Het aantal kinderen dat al op jonge leeftijd te dik is, lijkt steeds meer toe te nemen. Er zijn wellicht medische oorzaken voor of er is sprake van erfelijke aanleg. Maar doorgaans is het te hoge gewicht hoofdzakelijk te wijten aan ongezonde voeding en te weinig bewegen. Daarbij gaat overgewicht tijdens de verdere groei niet vanzelf over. Ouders dienen dus alert te zijn.

De laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaken van overgewicht bij jonge kinderen. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat de belangrijkste

overgewicht bij peuters

oorzaken te weinig nachtrust, ongezonde voeding, te weinig beweging of een te gelaten - lees: losse - opvoeding zijn. Kinderen tot een jaar of vijf hebben echt tien tot twaalf uur slaap per etmaal nodig. Verder is de aanwezigheid van een televisie of computer in de slaapkamer van het kind een forse boosdoener. Vooral als de kinderen de apparaten zelf hebben leren bedienen.

Een gezaghebbende opvoedingsstijl resulteert in het gegeven dat kinderen zelfregulerend worden en dat is natuurlijk heel goed. Alles wat het kind doet en wil maar altijd prima vinden, betekent een vergrote kans op overgewicht en obesitas.
Een kind dient vooral gevarieerd te eten met voldoende brood, groente en fruit. Frisdank altijd onder handbereik is daarbij uit den boze, evenals suikerhoudende melk. Een snoepje is natuurlijk lekker en een leuke beloning, maar iedereen weet dat je er dikker en ongezonder van wordt als je teveel neemt. Mayonaise of ketchup smaakt bij heel veel eten maar als je peuter er eenmaal aan gewend is om die sauzen steeds te krijgen komt hij of zij er heel moeilijk van af.
Magere producten als 30+kaas, halfvolle of magere melk of magere vleeswaren smaken volwassenen vaak minder lekker maar kinderen wennen zeer gemakkelijk aan het vaker eten van magere etenswaren.
En dan natuurlijk het belang van bewegen. Onze peuters groeien op met games en computeranimaties. Maar wat is er lekker dan even lekker rennen of stoeien? Ook een wandeling ’s middags vinden peuters erg leuk. Of samen lekker naar het zwembad of de speeltuin. Het lijkt wel of het aloude eendjes voeren plaats heeft gemaakt voor een peutergame spelen. Erg jammer.
Wie als peuter te dik geworden is, zal dat overgewicht tijdens de rest van zijn leven erg moeilijk verliezen. Kinderen krijgen daardoor een minderwaardigheidscomplex tijdens de puberteit, ze worden vaak gepest en ze hebben het idee dat als je dik bent, je ook dom bent. Bovendien moet een tiener als hij wil afvallen het vaak zelf zien te doen terwijl je als ouder bij een peuter het in eigen hand hebt.
De vergrote kans op gezondheidsaandoeningen hebben we nog niet eens genoemd. Het moge echter duidelijk zijn: ouders willen niet dat hun peuter overgewicht heeft en de kinderen zelf zullen er later zeer negatief en verwijtend op terugkijken.
Tot slot een interessant weetje: baby’s die van meet af aan borstvoeding krijgen, hebben veel minder kans op overgewicht.

Tips om overgewicht bij peuters tegen te gaan

  • Zorg dat je kindje op regelmatige tijden eet en beperk het aantal tussendoortjes
  • Zorg voor een gezonde maaltijd en combineer altijd met voldoende groente en fruit.
  • Probeer frisdranken, limonades, yoghurtdrankjes te vervangen door vers fruit, water en thee. Wil je toch limonade geven, neem dan water met een klein beetje siroop.
  • Probeer zoveel mogelijk vetvrije producten te hanteren. Kies voor 30+ kaas en magere vleessoorten.
  • Geef vaker een knuffeltje als troost in plaats van snoep.
  • Geef je kindje de kans om actief te zijn. Peuters vinden het heerlijk om te stoeien, rennen en klauteren. Voldoende lichaamsbeweging is erg belangrijk.
  • Doe mee aan lokale activiteiten met je kind, informeer eens bij een buurthuis. Denk bij activiteiten aan peutergym, peuterdansen, peuterzwemmen.

Heeft jouw peuter overgewicht (gehad)

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: