voor een bevalling wel reëel, maar er zijn een paar manieren waarmee de angst al veel minder wordt. Met deze tips is de kans groot dat je een stuk relaxter de bevalling in zal gaan en achteraf is het het ook zeker waard geweest. Na vele maanden is daar dan eindelijk jouw mooie kindje. Grote kans dat je de bevalling meteen alweer bent vergeten omdat je zo verliefd bent op jouw kind.

Zwangerschapskleding

Poll

Heb jij angst (gehad) voor je bevalling

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: