"Ik ben twee, dus ik zeg nee!" Dat is inmiddels een bekend gezegde. En niet voor niets, want iedere ouder van een peuter zal het herkennen: opeens krijgt je kind een eigen willetje. Gelukkig is dat niet alleen af en toe erg vermoeid, maar vaak ook best leuk. Wat wordt je kindje al groot!

Kwijt in de supermarkt

Tot voor kort liep je kleintje nog aan je hand over straat. Nu voelt hij of zij zich daar opeens te groot voor. Erger nog: je moet nu achter je kind aan rennen om hem niet kwijt te raken in de supermarkt! Hoe je als ouder op de ontdekkingsdrift van je kind reageert, hangt af van de situatie. Dreig je je kind kwijt te raken in de drukke winkel? Hou hem dan bij je, zelfs als dat tegenstribbelen als resultaat heeft. In veiliger situaties is het aan te raden om je kind zoveel mogelijk zelf te laten onderzoeken. Je kind is op een leeftijd dat hij steeds beter gaat lopen, dus laat je kind daar dan ook van profiteren!

Jantje lacht, Jantje huilt

De peuterperiode wordt niet voor niets ook wel de peuterpuberteit genoemd. Je kindje komt er op deze leeftijd achter dat het niet nodig is om de hele tijd bij papa of mama in de buurt te blijven. Sterker nog; het is veel spannender om er alleen op uit te trekken en op onderzoek uit te gaan. Helaas is dat onderzoeken best vermoeiend en dat zal je merken aan het humeur van je kindje. Het ene moment heb je een vrolijke peuter in huis, het volgende moment stort je kind zich brullend op de grond en is er geen land mee te bezeilen. Dat wisselende humeur is niet alleen vermoeiend voor je kind, maar kan ook heel lastig zijn voor de mensen om hem heen. Zo kan hij of zij ook opeens heel verlegen worden, terwijl je kind eerst onbevangen de wereld in keek. Ook die verlegenheid is een fase die bij de peuterpuberteit hoort. Dit zal meestal verdwijnen of minder worden naarmate je kind zelfstandiger en zelfverzekerder wordt.

Hoe ga je om met een eigenwijze peuter?

Heeft je peuter geen zin om te luisteren? Dan is het belangrijk om zelf vooral rustig te blijven. Het is belangrijk om consequent te blijven, omdat je peuter dan weet waar hij of zij aan toe is. Zorg er daarnaast voor dat je niet, om van het gezeur af te zijn, verkeerd gedrag gaat belonen. Dus koop niet alsnog snoep, als je kindje zich brullend op de winkelvloer stort. Dat winkelbezoek zal deze keer dan misschien niet vlekkeloos verlopen, maar je kindje zal al snel doorhebben dat zeuren geen zin heeft. Een volgend bezoekje aan de winkel zal daardoor een stuk prettiger verlopen.

Blijf je verbazen!

Het allerbelangrijkste is om te blijven genieten van je kind. Zelfs wanneer je kind minder in de peuterpuberteit zit is er nog genoeg om blij van te worden. Let bijvoorbeeld eens op de scherpe waarnemingen van je peuter. Omdat peuters de wereld aan het verkennen zijn ontdekken ze steeds nieuwe dingen. Dat levert vaak heel originele reacties op. Bedenk op de zware momenten dat de peuterpuberteit slechts tijdelijk is. Dat lieve, evenwichtige kind komt vanzelf weer terug. Maar dan wel ouder en een stuk zelfstandiger. Dus geniet ervan zolang het kan!

Bekijk ook eens: